• DOLAR 32.572
  • EURO 35.34
  • ALTIN 2469.823
  • ...
Çölyak hastalarına verilen devlet desteği artırılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplumda; karında gaz, şişkinlik, bulantı ve kansızlık olarak bilinen çölyak hastalığına yakalanan hastalar, ihtiyaç duydukları ürünlere ulaşmakta sıkıntı yaşıyorlar.

Çölyak hastalığı, her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen 8-12 aylık çocuklarda ve 30-40 yaş aralığında daha sık görülüyor.

Çölyak hastalığı, tedavi edilmediğinde ince bağırsaklardaki emilim bozukluğu nedeniyle zamanla vücutta vitamin, mineral ve diğer besin maddelerinin eksikliğine neden oluyor.

"Çölyak hastalarımızın devletten aldığı destek yetersizdir"

Çölyak hastalarının diyet yapmak ve özel ürünler kullanmak zorunda olduklarına dikkat çeken HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, "Çölyak hastalığına yakalanan insanlar, diyet yapmak ve özel ürünler tüketmek zorundalar. Çölyak hastalarımızın devletten aldığı destek yetersizdir. Eğitimini sürdüren çölyak hastalığına yakalanan çocuklarımızın bir sıkıntısı da okul kantinlerinde istedikleri ihtiyaçlarını bulamamalarıdır. Okul kantinlerinde bu ihtiyaçlar sağlanmalıdır." dedi.

"Çölyak hastaları genelde ihtiyaçlarını il dışından karşılıyor"

Muş'ta çölyak hastalarının ihtiyaç duyduğu ürünlere rahatlıkla ulaşamadıklarının altını çizen Çağlayan, "Özellikle halk ekmeğinin satıldığı merkezlerde, çölyak hastalarımızın rahat ulaşabilecekleri ürünler bulundurulmalıdır. İlimizdeki hastalar, ihtiyaç duyduğu ürünleri rahat bulamama sıkıntısını yaşıyor. Hastalarımız genelde ihtiyaçlarını başka illerden temin etmek zorundalar. Farklı marketlerin reyonlarında ihtiyaç duyulan ürünlerin bulunamaması, çeşitliliğin az olması bu hastalarımız için ciddi sıkıntılar oluşturuyor." ifadesini kullandı.

"Kantinciler derneğinin desteğiyle de okul kantinlerinde çölyak hastası çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu ürünlerin bulundurulması gerekmektedir." diyen Çağlayan, bu konuda birçok hasta ve ailelerinden kendilerine şikayetler geldiğini belirtti.

"Sıkıntının giderilmesi için gerekli adımlar atılmalı"

Çağlayan, "Çölyak hastalarına verilen devlet desteği artırılmalı. Belediye, çölyak hastalarının rahat ulaşabileceği şekilde ürün bulundurulması için gerekli çalışmayı yapmalı. Bunun için merkezler oluşturmalı. Kantinciler derneğiyle iş birliği yaparak, çocuklarımıza bu imkan sağlayabilirler. Belki bazı hastalarımız bu noktada çok fazla sıkıntı çekmiyor olabilir. Fakat gelir düzeyi düşük olan ailelerimiz, ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşamalarıyla birlikte ihtiyaç duydukları ürünleri alma noktasında da sıkıntı yaşıyorlar." diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir