• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Hukukçu Yemez: Sosyal medyada dolandırıcıları bukalemun gibiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal medya dolandırıcılığı artmış durumda. Günümüzde cebinde internet olmayan ve sosyal medya kullanmayan insan nerede ise yok denecek kadar az. Sosyal medya dolandırıcılarına karşı ne tür tedbirler alınabileceği konusunda vatandaşları uyaran Hukukçu-Avukat Ömer Salih Yemez, İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuştu. 

Sosyal medya dolandırıcılığının çok geniş bir alanı kapsadığı için spesifik bir cevabı olmadığının altını çizen Yemez, sosyal medya dolandırıcılığında dolandırıcıların bukalemun gibi olduklarını söyledi.

Dolandırıcıların yeniliklere çok çabuk adapte olduklarını belirten Yemez, “Yenilikleri insanların önüne çok cazip tekliflermiş gibi sunup insanları maddi çıkar karşılığında kandırabiliyorlar. Kısaca birkaç örnek vermek gerekirse; bir vatandaş ikinci el ürünler satılan siteler üzerinden ilan verdiğinde, bu vatandaş ile irtibat kurup farklı şehirde olduğunu belirterek yaşadığı şehirde tanıdık birisi varsa ürünü ona gönderip oradan bakacağını, eğer beğenirse alacağını söyleyerek satıcıları dolandırabiliyorlar. Ürünleri kargoya gittiğinde o şahıslardan önce teslim alıyorlar. Peki bunu nasıl yapıyorlar. Kişisel veriler şu anda bir çok kötü niyetli insanın eline geçtiği için sahte kimlik üretebiliyorlar. Telefon numarasını yönlendirmeye kadar birçok işlemi yaparak kargo adresi dahi değiştiriyorlar. Bu ürünlere ulaştığı zaman da bir daha bu dolandırıcıları bulma şansı olmuyor.” dedi.

“İnsanları çeşitli vaatlerle kandırıyorlar”

Yemez, “Birde sosyal medya üzerinden dolandırıcılıklar var. Çeşitli vaatlerle insanları kandırıyorlar. En son bize gelen dosyada müvekkilin hesaplarını kiralayacaklarını söylemişler. Hesapları kiralama vaadi ile bir teklifte bulunuyorlar. Müvekkil de banka hesap bilgilerini dolandırıcılara veriyor. Dolandırıcılar daha sonra bu hesaplarla farklı insanları dolandırıyor. Birçok insanı mağdur ediyor. Bu dosyalarda ne yazık ki dolandırıcılara ulaşma şansı yok. Dolandırılan insanlar şikâyetçi olduklarında o hesaplar kısa bir süre içinde bloke ediliyor. Sosyal medyada reklamını görüp hesaplarını veren şahıslar bu dosyalarda sanık sıfatıyla yargılanıyorlar. Hesabın aktif olduğu 3-4 gün içinde 100’lerce dolandırıcılık gerçekleşmiş oluyor. Bu dolandırıcılıklarda tek tek dosya açılıyor, en son bizim müvekkil adına tam 30 farklı ceza dosyası açılmıştı. Bu dosyalarda çok ciddi anlamda cezalar veriliyor.” ifadelerine yer verdi.

“Nereden geldiği belli olmayan linkleri tıklamayın”

Dolandırıcılara karşı uyanık olunması gerektiğini belirten Yemez, “Bu nedenle sosyal medyayı kullanan insanlar bu tür reklamlara itibar etmesin. Reklamlara inanmasın. Özellikle nereden geldiği belli olmayan linkleri tıklayıp kendi bilgilerini dolandırıcıların eline geçmemesi için gayret göstersinler. Vatandaşlar sosyal medya üzerinden verilen reklamlara kesinlikle itibar etmesinler. İçeriğini tam olarak bilmedikleri şahıslarla irtibat kurmasınlar. Hatta sosyal medyada takipleştiği arkadaşı olarak bilinen şahıslardan gelen mesajları bile dikkate alıp onunla ilgili herhangi bir maddi yatırımda bulunmasınlar. Çünkü arkadaşlarının hesapları da çalınmış olabilir. Bu hesaplar üzerinden insanlardan para talep edebilirler. Link gönderirler, o linke tıkladığınız zaman sizin telefonda bulunan bütün kişisel verilerinize ulaşır ve çok hızlı bir şekilde hesaplarınızı bloke edip oradan para aktarımı yapabilirler. Bu konuda kesinlikle sosyal medya üzerinden irtibata geçip insanlarla maddi çıkar karşılığında alışveriş yapmasınlar.” şeklinde uyardı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir