• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Son yıllarda ayakkabı fiyatlarında yaşanan fahiş artış, özellikle maddi durumu düşük vatandaşları ayakkabı alamaz hale getirdi. Fiyat artışlarından nasibini alan kimi ayakkabı üreticileri de zor günler geçirerek, üretim kapasitelerinde azalma yoluna gitti.

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren üreticiler, hammadde, deri fiyatındaki artışın üretimlerini ciddi manada olumsuz etkilediğini vurguladı.

Batman'da yaklaşık 40 yıldır ayakkabı üretimi yapan Orhan Sağdıç, İLKHA muhabirine, son yıllarda yaşanan fiyat artışları nedeniyle büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.

Orhan Sağdıç

"Fiyat artışları bizi olumsuz etkiledi"

Kâr oranlarının bayağı düştüğüne dikkat çeken Sağdıç, "Aldığımız hammadde fiyatlarında ciddi artış var. Neredeyse yüzde 400-500'e varan artışlar var. Yine de kendi imkânlarımızla ayakkabılarımızı maliyet fiyatına veriyoruz. Piyasada bin ila bin 500 lira olan ayakkabıları 600-650 liraya veriyoruz. Piyasada yaşanan fiyat artışları herkesi etkilediği gibi bizi de olumsuz yönde etkiledi. Böyle olunca üretimimizi düşürmek zorunda kaldık. Kimseden bir beklentimiz yok. Çoluk çocuğumuzun ekmeği çıktıysa bize yeterdir. Başka da bir şey istemiyoruz." dedi.

"Üretimde çok zorluk yaşıyoruz"

Bir diğer ayakkabı üreticisi Şahin Taş, özellikle bu sene zamlar nedeniyle çok sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Her gün yaşanan fiyat artışlarının piyasayı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Taş, "Zamlar yerinde durmuyor, zamlar dursa piyasa sabitlenir. Şu an ayakkabı üretiminde çok zorluk yaşıyoruz. Daha önce yanımızda 5-6 eleman çalıştırıyorduk ama şu anda ben ile ustam tek kaldık. Bu zamlar olmasaydı 4-5 kişi daha burada çalışıp ekmeğini kazanırdı. Zamlar olmasaydı işimiz daha iyi olurdu." diye konuştu.

Şahin Taş

"Kimi zaman ayakkabıları kârsız vermek zorunda kalıyoruz"

Ekonomik sıkıntılardan önce günde yaklaşık 50 çift ayakkabı üretirken şu anda ancak 16-20 arasında üretim yapabildiklerini aktaran Taş, şöyle devam etti:

"Daha önce bir ayakkabıyı 100 liraya mal edip 150 liraya veriyorduk. Zamlara göre gittiğimizde bir ayakkabının bize maliyeti 600 lirayı buluyor. İşçiliğimizden fedakârlık yapıp, müşterilerimizi mağdur etmemek için fiyatlarımızı uygun tutmaya çalışıyoruz. Bir ayakkabıyı 100-150 lira kârla bazen de kârsız vermek zorunda kalıyoruz. Bu şekilde idare etmeye çalışıyoruz."

"Bu zamlar nereye kadar gidecek?"

Maliyetlerinin yanında kira ve elektrik artışlarının da kendilerini ciddi manada mağdur ettiğini vurgulayan Taş, "Ancak bizi en çok etkileyen deri fiyatlarıdır. Çünkü deri fiyatlarına yaklaşık yüzde 400 zam geldi. Bugün aldığımız malzemeyi bir ay sonra tekrar zamlı alıyoruz. Bu zamlar nereye kadar gidecek? Her ay fiyatlara zam yapıldığı için ne yapacağımızı bilemiyoruz. Müşterilerimize karşı da mahcup oluyoruz. Milletin de alım gücü düşmüş durumda." ifadelerini kullandı.(İLKHA)