• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Yaklaşan Ramazan ayında nasıl beslenilmesi yönünde yazılı bir açıklama yapan Mersin İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı, "Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler olmakta ve oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır" diye belirtti.

Yeterli ve dengeli beslenmeliyiz
Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulduğunu belirten Başarılı, bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler olduğunu söyledi. Başarılı, "Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması yer almaktadır" dedi.
Başarılı, "Yaz aylarında özellikle rotavirüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde ellerin temizliği ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup ishali olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır" diye belirtti.

İftar sofralarımızda hangi besinleri nasıl tüketmeliyiz?
Ramazan`ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliğin iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğunu hatırlatan Başarılı, "İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar. Bu nedenle iftar yemeğini yavaş yavaş yiyip yediklerimizi iyi çiğnememiz sindirim sistemimize yardımcı olmamızı sağlayacaktır" dedi.

Başarılı, "İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler)tercih edilmelidir" dedi.

Sahura kalkmadan oruç tutmak zararlı mıdır?
Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemli olduğunun altını çizen Başarılı, "Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur" dedi.

Oruç tutarken hangi sağlık problemleriyle karşılaşabiliriz?
Başarılı, Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan birinin de mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu içine doğru geri kaçması olarak tanımlanan reflüd olduğuna dikkat çekti. Başarılı, "Bu durum özellikle yemekte şekerli, yağlı ve asit içeren besinlerin bir arada tüketilip yemekten hemen sonra yatarak dinlenilmesi sonucu meydana gelir Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Ramazan`da nasıl beslenmeliyiz?
Başarılı, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi konusunda şunları söyledi;
-Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

-Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

-Günde ortalama 3 litre su içmeye, bununla birlikte hem enerji veren hem de sıvı ihtiyacını karşılayacak olan; ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vs. gibi sıvı besinleri içmeye özen gösterilmelidir.

- İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

- Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
- Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

- İftar yemeğinden yarım saat kadar sonra biraz hareket etmek, kısa mesafeli orta tempolu yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.

-Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

- Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir." (Osman Öksüz-İLKHA)
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir