• DOLAR 34.567
  • EURO 36.038
  • ALTIN 3006.052
  • ...
Mikro dalga fırına neler konulmaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İşte, mutfak kazalarından korunmak için mikrodalgaya kesinlikle koymamanız gereken şeyler:

Yumurta:
Yumurtayı mikrodalgada ısıtmak veya pişirmek, hemen hemen herkesin aklına gelebilir. Ancak yumurta, mikrodalga için hiç uygun bir besin değil. Isıtmak veya pişirmek amacıyla mikrodalga fırına koyulan yumurtaların patlama ihtimali çok yüksektir

Dondurulmuş Et:
Buzlukta dondurduğunuz etleri çözmek için mikrodalgaya atıyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Eti çözmek için mikrodalgaya koyarsanız, kenarları pişecek ortası ise çiğ kalacaktır. Ani ısı değişimleri ise et üzerinde bulunan bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur. Bu yüzden eti çözmek istediğinizde önce buzdolabı rafında, ardından oda sıcaklığında bekletmeniz en doğru sonuçları almanızı sağlar.


Kese Kağıdı:
Eski zamanlarda sık sık kullanılan kese kağıdı, mikrodalgaya konulmaması gereken malzemelerden biridir. Fırına konulan kese kağıdı, aldığı ısıyla birlikte yangın çıkarabilir. 

Anne Sütü:
Bebeğinizin daha sonra içmesi için beklettiğiniz anne sütü de mikrodalgaya konmaması gereken besinlerden. Anne sütü mikrodalgada ısıtıldığı zaman, sütün içinde bulunan ve bebeğin bağışıklığını güçlendiren proteinler azalmaya başlıyor. Bu yüzden anne sütünü, sıcak su dolu bir kabın içerisinde bekleterek ısıtmanızı öneriyoruz.


Plastik Kaplar:
Plastikten yapılan yoğurt, dondurma, margarin kapları, mikrodalgaya konulduğunda erimeye başlar. Ayrıca bu kaplar mikrodalga fırını temizlenmeyecek hale getirebilir.

Meyveler:
Meyvelerin ısıtılmaya ihtiyacı olmasa da, biz yine de uyarmış olalım. Hiçbir meyveyi mikrodalgaya koymayın. Özellikle üzüm ve karpuz gibi sulu meyveleri mikrodalgaya koyarsanız, kısa sürede içerisinde patladığına şahit olabilirsiniz.

Yaldızlı Kaplar:
Kenarlarına yaldızlar bulunan kaplar, mikrodalgaya kesinlikle konulmaması gereken malzemelerden biridir. Yaldız desenleri içeriğinde metal barındırır. Metal malzemeler de, mikrodalganın bozulmasına yol açan maddelerin başında gelir.

Strafor Kaplar, Köpükler:
Strafor kaplar ve köpükler de ısıtıldığında plastik etkisi gösteriyor. Mikrodalgaya konulan bu kaplar, straforun içerisinde bulunan zararlı kimyasalların yemeğin içine karışmasına neden oluyor.

Soslu Yemekler:
Evet, mikrodalgaya konulmaması gereken şaşırtıcı malzemelerden biri soslu yemekler. Eğer soslu yemekleri kapaksız bir şekilde mikrodalgaya koyarsanız, kısa süre içerisinde yemeğin felakete dönüşmesini izleyebilirsiniz.


Su Bardağı:
Mikrodalgada su ısıtmak istiyorsanız, cam veya seramik kaplar kullanın. Ayrıca mikrodalgada çok ısınan suyu çıkarttıktan sonra soğuk bir yere koyarsanız, patlayacaktır. Bu yüzden mikrodalga fırını su ısıtmak için değil, suyu ılıtmak için kullanın.

Acı Biber:
Acı biber mikrodalgaya girdiğinde alev almaz. Ancak ısıtma işleminden sonra mikrodalganın kapağını açtığınızda dışarı çıkan hava, boğazınıza ve gözlerinize ciddi zarar verebilir.

Alüminyum Folyo:
Yemekleri pişirirken sık sık kullandığımız alüminyum folyo da, metal içerikli bir malzemedir. Diğer metallerde olduğu gibi, alüminyum folyoyu da mikrodalgaya kesinlikle koymayın. Aksi takdirde yangın çıkabilir.

Sarımsak:
Sarımsağı mikrodalgaya koymak patlamasına veya yangın çıkmasına yol açabilir. Bu yüzden kesinlikle denemeyin.


Boş Çalıştırmak:
Mikrodalganın içerisinde hiçbir şey yokken çalıştırmak, oldukça sakıncalıdır. Mikrodalganın içindeki ışınlar yangına neden olabilir veya fırın bozulabilir.


Kabuklu Patates:
Kabuklu patates de yumurta gibi patlayabilir. Bu yüzden patatesi ısıtmak istediğinizde mutlaka kabuklarını soyun.

Kaynak: Lezzet.com

Bu haberler de ilginizi çekebilir