Bu mahalleye ruhsat var, yol yok
Şanlıurfa'ya 15 kilometre uzaklıktaki Germuş köyü yolunun uzun zamandan beri trafiğe kapalı oluşu söz konusu yolun ulaşımı sağladığı yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşları mağdur ediyor.
ŞANLIURFA - Kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Germuş köyü yolunda bir beton firmasının açılış ruhsatı alamaması sonucu yolun mahkeme kararı ile kapatılması istendi. Mahkemenin kapatma kararına rağmen belediye burayı kapatamayınca bundan rahatsız olan halk, yolu kendi imkanlarıyla kapattı. Yolun kapanmasından sonra beton firması yerini terk ettiği halde yetkililer bir türlü yolu açmadılar. Üzerinde Germuş köyü, Doktorlar Sitesi, Yeşilurfa evleri gibi birçok yerleşim yeri bulunan yolun kapanmasıyla beraber halk evine ulaşmak için başka bir yol kullanmaya başladı. Yeni açılan yolda da sıkıntılar bitmek bilmiyor. Yol üzerindeki yerleşim yerlerinde çok sayıda insanın yaşaması ve yol üzerinde yeni inşaatlara ruhsat verilmesinin vatandaşları mağdur ettiği belirtildi.
Belediyenin yapamadığını halk yaptı
Hukukun işlevini yapamaması üzerine halkın fiili olarak kadastro yolunu kapatmasını bir facia olarak niteleyen Emin Güneş hukuk devleti olduğu söylenen bir yerde kadastro yolunun keyfi kapatılmasına yetkililerin müdahale etmemesine bir anlam veremediğini belirterek "Mahkeme ruhsatsız olan firmanın kapatılmasına karar verdiği halde belediye burayı kapatamıyor. Bu nasıl bir hukuk devletidir ki hukuk işlemediği için insanlar kendileri bir şeyler yapmaya çalışıyor."dedi.
Başkanla görüşmek isteyen insanlar kapıdan kovuluyor
Güneş, tepkilerini dile şöyle dile getirdi: "İnsanlar şiddete başvurdukları zaman gezi eylemlerinde olduğu gibi devlet erkanı kapılarını sonuna kadar açıyor. Gelin sizi dinleyelim ne derdiniz var anlayalım diyorlar; ama bu halk edepli, saygılı yöneticilere ve kamu malına zarar vermiyor diye kapıdan kovuyorlar. Sitede yaşayan insanlar belediye başkan ve yardımcıların yanına çıktıklarında onları kapıdan kovuyorlar, onları muhatap almıyorlar. Çapulcu olmayanlar bu ülkede haklarını alamayacaklar mı? Bu büyük bir zulümdür. Bu halk bu zulmü hak etmiyor bir taraftan inşaat için izin vereceksin insanlar gelip yerleşecek sonra da yollarını kapatacaksın. Şuanda Türkiye'nin neresinde belediyenin ruhsat verdiği bir mahallenin çöplüğünü alma imkanından mahrum. Yeni açılan yoldaki köprünün yıkılma tehlikesinden dolayı halk sadece bir taksinin geçebileceği kadar yol bırakıp diğerini demirle kaynak etmişler. Bundan dolayı çöp arabası, itfaiye vb. hizmet araçları gelemiyor. Bu alana iki köprü yapılacağını duydum. En azından kadastro yolu açılabilir." dedi.
Hastalar için ambulans gelemiyor
Yolların kapalı olmasından dolayı şehir merkezine yollarını uzatarak ve su kanalının etrafını dolaşarak gitmek zorunda olduklarını belirten vatandaşlar, şehir merkezine ulaşmak için 5 km fazla yol yapmak zorunda olduklarını ifade ederek bir hastaları veya acil bir durum olduğunda çok zorluk çektiklerini bir ambulansı çağırmakta zorlandıklarını belirttiler.
Yetkililerden yolun açılmasını isteyen mahalle sakinleri, merkeze gitmek için araba bulamadıklarını bu nedenle basit işlerini bile halledemediklerini belirttiler.(Osman Gülebak-İLKHA)