Türkiye nüfusu yaşlanıyor!
Türkiye nüfusunun genç ve dinamik olması Türkiye için bir güç kaynağı olduğu biliniyor. Siyasiler de kimi zaman konuşmalarında bu duruma atıfta bulunuyor. Özellikle Avrupa ile kıyaslayınca Türkiye'nin genç nüfusundan dolayı Avrupa'nın yaşlı nüfusu eleştiri konusu oluyor. Fakat yayımlanan son veriler Türkiye'nin bu iddiasını kaybettiğini gösteriyor. Türkiye'nin nüfusu yaşlanıyor.
Türkiye genç nüfusta AB ülkelerini geçti
Gerçekten de Türkiye, yüzde 15,3'lük genç nüfus oranıyla pek çok ülkeye göre üst sıralarda yer alıyor.
Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin genç nüfus oranları incelendiğinde ise 2021'de bu sayı yüzde 10,6'da kalıyor.
TÜİK: Türkiye nüfusunun yaş yapısı değişti
TÜİK'in açıkladığı son veriler, Türkiye'nin de yaşlandığına işaret etti ve o çok övünülen "genç nüfus" kozunun yitirilmeye başlandığı görüldü.
Ortanca yaş grubu arttı; genç yaş grubu azaldı
Çalışmaya göre toplam nüfusta yaşlı ve ortanca yaş nüfusun oranı yükselirken, çocuk ve gençlerin oranı azaldı.
1935 yılında yüzde 21,2 olan ortanca yaş, 2021 yılında yüzde 33,1 oldu.
Cinsiyete göre incelendiğinde ise 1935'te erkeklerde yüzde 19,1 olan ortanca yaş yüzde 32,4'e, kadınlarda yüzde 23,4'ten 33,8'e yükseldi.
Genç nüfusta ilk üç kent: Hakkari, Şırnak, Siirt
Verilere göre 2021'de genç nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 22,8'yle Hakkari oldu.
Bu kenti yüzde 22,1'le Şırnak ve yüzde 21,8'le Siirt izledi.
En yaşlı kent ise pek çok emeklinin de tercihleri arasında yer alan Muğla oldu.
Genç nüfus yaş grubuna göre incelendiğinde ise yüzde 29'u 15-17 yaş grubunda, yüzde 19'u 18-19 yaş grubunda, yüzde 31,1'i 20-22 ve yüzde 20,9'u ise 23-24 yaş grubunda yer aldı.
"Çok övünülen genç nüfus potansiyelini kaybettiğimiz görülüyor"
TÜİK'in açıkladığı verileri, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İstatistik bölümü Araştırma Görevlisi Ozancan Özdemir'le konuştuk.
Son verilerin çok da şaşırtıcı olmadığı görüşünü savunan Özdemir'e göre geçmişteki raporlar bu durumun habercisi niteliğindeydi.
Evlilik yaşının ötelenmesi, aile başına çocuk sayısının düşmesi gibi hususların zaten düşüş halinde olduğunu belirten Ozancan Özdemir, ortanca yaş grafiğine bakıldığında Türkiye nüfusunun yaşlandığının net şekilde görüldüğünü kaydetti.
Nüfus artış hızını gösteren grafik dikkate alındığında ise 2015-2020 yıllarında düşüşün dikkat çektiğine değinen Özdemir, nüfus-yaş piramidinin de 2000 ile 2022 yılları arasındaki farkı net şekilde ortaya koyduğunu belirterek, "Türkiye genç nüfus kozunu kaybetti" yorumunu yaptı.
"Doğal nüfus artış oranında 2014'ten sonra hızlı bir düşüş var"
Doğal nüfus artış oranında 2014'ten sonra hızlı bir düşüş olduğunu, bu duruma göç, ölüm sayıları, ekonomik koşullar, değişen aile yapısı, evlilik yaşının ilerlemesi, daha az çocuk sahibi olmak gibi etmenlerin neden olduğunu belirten Ozancan Özdemir, nüfus artış hızında ise 2020'de çok belirgin bir düşüş görüldüğünü, bu duruma pandeminin neden olduğunun görüldüğünü kaydetti.
Ölüm verileri iki yıldır açıklanmıyor!
Özdemir, ölüm verilerinin iki yıldır açıklanmadığını bu nedenle kesin bir kanının mümkün olmadığını ifade etti.
"Türkiye demografik fırsat penceresini kapattı"
Türkiye'nin sık sık "genç nüfus potansiyeline" atfı yaptığı biliniyor. Ancak Özdemir, bu söylemin kullanılması doğru olmadığını, "Çok övünülen genç nüfus potansiyelini kaybettiğimiz görülüyor. Kişibaşı milli gelire de bakılırsa, düşük kalıyor. Daha üst sıralarda yer almak gerekiyor!" sözleriyle dile getirdi.
2000'lerin başında "Türkiye'nin genç nüfus potansiyeli" ve "gücü" olarak lanse edilen kesime ilişkin olarak ise Özdemir, "Tecrübeli, know how'a katkı sağlayabilecek, maksimum verimi alabileceğimiz bu kuşak tam da potansiyelini yansıtacağı dönemde bunu yapamıyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: İndependent