• DOLAR 32.529
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2453.245
  • ...

BURSA- Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 6.78 oranında artırarak, 11 milyar 441 milyon 783 bin dolar rakamına ulaştı.

Türkiye'nin 50 ilinde toplam 4 bin 473 aktif üyesi bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, UİB'in Haziran ayında da ihracatını artırdığını söyleyerek, "Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 10.14 oranında artarak 1 milyar 951 milyon 645 bin dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Yılın ilk yarısında da yükselişlerini sürdürdüklerine dikkat çeken Gençoğlu, 2013 yılının ilk 6 ayını kapsayan 1 Ocak - 30 Haziran tarihleri arasındaki ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre 6.78 artışla 11 milyar 441 milyon 783 bin dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, yılın ilk yarısında ekonomide yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin dünyadaki gelişmelere karşı başarılı refleksler gösterdiğini söyleyen Gençoğlu, ihracatçının önündeki engellerin kaldırılması ile Türk ihracatının beklentilerin üzerine çıkacağını söyledi.


"İhracatçıların önündeki engeller kaldırılmalı"

10 yıllık planda Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almasında kilit rolü ihracatın üstleneceğinin altını çizen Orhan Gençoğlu, "2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için ihracatçıların önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir." dedi.

İhracatçıların sorunlarından biri olan KDV iadesi konusuna değinen Gençoğlu, "Geç ödenen KDV iadesi nedeniyle özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar finansman ve nakit yönetimi sıkıntısı yaşıyor. İade ile ilgili uzayan sürecin, ihracatçımıza getirdiği bir fonlama maliyeti ve oluşturduğu dezavantajlı durumun çözülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, büyüme modelinin ihracata dayalı hale getirilmesini, kaynaklarımızı yeniden düzenleyerek öncelikle döviz kazandırıcı faaliyetler için kullanılmasını, ihracatın altyapı ihtiyacının karşılanmasını ve ihracatçının finansman ihtiyacını karşılanmasını istediklerini söyledi.

"ABD ve AB arasındaki anlaşmaya dikkat"

Dünyanın en büyük iki ekonomik gücü olan ABD ile AB'nin kendi aralarındaki ticaretin serbestleştirmesi konusuna değinen Orhan Gençoğlu, Türkiye'nin anlaşma kapsamı dışında kalması durumunda ihracatçıların ucuzlayan AB ürünleri ile rekabet etmekte zorlanacağını kaydetti.

Anlaşmayla ABD ve AB arasındaki ticari engellerin kaldırılacağını belirten Gençoğlu, Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması kapsamı içine girmesi için yapılan çalışmaları desteklediklerini söyledi.
Bu konunun önümüzdeki aylarda kritik bir gündem maddesi olacağını vurgulayan Gençoğlu, "Türkiye bu yeni yapının içerisinde yer alırsa ABD ile serbest ticaret anlaşmasına taraf olabilecek; bu durumda ABD'nin yıllardır kaldırmadığı kota ve kısıtlamalar kalkacak. Ayrıca Türkiye'nin, Gümrük Birliği ile içine girdiği sürecin prangaları da gevşeyecek" şeklinde konuştu.

'Otomotiv Haziran'da da gaza bastı'
UİB'in ihracattaki lokomotif birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Mayıs ayındaki yüzde 13.68'lik ihracat artışının ardından Haziran ayında da ihracatını yüzde 13.59 artırdı. OİB'in Haziran ayı ihracatı 1 milyar 628 milyon 739 bin dolar oldu. OİB yılın ilk 6 ayında da yükselişini sürdürerek yüzde 7.11'lik ihracat artışı ile 9 milyar 469 milyon 958 bin dolar seviyesine ulaştı. Öte yandan 1 Temmuz 2012'den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı bir önceki dönem verilerine göre yüzde 1.78'lik düşüşle 17 milyar 462 milyon 244 bin dolar oldu.(Zeki Aras-İLKHA)