Cilvegözü sınır kapısından Suriye'ye yardım mekanizmasının yenilenmesi çağrısı
Türkiye, Batılı ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM), Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye'ye uluslararası insani yardımların gönderildiği mekanizmanın yenilenmesi çağrısında bulundu.
BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, insani krizin uzamasından ve artan ihtiyaçlardan dolayı hayat kurtaran insani yardımların sağlanmasına devam edilmesinin kritik önem taşıdığını söyledi.
Sinirlioğlu, "Sınır ötesi yardım mekanizması, Suriye'nin kuzeybatısında yaşayan milyonlarca insan için güvenilir bir insani yardım hattı olduğunu kanıtladı. Bu, fiziki yardımın ötesinde eğitim, koruma ve sağlık hizmetlerinde kritik destek de içeriyor." dedi.
Sınır ötesi yardım mekanizmasının ölçeği, kapsamı ve etkinliği bakımından hiçbir karşılığı ve ikamesi olmadığını belirten Sinirlioğlu, "Burada gizli bir amaç söz konusu değil. Amaç, bu yardıma muhtaç hayatları kurtarmaktan başka bir şey değil." diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi'nde yardım mekanizmasının yenilenmesi için hazırlanan tasarının sunucuları Norveç ve İrlanda adına konuşan İrlanda'nın BM Daimi Temsilcisi Fergal Mythen da tüm erişim kanallarının sürekli olarak ulaşılabilir olması çağrısında bulundu.
Mythen, Suriye'de rejim kontrolünden ülkenin diğer bölgelerine gönderilen yardımların sayı ve miktarı artsa da sınır ötesi yardımlar kadar henüz etkili olmadığını aktararak, "İhtiyaç sahibi milyonlarca Suriyeliye gıda, barınak, yıkanma, koruma, aşı ve kritik tıbbi hizmetler sağlayan sınır ötesi yardım mekanizması vazgeçilmez olmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.