• DOLAR 34.466
  • EURO 36.354
  • ALTIN 2937.523
  • ...
Asma yaprağı köylülerin geçim kaynağı oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fıstık ve narın yanında üzüm üretiminin de yapıldığı Siirt'in Şirvan ilçesinde, önemli tarımsal ürünlerden asma yaprağı GAP İdare Başkanlığı tarafından desteklenen, Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen projeyle Pirinçli (Mavit) Tayfi Üzüm Salamura işleme Kooperatifi köylü kadınlar için bir ekmek kapısına dönüştü.

Salamura İşleme Kooperatifinde toplanan üzüm yaprakları, kadınlar tarafından salamura yapılıp Tarım kooperatiflerinde ve iç piyasada satışa sunuluyor.

'Siirt Üreten Eller Kadın Kooperatifi'nin ürettiği salamura üzüm tesisini ziyaret eden Şirvan İlçe Kaymakamı Emrah Bütün ile Siirt İl Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, tesiste önemli açıklamalarda bulundu.

"150 tonluk üretim kapasitesinin artırılması için gerekli çalışmalar başladı"

Kooperatifi ziyaretinde konuşan Kaymakam Emrah Bütün, “Kurulan kadın kooperatifi ile birlikte, bölgenin tarımsal ürün çeşitliliği önemli bir paya sahip oldu. Tayfi üzümü değerlendirme aşamasında, bu üzüm yaprağını taze bir şekilde salamura yapan ilçe kadın kooperatifimiz üretip çeşitli bölgelere satışını yapmaktadır. 150 tonluk üretim kapasitesinin artırılması için gerekli çalışmalar başladı. Bunu daha da genişletmeyi düşünüyoruz. 150 tonluk üretim kapasitemizi daha da artırmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Toplanmayan ve satılmayan yapraklar çöp oluyordu"

Kurulan kadın kooperatifi sayesinde yeni istihdam alanları oluşturulduğuna dikkat çeken Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, “Özellikle Şirvan ve Pervari İlçelerimizde Siirt Tayfi Üzümü yaygın üretilmektedir. Toplanan yapraklar gün içinde satılması gerekiyordu. Toplanmayan ve satılmayan yapraklar çöp oluyordu. Üretilen yaprağı değerlendirmek ve üretime kazandırmak amacıyla Pirinçlik köyünde Siirt Üreten Eller Kadın Kooperatifi ne Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak yaptığımız Proje GAP İdaresi Başkanlığımızca desteklenerek uygulamaya konulmuştur.” dedi.

"Üreten Eller Kooperatifi marka, etiket, ambalajların tamamlaması ile seri üretime geçti"

Proje ile köylü kadınları Tokat’a göndererek üretim tesisleri ve üretim aşamaları konusunda tecrübe kazanmalarının sağlandığını ifade eden Demirhan, “Üreten Eller Kooperatifi bünyesinde kurduğumuz tesis marka, etiket, ambalajların tamamlaması ile seri üretime geçmiş bulunmaktadır. İlk yıl 150 ton, önümüzdeki yıl 500 ton üretim hedefleniyor. Kurulan tesis aynı zamanda bir istihdam kapısı oldu. Burada çalışan kadınlarımız aile bütçesine destekte bulunarak kendi ayakları üzerinde duruyorlar.  Kadınlarımızın elinden geçen ürünümüz Tarım kooperatifleri marketleri başta olmak üzere yerel ve zincir market raflarında yerini alacaktır.” diye konuştu.

"Tesisimizde yaprakları salamura haline getirip satışa hazır hale getiriyoruz"

Pirinçlik köyünde kurulan Siirt Üreten Eller Kadın Kooperatifi başkanı Leman Yıldırım, “Bizler bu işe evde annem, babam ve kardeşlerim ile birlikte başladık. Bahçeden topladığımız üzüm yapraklarını salamura haline getirip satarak aile bütçesine katkıda bulunuyorduk. Babamda bunun pazarlama kısmına bakıyordu. Çevre il ve ilçelere satardık, sonra işimizi büyütme konusunda fikir alışverişi yaptık ve babam Siirt Tarım ve Orman il müdürlüğüne giderek projeler hakkında bilgi aldı. Bu proje önerildi. Önce Tokat'a giderek bu işin nasıl yapıldığını öğrendik. Daha sonra Köylüler topladıkları yaprakları üst üste koyup bizlere getirmeye başladı. Tesisimizde de bizler yaprakları salamura haline getirip satışa hazır hale getiriyoruz. Hatta bizler yapraklardan arta kalan çöpleri de turşu haline getirip buradan ek gelir elde etmeyi başardık." şeklinde konuştu.

Kooperatifte çalışan Neslihan İrdem de yaptığı konuşmada, "Pirinçli köyünde yaşıyorum, daha önce evde yaptığımız salamurayı kurduğumuz kooperatif ile daha da geliştirdik. Yaptığımız ürünü çevre illere veriyoruz. Zincir marketlerde satışa sunuluyor.  Kendimizi geliştirerek ürünlerimizi yurt dışına da satmayı düşünüyoruz. Tesiste 10 kadın birlikte çalışıyoruz. Kadınlar olarak aile bütçesine yaptığımız katkıdan dolayı çok mutlu oluyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir