• DOLAR 34.263
  • EURO 36.985
  • ALTIN 3032.305
  • ...
Çalışan, Asgari Ücret artışından memnun ama… ZAM FIRSATÇILARINI DURDURUN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ZEYNEP BOZDAŞ / DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak net asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Net asgari ücretteki artış oranı ocak ayına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 54,66 olurken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak gerçekleşti. Asgari ücrete yapılan zamla ilgili görüşlerini İLKHA mikrofonları aracılığı ile paylaşan vatandaşlar yapılan zammı olumlu bulurken,  enflasyonun düşürülerek halkın alım gücünün artırılması gerektiğini söylediler. Yapılan zam ile ürünlerin fiyatının yükselmemesi için yetkililerin denetim yapmasını isteyen vatandaşlar,  enflasyonun düşürülerek halkın alım gücünün artırılması gerektiğini söyledi.  

"ZAMLAR VE ENFLASYON DURMADIKTAN SONRA ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILSA DA BİR ANLAMI YOK!"

Enflasyon ve zamların önüne geçilmediği takdirde asgari ücrete ne kadar zam yapılsa da bir anlamının olmadığını belirten Cumali Göncü, "Asgari ücret; ister 10 bin, ister 15 bin TL olsun, zamlar ve enflasyon durmadıktan sonra hiçbir anlamı yok. Eminim yılbaşından sonra büyük zamlar yapılacak. Gerçekten çok yazık, günah. Millet perişan! Marketlere trilyonlarca para cezası da versen adam 2 günde o parayı çıkarır. Bunlara ağır, caydırıcı cezaların verilmesi lazım. Ya onları kapatacaksın ya da elinden (kayyum atama) alacaksın. Ufak tefek para cezaları adamların umurunda değil. Çünkü yine fakir fukaranın sırtından çıkarırlar." dedi.

"ASGARİ ÜCRETE İYİ BİR ZAM YAPILDI AMA MUTFAĞA GÖRE AZ"

Asgari ücrete çok fazla zam yapıldığını ancak mutfakta da yangının olduğuna vurgu yapan Fikret Kalçık, "Şu an en çok mutfak yanıyor, çünkü milletin alım gücü düşük ama asgari ücrete iyi bir zam yapıldı ama mutfağa göre az. Tabi hükümet ne yapsın. Sadece Türkiye değil, dünya yanıyor. Bazı zamlara da biz sebep oluyoruz. Daha ortalıkta bir şey yokken, millet yağ alma kuyruğuna giriyor. Onlar da haliyle fiyatları yükseltiyor. Yani biz sebep oluyoruz. Başka ülkede yumurtaya zam yapılıyor millet fiyatın indirilmesi için yemiyor ama bizde öyle bir şey yok." diye konuştu.

"İŞVERENLERİ DE DÜŞÜNMEK LAZIM"

Ahmet Yiğit, "Bence asgari ücretin 8 bin 500 yapılması iyi. İşverenleri de düşünmek lazım. Bir de işverenlerin işçileri işten çıkarmaması için iyi bir rakam. Zaten Cumhurbaşkanı açıkladı. Gerekirse ara zam için yıl ortasında gene düşünürüz, dedi. Yani milleti mağdur etmedi." diye belirtti.

"BU KADAR ZAM YAPILACAĞINI BEKLEMİYORDUK, EN AZINDAN BİR MÜDDET RAHATLATIR"

Asgari ücrete iyi bir zam yapıldığını kaydeden Alev Şakı, "Çok iyi bir yükselme oldu. Herkesi en azından bir müddet rahatlatır. Bu kadar zam yapılacağını beklemiyorduk. Kirada oturanlar, yapılan zamla en azından ekstradan kirayı almış olacaklar. Bence onlar için avantajlı. İnşallah herkese hayırlı olur." temennisinde bulundu.

"İNŞALLAH DEVLET BU PAHALILIĞA KARŞI BİR ŞEY YAPAR"

Asgari ücretle birlikte ürünlerin fiyatının artmamasını isteyen Emine Akdağ, "Asgari ücret 8 bin 500 lira olarak açıklandı, iyidir. İnşallah devlet zamlara bir el atar. Her şey aşırı pahalı olmasın. Alışveriş yapamıyoruz. Bekâr oğlum evlenmek istiyor ama evlendiremiyorum. Emekli maaşımız var ama elektrik, su ve doğalgaz faturası yüksek geliyor. Nasıl geçinelim, fakir fukara nasıl geçinsin? İnşallah devlet bu pahalılığa karşı bir şey yapar. Ürünlere indirim gelmeli. Fiyatlar düşseydi biz de rahat etseydik." dedi.

"ÜRÜN FİYATLARI AŞAĞI ÇEKİLMELİ"

Asgari ücretin daha fazla olması gerektiğini ifade eden bir başka vatandaş, "Asgari ücret günümüz şartlarına göre iyidir. Asgari ücret artınca işçileri işten çıkarıyorlar. Gençler işinden gücünden oluyor. Asgari ücretin bu pahalılıkta 9-10 bin lira olması gerekiyordu. Ürün fiyatları aşağıya çekilmeli." şeklinde konuştu. Başka bir vatandaş ise şunları söyledi: "Fahiş fiyatların yine yükselmemesini bekliyorum. 2012 yılındaki asgari ücretin durumu şu anki durumdan daha iyiydi. Asgari ücret yeterli değildir. Türkiye'de ülke olarak fırsatçılar ülkesi olmuşuz.  Serbest bir piyasa olmuş."

ASGARİ ÜCRET ZAMMI CÜZDANA GİRMEDEN FAHİŞ ZAMLAR PEŞPEŞE GELMEYE BAŞLADI!

Fakat asgari ücrete her zam sonrası piyasadaki zam fırsatçılarından yakınan vatandaşlar hayat pahalılığının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdiler. Sosyal medyadan zincir marketlerdeki fiyat artışlarını çektikleri fotoğraflarla paylaşan vatandaşlar ise zam fırsatçılarına ağır sözlerle tepki gösterirken yetkilileri de bu konuda harekete geçmeye davet etti.

BAKAN MUŞ: “EN AĞIR İDARİ CEZALAR UYGULANACAKTIR”

Öte yandan ekonomi yönetimi de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Asgari ücret zammını fırsat bilerek haksız fiyat artışlarına giden fırsatçılara karşı Bakanlığımız denetimlerini yoğunlaştırmıştır. Haklı bir gerekçeye dayanmayan artışların tespiti halinde sorumlulara en ağır idari cezalar uygulanacaktır. Konuyu yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı. Bakan Muş, “Hükümetimizce vatandaşlarımızın refahını artırmak için atılan adımların fırsatçılar tarafından suistimal edilmesine asla müsaade etmeyiz. Bu konuda vatandaşımızın hakkını-hukukunu koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir