• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Guatr hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Guatr tedavisinin ihmal edilmemesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, özelikle bebeklerde sarılıkta artma, halsizlik, emmede güçlük, ödemleme, aşırı uyuma ve kabızlık gibi şikayetlerin yanı sıra çocuklarda hareketlerinde ve yaşam kalitesinde bir değişiklik varsa bir çocuk doktoru tarafından değerlendirmesini tavsiye ediyor.

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Avni Kaya, çocuklarda guatr hastalığı hakkında değerlendirmede bulundu.

"Boyun bölgesinde şişlik olan hastaların en kısa sürede ultrasonla çocuk doktoruna ulaşmasında fayda var"

Guatrın tedavisi olmasına rağmen karşılaşılan bir hastalık olduğunu söyleyen Kaya, "Tabi ki bunun çeşitleri var. En sık bebeklerde görüyoruz. Topuk tarama programında baktığımızda geçici olabildiği gibi kalıcı da olabiliyor ve ona göre tedavi edebiliyoruz. Bazen topuk taramada ailelerin sonuçları önemsemeyebilir. Topuk taramada bazen yanlış sonuçlar da çıkabilir. Özellikle bebeklerde sarılıkta artma, halsizlik, emmede güçlük, ödemleme, aşırı uyuma ve kabızlık tarzı şikayetleri varsa bir çocuk doktoruna guatr tahlilleri yaptırmasını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.  

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Avni Kaya

Toplum içinde zehirli guatr kavramı olduğunu dile getiren Kaya, "Zehirli guatrda da çocukta sinirlilik, uykusuzluk, terleme, titreme, zayıflanma ve saç dökülmesi görülebiliyor. Bunlara yönelikte tedavi seçeneklerimiz var. Boyun bölgesindeki şişlikler normal veya zehirli guatrda da olabiliyor. Boyun bölgesinde şişlik olan hastaların en kısa sürede ultrasonla çocuk doktoruna ulaşmasında fayda var. Çocuklarda guatr yaklaşık yüzde 3-4 civarında görülüyor, baya yüksek bir rakamdır. Fark edilmiyor, fark edilmediği zaman çocuk ders başarısında düşme, halsizlik, aşırı uyuma, zekada kültleşme ve matematik başarısında düşme görülebiliyor. Bu tür sorunları olan çocukların doktor tarafından değerlendirilmesinde fayda var." ifadelerini kullandı.  

"Guatrın tedavisi var ama ne yazık ki bazı hastalıklar olduğu gibi ömür boyu devam edebiliyor"

Kaya, "Gençlerde yaygın olan guatr türü (Haşimato) hastalığıdır, Haşimato hastalığında özellikle genç kızlarda görülür. Haşimato hastalığının üç evresi var. Önce zehirli guatr evresi, sonra normal oluyor ve sonrada hipotiroidi guatr evresi başlıyor. İlk evresinde; sinirlilik, uykusuzluk, terleme, titreme ve zayıflama şikayetleri oluyor. 2'nci evrede şikayetler azalıyor. 3'üncü evrede ise halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, aşırı uyuma, kabızlık, vücutta ödemlenme, zekada kültleşme ve okul başarısında düşme görebiliyoruz. Guatrın tedavisi var ama ne yazık ki bazı hastalıklar olduğu gibi ömür boyu devam edebiliyor. Özelikle haşimato guatr ömür boyu devam ediyor. Guatr sinsi bir hastalık olarak düşünebilir ama tedavisi var." diye belirtti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini sürdüren Kaya, "Tuzun sadece iyotlu olması yetmiyor, tuzu korumak gerekiyor. Kapalı ve nemsiz bir ortamda ışık geçirmeyen kaplarda saklamak lazım. Yoksa iyot etkisi kaybolabiliyor. Yemek pişirdikten sonra tuzu kullanmak lazım. İyotlu tuz kavramında çocuğa tuz vermiyoruz, sadece evde kullanılan tuzun iyotlu olmasını istiyoruz. Yoksa çocuğa sık sık tuz verirsek bu sefer tansiyona yol açarız. Yeni başlayan guatrlarda ilaçlara gerek kalmadan iyotlu tuz ile tamamen düzenlenen hastalarımız oluyor. Tabi tuzun fazlası zarardır. Normal günlük ihtiyaç zaten yetiyor. Çocuklarda özelikle hareketlerinde ve yaşam kalitesinde bir değişiklik varsa bir çocuk doktoru tarafından değerlendirmesini tavsiye ediyoruz." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir