• DOLAR 32.655
  • EURO 35.165
  • ALTIN 2442.186
  • ...
Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü zirvesi Kayseri’de yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu sene dokuzuncusunun gerçekleştirilen Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı, Millî Savunma Bakanı Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze'nin katılımıyla Kayseri'de gerçekleştirildi. Üçlü görüşmenin sonuç bildirgesi imzalandıktan sonra ortak basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasında Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın oluşturduğu sinerjinin bölgede büyük etki uyandırdığını aktaran Bakan Akar," Bu zirvede Sayın Juansher Burchulazde ve Sayın Orgeneral Zakir Hasanov’le ülkelerimizi ilgilendiren mevcut ve potansiyel iş birliği konularını geniş bir perspektifle ele aldık. Ayrıca küresel ve bölgesel gelişmelere ilişkin bilgi ve görüş alışverişinde bulunduk. Barış dolu bir geleceğin tesis edilmesi düşüncesiyle üç ülke arasındaki savunma sanayi ve güvenlik konularını kapsayan iş birliği artarak devam ediyor. Ülkelerimizin ortak yarar ve beklentilerine hizmet edecek şekilde çalışmaları yönlendirme gayretindeyiz. Nitekim 2020’de 'Savunma Alanında İş Birliği Mutabakat Muhtırası'nın yürürlüğe girmesiyle savunma ve güvenlik alanlarında önemli mesafeler katettik. Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığın ve iş birliğimizin bundan sonra da geliştirilmesi, genişletilmesi büyük önem arz etmektedir." dedi.

Ermenistan'ın uzatılan barış ve dostluk elini tutmasının gerekliliğine vurgu yapan Bakan Akar, "Ermenistan bu fırsatı iyi değerlendirmelidir, ateşkes anlaşmasına uyarsa, barış ve istikrarın parçası olabilir. Bölgede barış ve huzurun tesis edilmesi ve kalıcı hâle getirilmesi tüm bölge ülkelerinin güvenliğine ve ekonomik refahına katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada her zaman barış, huzur ve istikrardan yana olduğunu belirterek, "Kafkasya'da olduğu gibi Karadeniz’de de barış ve istikrar için büyük gayret sarf etmekte, Montrö’nün uygulanması dâhil etkin, dengeli ve yapıcı bir politika izlemekte, bölgede ateşkesin sağlanması ve diplomatik çözüme yönelik çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz." diye konuştu.

Türkiye'nin bu süreçteki en önemli katkılarından birinin tüm dünyayı tehdit eden gıda krizinin aşılmasında gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Akar, "Girişim kapsamında İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin çalışmaları ile bugüne kadar Ukrayna limanlarından toplam 14 milyon tondan fazla tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere emniyetle sevki sağlandı. Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

Ege’deki gelişmelere de değinen Akar, "Türkiye barış ve istikrar için böylesine gayret gösterirken komşumuz Yunanistan ise istikrarsızlığı körükleyen provokatif eylem ve söylemleri ile yayılmacı ve saldırgan politikalarına maalesef devam etmektedir." diye konuştu.

Yunanistan'ın her geçen gün saldırgan politikalarına yeni provokasyonlar eklediğini dile getiren Bakan Akar, "Son olarak Yunanistan tarafından planlı NATO tatbikatı sırasında NATO görevi yapan uçaklarımıza radar kilidi atılmış gerekli karşılık uçaklarımız tarafından verilmiştir. Bu düşmanca tavır Yunanistan'ın NATO’nun temel ilkelerini ve değerlerini hiçe sayacak boyutta küstahlaştığını göstermektedir. Beklentimiz Yunan siyasilerin iç politik amaçlarla uzlaşmaz ve kışkırtıcı tavırlarından derhâl vazgeçmeleri, sağduyulu bir NATO müttefiki olarak davranmaları, buna gayret göstermeleri ve problemlerin diyalog yoluyla çözümüne odaklanmalarıdır.” sözlerine yer verdi.

Türkiye olarak Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz’de diyaloğa açık olunduğunu, hiçbir oldubittiye müsaade edilmeyceğini dile getiren Akar,” Kendimizin ve Kıbrıslı kardeşlerimizin hak ve menfaatlerini korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna da muktediriz. Bu konuda başta ABD olmak üzere diğer NATO müttefiklerimizin tarafsız, objektif, makul ve mantıklı yaklaşımını beklediğimizi özellikle ifade etmek isterim. F-16 meselesinde de aynı yaklaşımı görmek istiyoruz. Artık ABD tarafından bu konuda olumlu ve somut adımlar bekliyoruz." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir