• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Altın piyasası ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Dr. Sinan Bayraktar, İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Altının, aralık ayı sonuna kadar yükseleceğini tahmin ediyorum"

Yılın sonuna gelindiğini hatırlatarak yılın son ayının fiyatların oturma ayı olduğunu belirten Bayraktar, "Jeopolitik ve stratejik gelişmeler altını çok etkiler. Altın, yatırım aracı olarak stratejik bir ürün sayılır. Risklerin çok arttığı, sıkıntıların çok olduğu, dünyada krizlerin fazla olduğu dönemlerde altının yükseldiğini görürsünüz; O günleri yaşıyoruz. Biraz sükût etti, yürümedi ancak bu günlerde yine yukardadır. Onun sebebi de şu; FED'in açıklamalarından kaynaklanıyor, FED riskleri biraz daha farklı yöne çekmeye başladı. Ekonomi tabiriyle güvercin politikalarını uygulamaya başladılar. Altını arttıran diğer sebeplerinden biri de Merkez Bankası'nın yatırım yapması, rezerv toplamasıdır. Yıl sonlarında özellikle merkez bankaları altın rezervlerine yüklenirler. Tabii Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın da 770 tonluk bir altın rezervi olduğunu biliyorum. 800 tona doğru çıkarmak için de 30 tonluk da alım yapacak. Bu da gösteriyor ki Türkiye'de altın biraz daha yükselecektir. Çünkü Merkez Bankasının açıklamasına göre, hedef 800 ton, bir 30 ton da altın alımı yapacağına göre bizim piyasalarda altın yükselecek eğilimindedir. Dış piyasalara geldiğimiz zaman; dolardaki faiz düşüşü yani dolardaki dolar mevduatları Amerika Birleşik Devletleri'nde faizlerin geri getirilmesi veyahut faizlerin arttırılmaması gibi açıklamalar yatırımcıların altın fonunda biraz daha birikim sağlamasını gerektiriyor. Gidiyorlar altın fonlarında biraz daha altına yüklenme yapıyorlar. 1800 dolarlık bir eşiği var altının, aralık ayı sonuna 1805 dolara kadar yükseleceğini tahmin ediyorum. Yani gramı bizim anlayacağımız tabirle 1100 -1150 lira civarlarına yıl sonu itibariyle gelebilir. Ben yatırım fonlarının takip edilmesini öneriyorum. Yani büyük yatırımcılar, büyük para piyasaları, büyük fonlar altına destek vereceği zaman altın biriktirilir bunlara merkez bankaları da dahildir. Altının biraz yükselmesini sebebi budur." dedi.

"Evliliğe hazırlanacak olanların enflasyonist bir ülkede erkenden aldıkları altın dahil her şey onlara kar gelecektir"

Altının her an alınması gerektiğini savunan Bayraktar, "Açıkçası altın aldıklarında kârlılar. Evliliğe hazırlanacak olanların enflasyonist bir ülkede erkenden aldıkları altın dahil her şey onlara kâr gelecektir. Örneğin; evlenecek ise yatak odasını bugünden alması lazım, fiyatını bugünden kesmesi lazım. Yüzde 80 enflasyondan bahsediliyorsa aynı şekilde altınla artacak demektir. Hele bizim alışkanlıklarımızda bir geçim endeksi olarak planlanan altın karşılığı evliliklerin tasarlanmasında bugünden alınmasında yarar var. Altın yine artış gösterecektir, yaz aylarında düğünlerin yapılacağını düşünürsek bugünden altın almakta yarar var." şeklinde konuştu.

"Altın en hassas ihtiyaç duyulduğunda bozulmalı onun dışında bozulmamalıdır"

Altını bozdurma vakti hakkında konuşan Bayraktar, "Altın kişiyi tatmin edecek ranta ulaştığı zaman bozulur, ihtiyaç olduğunda bozulur. Altın öyle bir materyaldir ki ihtiyaç olduğunda bile müracaat edilmeyebilir. Özellikle bizim ülkemizde altın elinde tutulması gereken bir değer olarak muhafaza edilir, kolay bozulmaz. Altın zor zamanlarda bozulan bir şeydir. Bizim tavsiyemiz; altının bozulma zamanı o rantı tatmin ettiği anda bozulmasıdır. Al-sat yapanlar için yüksek fiyata eriştiği anda bozulur, düşmeye gittiği anda düşükten alınır, tekrar yüksek fiyattan bozulur; para kazanma amacıyla sistem budur. Altın ileriye dönük bir yatırım amacı taşıyacak ise saklanmalı, ileriye dönük çoluk çocuğun bir getirisi olarak muhafaza edilmelidir. Bozulmalı diyorsanız, altın en hassas ihtiyaç duyulduğunda bozulmalı onun dışında bozulmamalıdır. Saklandığı zaman muhakkak ki kıyıda köşede ona önemli bir değer ifade edecek şekle gelecektir." diye belirtti.

"İnançları faize karşı gelen kişilerde altın muhakkak ki bir yatırım aracı olarak görülür"

Altının inançlar açısından da iyi bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Bayraktar; "Faizi reddeden kişiler, faiz istemeyenler, inançları faize karşı gelen kişilerde altın muhakkak ki bir yatırım aracı olarak görülür. Türkiye'de altın bir yatırım aracıdır, ziynet aracıdır, ziynet eşyasıdır, değeri de önemlidir. Orta Doğu ve Türkiye için önem ifade eder ama Avrupa'da ve Amerika'da altın sadece fonlarda yatırım aracı olur yani bireysel altın saklamazlar. Gidip cumhuriyet altını, ziynet alayım saklayayım demezler, sadece mücevher olarak kullanır altın. Biz altını yatırım aracı olarak kullanıyoruz, emniyet aracı olarak kullanıyoruz. Çünkü çamura düşse de bozulmaz, para yok olur, yanar altın yine altındır. Uzun vadede muhakkak ki altın yatırımı yapmak gerekir inancındayım." ifadelerini kullandı. (İLKHA)