• DOLAR 35.332
  • EURO 36.773
  • ALTIN 3003.17
  • ...

Art arda gelen zamların ardından faturaları kabarık gelen doğalgaz kullanıcıları tasarrufa gitmek çareler arıyor. Makine Yüksek Mühendisi Hakan Çuhadaroğlu, konuyla ilgili İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada önemli değerlendirmede bulundu.

Doğalgaz fiyatlarındaki artışla beraber ısınma giderinin geçen yılın üzerinde olacağını öngören Çuhadaroğlu, verimli kombi kullanımı ile doğalgaz tüketiminde tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu belirtti.

Makine Yüksek Mühendisi Hakan Çuhadaroğlu

"Yoğuşmalı kombi seçilmesi çok önemlidir; yüzde 40'a kadar tasarruf sağlama imkanı vardır"

Kış aylarının gelişi ve havaların soğumasıyla doğalgaz kullanımının arttığını dile getirerek son zamların ardından doğalgaz kullanımında tasarrufa gitmenin faydalı olacağını belirten Çuhadaroğlu, "Doğalgaz tasarrufu yapmak için öncelikle binanın yalıtımının yapılması gerekir. Malzeme seçiminde radyatör boyutu ve konumlandırılacağı yerler çok önemlidir. Bu durumlar hep tasarruf sağlayan, birbirini tetikleyen etkenlerdir. Doğalgazda en çok dizaynda problem yaşamaktayız. Radyatör boyutları ne kadar büyük olursa o kadar avantaj sağlayabiliriz. Kombinin çeşidi ve yoğuşmalı kombi seçilmesi çok önemlidir.  Yasalarımızca hermetik kombi üretimi yapılmamaktadır. Bu durum bir avantajdır. İkinci elde kullananlar da artık hermetik kombilerden vazgeçerek yoğuşmalı kombiye yönlenmelidir. Yoğuşmalı kombiler ile yüzde 40'a kadar tasarruf sağlama imkânı vardır." dedi.

"Her bir derecenin yüzde 6 tasarruf sağladığını unutmayalım"

Radyatörleri monte ederken reglajlı ya da termostatik radyatör vanası kullanımının birçok avantajı olduğunu dile getiren Çuhadaroğlu, "En az kullanılan odada kademe azaltılarak; mesela gündüz en çok kullanılan salon, oturma odası ve mutfakta sabah ayar yüksek tutulabilir. Bu durumu yaparken gece kullanılan yatak odalarımızın ayarını kısarak tasarruf sağlayabiliriz. Bunu termostatik vana ile yapabiliyoruz. Aynı zamanda bu durumu reglaj vanası dediğimiz geri dönüş vanasından ayar kısarak da en az kullanılan odayı kombiye yakınlık ve uzaklığa göre reglaj yaparak tasarruf yapabiliriz. Her bir derecenin yüzde 6 tasarruf sağladığını unutmayalım. Normalde bir evin oda sıcaklığı 20 derecedir, biz onu 22 derecenin üstünde çalıştırmamayı tercih ederiz. Bunu nasıl yapabiliriz? Oda termostatları kullanarak daha az doğalgaz tüketip tasarruf sağlanarak daha az ödeme yapılabilir. Radyatör boyutunu arttırmak yoğuşmalı kombide çok önemlidir. Tam yoğuşmalı kombilerde yüzde 40 hatta yüzde 42'ye kadar tasarruf sağlanabilir. Yarı yoğuşmalı kombiler bu tasarrufu yüzde 20 sağlayabiliyor. Bu durumları da göz önünde bulundurmakta fayda vardır." şeklinde konuştu.

"Kullanılmayan odayı kapatmak düşünüldüğü gibi tasarruf değil, daha çok yakıt sarf etmektir"

Toplumda yapılan en büyük yanlışın, kullanılmayan odanın ısısını kapatarak tasarruf sağlandığı zannedilmesi olduğuna dikkat çeken Çuhadaroğlu, "Kapalı odayı ısıtmak için diğer alanlarda daha çok enerjiye ihtiyaç duyduğumuz için düşünüldüğü gibi tasarruf değil daha çok yakıt sarf etmektir. Bu durumu bir villada yapabilirsiniz ama bir dairede bunu sağlamanız yatay bir mimari olduğu için mümkün değildir. Bu durumu birde alt katınızdaki daire de yapıyorsa yakıt sarfiyatınız katlanarak artar. Bu yanlış bilinen durumdan uzak kalmak bu durumu reglajla(kısarak) gidererek kullanmakta fayda vardır. Reglaj yoksa radyatör vanasını kapalıdan açığa doğru 1-2 tur çevirerek kullanmakla tasarruf sağlayabiliriz." diye belirtti.

"Tek petek çalışması kombiye zarar vermez ama tavsiye de edilmez"

Gündüz vakti evde olunmadığında doğalgazın kapatılması gerekiyor mu? Sorusunu yanıtlayan Çuhadaroğlu, "Eğer cihazınızı kapatırsanız, eve geldiğiniz zaman daha çok yakıt tüketimi yapmanız gerekir. Bu durumda tasarruflu olmaz. Kombinin devamlı düşük seviyede çalışması size daha büyük tasarruf sağlar. Evden çıkarken kombiyi en düşük 38 dereceye getirerek çalışmasına devam ettirip eve geldiğiniz zaman ayarı yükseltebilirsiniz veya oda termostatı kullanarak zaman ayarlı oda termostatıyla ayarlayabilme ve tasarruf sağlama şansınız mevcuttur. Bir kombi çalıştığı zaman en az bir petekle çalışması gerekir. Tek petek çalışması kombiye zarar vermez ama tavsiye de edilmez çünkü bu şekilde kullanırsanız bir odayı ısıtayım derken çok fazla enerji sarfiyatında bulunursunuz yani fazla doğalgaz yakmış olursunuz. Günümüzde doğalgaza ciddi zamlar geldiği için yakıt sarfiyatı normalin üstüne çıkar. Geçen yıl 450 lira ödeyen bir daire 1400-1500 liralara kadar çıkmış vaziyettedir. Daha kış başlamadı, havalar geçen yıla göre daha sıcak gidiyor. Sadece geceleri yakmanın bile yeterli olacağını düşündüğünüz zaman bu kadar büyük bir fark tam kapasite ile kullanıldığı zaman hangi rakamlara ulaşacağını da siz tahayyül edin. Bir evde bütün radyatörleri kullanmakta fayda vardır. Sıcaklık bir odadan diğer odaya kaçmaktadır ve soğukta aynı şekildedir. Soğuğun sıcağı ittiğini unutmayalım, radyatörleri cam kenarına koymamızın sebebi de budur. Bir evin en soğuk yeri camdır, camdan soğuk geldiği zaman radyatördeki sıcağı doğal olarak evin içine yayar böylece daha iyi ve daha çabuk ısınmayı sağlar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)