• DOLAR 34.273
  • EURO 37.667
  • ALTIN 2906.68
  • ...
`Peygamberimizin oruçla alakalı tavsiyelerine muhakkak uyalım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif 9 Temmuz Salı günü başlıyor.
Ramazan ayı öncesi değerlendirmelerde bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, önemli tavsiyelerde bulundu.
 
Orucun sadece fizyolojik açıdan değil; bunun yanında sağlık açısından birçok faydasının olduğunu söyleyen Dr. Acar, orucun ruhi açıdan da pozitif yanlarının var olduğunu ifade etti.
 
Ramazan ayının iyi değerlendirilmesi halinde mide, beyin, kan damarları ve böbreklere faydasının olduğunu aktaran Dr. Acar, "İnsanların, orucu bu açıdan yaklaşarak da tutmaları lazım. Sağlık açısından kendilerini emniyete almaları lazım. Örneğin iftarda çok ağır bir yemeği çok hızlı tüketmek insana zarar verir. O yüzden yavaş yavaş yemek lazım. Sindire sindire, çiğneme oranını arttırmak lazım. Oruca, özellikle yaz aylarında çekinerek yaklaşma doğru değil. Pozitif yaklaşmak lazım. Bunun vereceği hazdan, çünkü Ramazan orucunun verdiği hazzı diğer hususlar çok iyi vermiyor. Çekincelerini aşabiliriz. Yaz ayı uzun bir oruç süresi. Sabah ezanı ile akşam ezanı arasında uzun bir vakit var. Dolayısıyla sıvı kaybı olabilir. İnsanda ciddi susuzluk ve açlık problemleri ortaya çıkabilir. Bunu da ancak iftarda ve sahurda yediğimiz yiyeceklerle engelleyebiliriz. İftarda ve sahurda bol bol su tüketmeliyiz. Ve posalı gıdalardan biraz uzaklaşmalıyız. Çünkü bunlar susama hissini arttırır. İftarda suyu bol bol tüketmek lazım. Bu hem midedeki diğer katı gıda alımını azaltır, kanlanmayı da dolayısıyla bir miktar azaltır ki bu sağlık için çok faydalıdır" dedi.
 
"Peygamberimizin tavsiyelerine muhakkak uyalım"
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in oruçla ilgili tavsiyelerini hatırlatan Dr. Acar, "Peygamber efendimizin hadisi şeriflerinde insanlığa verdiği tavsiyeler gerçekten şu anda tıp literatüründe de akademik literatürde hepsi onaylanmış durumda. İftarın su veya hurma ile açılmasını tavsiye ediyor peygamber efendimiz. Hurma, hem bu midedeki açlık reseptörlerini daha fazla kapatan bir şey ki çok fazla yemeyi engelliyor. Bu da hem mideyi hem fizyolojik açıdan insanı rahatlatıyor. Su, hem sıvı ihtiyacımızı gideriyor hem de o midede maddi doluluk oluşturarak daha fazla gıdayı almayı engelliyor. Peygamber Efendimiz`in (sav) verdiği tavsiyeler gerçekten insanlık için büyük tavsiyeler, onlara muhakkak uymamız lazım. Ramazanla alakalı, iftarla alakalı birçok hadisi var bunlar sağlık açısından da akademisyenler tarafından da netleştirilmiş birçok tavsiyesi var. İftarda hızlı tüketime girmek doğru değil. Yine bildiğiniz gibi Peygamber Efendimiz, iftardan önce namaz kıldığı da olurdu. Bu da doygunluk hissini artırıyor" diye konuştu.
 
İftardan sonra yatmayın
İftardan sonra genelde ağır gıdalar tüketildiğini söyleyen Dr. Bilal Acar, bu yüzden iftardan sonra hemen yatmanın doğru olmadığını belirterek, "Eğer iftardan önce namaz kılınmamışsa iftardan sonra namazını kılarak ya da teravih namazına katılarak o rehavet halini üstünden atabilir. Onun dışında yemekten sonra evde oturmaktansa dışarı çıkıp turlayabilir. Kısa ve hızlı adımlarla spor tarzında bir yürüyüş yapabilir. Bunun da vücuda faydası var. Statik bir hayat geçirmelerini istemiyoruz. İnsanların daha zinde, daha dinamik bir hayat geçirmelerini istiyoruz" tavsiyelerinde bulundu.
 
Gündüz sağlıklı bir oruç için iyi bir sahur şart
Sahurda da ağır yiyeceklerden kaçınılması uyarısında bulunan Dr. Acar, "Yaz aylarında iftar sahur arası kısa. Sahur iftar arası ise uzun. Oruçlu olan dönem uzun olduğu için o kısa dönemi bir kere iyi geçirmek lazım. O kısa olan dönemin sonunda sahurda önündeki iftara kadar olan süreç için hazırlık yapmak lazım. Bunun için de özellikle ağır gıdalar tüketilmemeli. Sahurda ağır gıdalar tüketen insanlar, oruçta çok güçlük çekerler. Daha çok susarlar. Sahurdan bir saat sonra bile susuzluğa dayanamaz hale gelebilirler. Daha sade, daha saf gıdalar tüketmek lazım. Öncelikle tüketmeleri gereken sudur. Hoşaf yenebilir. Hafif bir çorba, domates salatalık gibi sebzeler tüketilebilir. Yağ ve tuz oranı azaltılmış peynir ve zeytin tüketilebilir. Yoğurt da tüketilebilecek bir gıdadır" şeklinde konuştu.
 
Göle girmekten kaçının
Yaz aylarında insanların serinlemek için göle girmek istediğini söyleyen Dr. Acar, bunun açlık ve susuzluk hissini daha da arttıracağını belirterek, oruçlu olanların bundan uzak durması gerektiğini kaydetti.
 
Hastalar, doktor tavsiyesine göre Ramazan`ı geçirsin
Sıcak günlerde hem oruç tutmanın hem de çalışmanın güç olduğunu söyleyen Dr. Acar, baş dönmesi, göz kararması gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini söyleyerek, "Hasta vatandaşlarımız var. Kronik hastalar, diyabet, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kanser hastalarının da muhakkak Ramazan ayı öncesi doktorlarına başvurup doktorlarının tavsiyesine göre Ramazan`ı geçirmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
"Ramazan ayı tüm İslam âlemine hayırlar getirsin"
Dr. Acar son olarak Ramazan ayının tüm İslam âlemine hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, "İnşallah dünya üzerindeki bütün Müslümanlar refah içerisinde bunu geçirirler. Gerçekten sıkıntılı dönem geçiren Müslümanlar var. Onların da Allah yardımcılar olsun. Biz de elimizden geldiğince onlara dua ediyoruz. Van`da güzel bir ramazan geçirmek istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın iftarlarında, sahurlarında, ibadetlerini de güzel geçirmeleri için biz hizmetkârlarıyız" diye konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir