Asgari ücrete ikinci zam olacak mı? Bakan açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Olağan dışı şeyler olmazsa bizi yıl sonuna kadar götürecek bir ücret belirledik, ihtiyaç olursa yeni zam olabilir" dedi.
Bakan Vedat Bilgin, asgari ücret, EYT, memur zammı gibi gündeme ilişkin merak edilenleri Habertürk'te yanıtladı.
Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar:
Kamuoyunda ben araştırma yaptırdım. Türkiye'nin beklenti ortalaması daha düşüktü.
İşçiler 7 bin 6 küsur istediler 3 büyük şehirde talep edilen rakam 8 bin lira civarındaydı. Sendikalar kendilerini eleştirel değerlendirmeli.
Sendikalar büyük artış istemediler. 8 bin üzeri rakamlar toplu sözleşmeyi etkiler dendi.
Talep etikleri asgari ücretle yaptıkları toplu sözleşme ücretleri arasında bu kadar fark olmaz.
Bugünkü şartlarda verilebilecek asgari ücrettir. Çalışanların çoğunluğu asgari ücretten memnun. asgari ücretteki artış enflasyonu sınırlı etkiler.
Asgari ücretli oranı yüzde 38. Asgari ücret yüksek belirlendikçe üstündeki ücretler de yüzde 60-70-80 artıyor. Konuma göre, Nitelikli emek de artış daha yüksek
Asgari ücrete ikinci zam olacak mı?
Olağan dışı şeyler olmazsa bizi yıl sonuna kadar götürecek bir ücret belirledik, ihtiyaç olursa yeni zam olabilir.
Türkiye'nin stratejisi enflasyona rağmen büyümedir. Tasarruf cebimize koyduğumuz para değil yatırıma dönüşendir.
Memura ve emekliye enflasyonun üzerinde zam yapacağız. Zam yaparken bu sene de enflasyon farkı vereceğiz.
Vergi dilimleri için çalışma
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi dilimleriyle ilgili de bir çalışma yürütüyor. Bitince açıklayacağız. Aslında asgari ücret kısmının ödenmemesi durumuyla yine vergi ödeme dilimi azalmış oldu.
EYT ne zaman tamamlanacak?
Daha önce de açıkladım. Teknik çalışmaları tamamlanmamış bir çalışma EYT. Bu grubun bazı istisnaları da var. Doğum, askerlik borçlanmaları gibi. 1999'dan önce işe girmemişsen ne kadar borçlanırsan borçlan olmaz. Prim gününü tamamladım diyip beklentiye girmesin kimse.
Yurt dışından olağanüstü müracaatlar var. Orada da bir kafa karışıklığı oluşmuş. Onlarda da aynı durum var. 8 Eylül 1999 öncesi işe başlanmış olmasını zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun.
Yaş sınırı olacak mı?
1 milyon 900 bin prim günü ve hizmet süresi tamamlanmış olan insan var. Yaş sınırı olmazsa bunlar EYT kapsamına giriyor. Şu anda istisnai kişileri belirlemeye çalışıyoruz. Onların dosyalarını müracaat etmeden belirleyemeyiz. Önceliğimiz budur.
Henüz yaş sınırına karar verilmedi. Kamuoyunda konuşulan yaşların hiçbiriyle ilgili henüz biz konuşmadık. EYT'lilerin ortalama yaşı 49,9. EYT'li toplamda 5 milyon 700 bini bulabilir. Bu kadar çok müracaat beklemiyorduk. Bunları birleştirmek kolay değil.
EYT için tarih nedir?
Aralık sonu bu çalışma biter diye düşünüyorum.
AYRINTILAR GELECEK...