• DOLAR 34.546
  • EURO 36.178
  • ALTIN 2985.98
  • ...
Sağlık-Sen kasım ayı “Sağlıkta Şiddet Raporu”nu açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Kasım Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı.

Durmuş, “Bir önceki aya göre şiddet olaylarında ve mağdur sayısında nisbi bir azalma yaşanmış olsa da alınan önlemlere ve yapılan tüm çağrılara rağmen sağlıkta şiddet, çalışanları ve sağlık sistemini tehdit etmeye devam ediyor. Yıllardır verdiğimiz mücadeleyle; şiddet davalarının kamu davası niteliğine dönüşmesini, beyaz kod uygulamasının getirilmesini, cezaların yüzde 50 artırılmasını, hapis cezalarının ertelenmemesini ve şiddetin katalog suçlar arasına girmesini sağladık. Ancak cezaların artırılmasına rağmen uygulamalarda sıkıntılar yaşanması sağlık çalışanlarımızın adli mercilere karşı olan güvenini zedelemektedir. Bu nedenle gelinen nokta gösteriyor ki şiddeti önlemek için yasal düzenlemeler tek başına yeterli değil. Çünkü alınması gereken belli bir önlem silsilesi olduğu da bilinen bir gerçek. Bu noktada yapılması gereken sağlık tesislerinin fiziki şartlarını iyileştirmekten geçiyor.” dedi.

“Şiddeti önlemeye karşı bir yol haritası belirlemesi gerekmektedir”

Sağlık Bakanlığı tarafından bazı hastanelere x-ray cihazlarının yerleştirilmesi şiddeti önlemek için önemli bir adım olduğunu belirten Durmuş, “Ancak bu uygulamanın tüm Türkiye’de bir an önce yaygınlaştırılması gerekiyor. Silah, bıçak ve benzeri yaralayıcı cisimlerle hastaneye girişler artık son bulmalıdır. Güvenlik görevlilerinin yetki ve sorumluluklarının artırılması için de gereken adımlar çok geç olmadan, daha fazla can yanmadan atılmalıdır. Tüm bunları yaparken şiddeti önlemek için toplumsal bir mücadelenin zeminini oluşturmanın da yolları aranmalıdır. Çünkü köklü bir çözüm toplumsal duyarlılığı artırmaktan geçmektedir. Şiddet sadece maruz kalanı değil, çalışma arkadaşlarını ve ailelerini de olumsuz etkilemektedir. Sağlık çalışanlarımızı kutsal mesleklerine küstürmekte, iz bırakan yaralarla yaşamlarını sürdürmeye mecbur etmektedir. Bunun için toplumun tüm paydaşlarının Sağlık Bakanlığı öncülüğünde bir araya gelerek, şiddeti önlemeye karşı bir yol haritası belirlemesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Kasım ayında 15 şiddet olayında 23 mağdur”

Tüm bu değerlendirmeler ışığında, Kasım ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarında 20 saldırganın neden olduğu 15 şiddet vakasında 23 sağlık çalışanının mağdur olduğunun altını çizen Durmuş, kasım ayında gerçekleşen vakalar hakkında bilgi verdi.

-Bir önceki ay, 32 saldırganın neden olduğu 19 şiddet vakasında, 36 sağlık çalışanını mağdur olmuştu.

-Kasım ayındaki 15 şiddet olayının 14’üne hasta ve hasta yakınları neden olurken, 1’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi.

-Kasım ayında yaşanan şiddet vakalarının 14’ü hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü olarak vuku buldu.

-Şiddet olaylarının 10’u hastanelerde, 3’ü sahada, 1’i aile sağlık merkezinde yaşanırken, 1 olay ise SABİM üzerinden tehditle gerçekleşti.

-Ay boyunca yaşanan 15 şiddet olayında; 9 doktor, 5 acil tıp teknisyeni, 4 güvenlik görevlisi, 2 hemşire, 3 diğer sağlık çalışanı mağdur oldu.

-Şiddet vakalarına sebebiyet veren 20 saldırganın 6’sı hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 6 saldırgan serbest bırakıldı. 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 7 saldırgan ise tutuklandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir