• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
SON DAKİKA
Katar'dan AB'ye gaz uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 
Doha, AP'nin Katar'la ilgili mevzuatı askıya alma çağrısı yapan ve Katar yetkililerinin AP'ye erişimini yasaklayan kararının, AB üyesi ülkelere gaz arzını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.
Medyanın aktardığına göre Katar'ın AB misyonundan bir diplomat, AP'nin kararının 'ayrımcı' olduğunu söyledi:
"Katar'a ilişkin yasal süreç sona ermeden diyaloğu ve işbirliğini sınırlayan böylesine ayrımcı bir kısıtlama getirilmesi kararı, bölgesel ve küresel güvenlik işbirliğinin yanısıra küresel enerji yoksulluğu ve güvenliğine ilişkin süregelen tartışmaları olumsuz etkileyecektir."
Katar'ın Kovid-19 ile ilgili konularda Belçika dahil AB ile işbirliğine ve Belçika'nın baş sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikçisi olma rolüne vurgu yapan Katarlı diplomat, şöyle sitem etti:
"Katar'ın ortaklığı daha da büyütme taahhüdüne rağmen, Belçika hükümetinin iddiaları öğrendikten sonra gerçekleri ortaya çıkarmak amacıyla hükümetimizle temasa geçmek için hiçbir çaba göstermemesi derin bir hayal kırıklığı yaratıyor."
'Katar'ın LNG müzakerelerinde gelinen durum dahil olmak üzere iş ile siyaseti hiçbir zaman birbirine karıştırmadığını' savunan diplomat, "Tedariki kesmek ve veya benzeriyle tehdit etmiyoruz. Biz sadece AB parlamentosundaki iletişimi bu şekilde kesmenin işbirliğini sınırladığını söylüyoruz" dedi.
Konuya yakın kaynaklara göre, AB'nin son eylemlerinin bir sonucu olarak, hem Avrupa'da hem dünya çapında önemli bir yatırımcı olan Katar, halihazırdaki enerji krizi sayesinde daha da artırdığı karlarını başka bölgelere yönlendirebilir.
Aynı zamanda Katar LNG'si, AB'nin Ukrayna'daki ihtilaf nedeniyle satın almayı kestiği Rus fosil yakıtlarının kaybını telafi etme stratejisinde anahtar rol oynuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir