• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bingöl'de "Arılarda Kışlatma ve Koloni Kayıplarının Önlenmesi" konulu seminer yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Üniversitesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksek Okulu'nun ev sahipliğinde  Ziraat Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Aygün, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enis Karabulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık MYO Müdürü ve PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba, akademisyenler, yerel arıcılar ve öğrenciler katıldı.

BÜAGEM Biriminde görevli Dr. Öğr. Üyesi Münire Turhan ve Öğr. Gör. Mehmet Ali Kutlu'nun konuşmacı olarak yer aldığı seminer, PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

"Başarılı Bir Kışlatma İçin Kovan İçi Koşullar Önemli"

Dr. Öğr. Üyesi Münire Turhan, arılarda başarılı bir kışlatma için neler yapılması gerektiğine dair bilgiler verdiği sunumunda kovan içi koşulların önemine dikkat çekerek, "Hava koşullarının sert geçmesi arı kolonilerini fazla etkilememektedir. Ancak kovan içerisinde nem ve karbondioksit birikimi olmaması için kovanda gerekli havalandırmanın sağlanmış olması gerekmektedir. Havalandırma önlemleri kuluçkayı olumsuz yönde etkileyebilecek şekilde olmamalı, sadece içerde temiz hava sağlanması seklinde olmalıdır. Kovan önünde ve uçuş deliğinden 15 cm yükseklikte açılacak 5 cm çapındaki bir delik ile uygun bir havalandırma sağlanabilir. Deliğin iç tarafı arıların geçemeyeceği şekilde tel kafesle kapatılmalıdır. Kovandaki çerçeveler düzenlenerek fazla petekler alınmalı, kovan içerisinde boş petek bırakılmamalıdır. Yağmur ve rüzgârdan korumak amacıyla kovanlar, varsa sundurma altına alınmalıdır. Arıların kovanda boş yerlere dağılmaması ve sıcaklığın kaybolmaması için bölme tahtası ile sıkıştırılmalıdır. Kovanlar hiçbir şekilde rahatsız edilmemelidir " ifadelerine yer verdi. 

Turhan, sunumunda ayrıca kapalı ortamlarda kışlatmada nelere dikkat edilmesi gerektiği ve kışlatma kayıplarına sebep olan başlıca etkenler hakkında bilgilendirmede bulundu. 

"Arıcılıkta ilk kural güçlü sağlıklı ve genç ana arılı koloniler ile çalışılmasıdır"

Öğr. Gör. Mehmet Ali Kutlu, koloni kayıplarının önlenmesi hakkında bilgi verdiği sunumunda, hastalıklarla mücadelede ilk kuralın güçlü sağlıklı ve genç ana arılı koloniler ile çalışılmak olduğunu vurgulayarak, "Güçlü koloniler güçlü popülâsyonlar oluşturduklarından koloni temizliği, yavru yetiştirme, koloniyi savunma, nektar ve polen kaynaklarından yararlanma gibi koloni faaliyetlerinde zayıflara oranla daha randımanlıdır. Keza zayıf kolonilerin hastalıklarla mücadele edemeyeceği ve hatta hastalıkları diğer kolonilere bulaştıran bir köprü olacağı asla unutulmamalıdır. Bu nedenle arılıkta zayıf koloni bulundurulmamalı, varsa bunlar birleştirilerek güçlü hale getirilmelidir" şeklinde konuştu.

Alanında uzman akademisyenlerin gerçekleştirdikleri eğitici sunumların ardından arıcıların soruları cevaplandırıldı.  PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay, üniversitenin arıcılıkla ilgili birimlerinin arıcıların her zaman yanında olduklarını ve kapılarının her zaman üreticilere açık olduğunu aktararak katılımcılara teşekkür etti. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir