• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yapay zeka teknolojisi insanları yetiştirmeye hazırlanıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nüfus yetersiz!

Küresel güçler bir taraftan nüfusun azaltılması gerektiğini savunurken diğer taraftan Elon Musk gibi bir iş adamı nüfusun yetersiz olduğunu söylüyor. Elon Musk 2021'in sonlarında sosyal medya hesabında şunları demişti: "Nüfusun çöküşü konusunda çok daha fazla endişelenmeliyiz... Dünya için yeterli insan yoksa, o zaman kesinlikle Mars için de yeterli olmayacak.”

Yapay rahim çözüm mü?

Bilim insanları, neredeyse bir asırdır doğurganlık oranlarının küresel ölçekte azaldığını bildirerek “Dünya çapında bir kısırlık krizi” olduğunu ifade ediyorlar. Buna çözüm olarak ise yapay rahimleri gösteriyorlar.

2017'de bilim adamları yapay bir rahim işlevi gören ve "BioBag" adında bir teknoloji ürettiler ve onu yavru bir kuzu yetiştirmek için kullandılar. Şimdi, aynı şeyin insanlar için nasıl yapılabileceğini gösteren yeni bir konsept açıklandı. Yakın zamanda yayınlanan görüntülerde gelecekte doğumun nasıl olabileceğini gösteriyor. 

Bu işin öncülüğünü yapan Hashem Al-Ghail, “bu teknolojinin bir gün geleneksel doğumun yerini alabileceğini düşündüğünü” söyledi ve bu durumun kısırlık krizine çözüm olacağını ifade etti.

Ayrıca Al-Ghaili'ye göre, EctoLife'ın suni rahim konsepti, gebe kalmakta zorlanan birçok kişi için yaşamı değiştireceğini ve kanser veya diğer komplikasyonlar nedeniyle rahmi ameliyatla alınmış kadınlar için mükemmel bir çözüm olduğunu ifade etti.

Kısırlık verileri
Şu anda, Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında üreme çağındaki çiftlerin %15'inin kısırlıktan etkilendiğini tahmin ediyor. Gerçekten de, son 70 yılda dünya çapında doğurganlık oranları şaşırtıcı bir şekilde %50 oranında azaldı . Bu düşüşün nedenleri arasında kadınların artan eğitimi, istihdamdaki artışlar, çocuk yetiştirmenin yüksek maliyeti ve küresel sperm sayısındaki düşüş yer alıyor. 23 ülke şimdiden risk altında; Japonya, İspanya, Portekiz, Tayland ve Güney Kore krizin ön saflarında yer alıyor.

Bilim kurgu gerçeğe dönüşüyor

Bu teknoloji için tesisler kuruldu. Bu tesislerdeki laboratuvarlarda 400'e kadar büyüme kapsülü (yapay rahim) barındırılabiliyor. Çalışmanın arkasındaki bilim adamları, 105 ila 120 gün boyunca sekiz cenin kuzu yetiştirdiler. Ardından Mart 2021'de bir adım daha atılarak bilim adamları yapay rahimlerde on bir güne kadar fare embriyoları yetiştirebildiler.

Daha kötüsü de var! Genetikler değiştirilebilecek

Bu aynı zamanda ebeveynlere, CRISPR-Cas 9 gen düzenleme aracının kullanımı yoluyla "embriyoyu yapay rahme yerleştirmeden önce genetiğiyle mühendislik yapma" yetisi de sunacak. Her ne kadar aileden gelen kalıtsal hastalıkları çözmek için kullanılacağı söylense de genetik olarak insan üzerinde diledikleri gibi tasarruf edebilecekleri bir tehlike. 

Hashem Al-Ghaili, “EctoLife yapay rahimleri içindeki bir sanal gerçeklik kulaklığıyla eşleştirilmiş 360° kameraların kullanımıyla ebeveynlerin bebeklerinin gördüklerini ve duyduklarını deneyimlemelerini de sağlayabilir. Bu kameralar aynı zamanda ebeveynlere bebeklerinin gelişiminin sürekli bir video akışını sunacak ve ebeveynlerin çocuklarının ilerlemesini akıllı telefonlarından izlemelerine olanak tanıyacaktır.” İfade etti

Üstelik hoparlörler bebeğe çok çeşitli kelimeler ve müzikler çalarak, bebeklerin anne karnındayken duydukları sesleri taklit etmek için kullanılabileceğini söyleyen Al-Ghaili, "Ebeveynler çalma listesini bile seçebilir veya kendi seslerini çalabilir, böylece çocukları bunlara daha fazla alışır” dedi.

Kaynak: Science and stuff

Bu haberler de ilginizi çekebilir