• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bıttım sabunu nasıl yapılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yan etkisi bulunmayan ve birçok cilt hastalığına iyi gelen sabunlardan birisi bıttım sabunudur. Siirt'te yetişen bıttım ve menengiç ağacının meyvesinden elde ediliyor. Kendisine has hoş kokusu olan bıttım sabunu genel olarak her cilt tipine uygundur. 

Bıttım sabunun faydaları

Normal saçlar sabunla yıkandığında kuruluk meydana gelirken bıttım sabunu ile yıkanmış saçta kuruluk meydana gelmez. Bıttım sabunu, saçların beyazlamasını geciktirir ve saçlar için iyi bir arındırıcıdır. Egzama ve mantar gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Ciltte oluşan akne ve sivilcelere iyi gelir. Antiseptik özelliği ile deride ve saçlarda oluşan mikropları öldürür. Bıttım sabunu, saçların hızlı uzamasını sağlar. Saçların elektriklenmesini ve dökülmesini engeller. Bıttım, vücut temizliğinde de etkili bir sabundur. Cilde canlı ve parlak bir görünüm verir. Vücutta oluşan kızarıklıklara ve kaşıntılara iyi gelir. Bıttım sabunu, sedef hastalıkları için kullanılabilir.

Bıttım sabunu nasıl yapılır?

Siirt'in Eruh İlçesine bağlı üzümlü köyünde doğal yöntemlerle Bıttım Sabunu üreten Safiye Kaya, Eruh dağlarında topladıkları menengiç bitkisini aşama aşama nasıl sabuna dönüştüğünü hem gösterdi hem de anlattı:

"Önce dağlara çıkıp menegiç bitkisini toplarız. Daha sonra değirmene götürüp öğüttükten sonra hamur haline gelen bıttımı yağı çıkıncaya kadar yoğururuz. Öğütülmüş bıttımları kaynayan kazanlara döküp karıştırıyoruz yağı dışa vursun diye kül katıyoruz. Bu işlem 15-20 kez devam ediyor. Bu aşamalardan sonra çıkarılan yağı süzgeçten geçirip temiz bir kazana koyuyoruz. Ardından yağın miktarına göre kül koyup kaynatıyoruz. Yaklaşık 7-8 saat süren kaynatmanın ardından malzeme sabun olma aşamasına geliyor. Kalıplara koyuyor, kurutmaya bırakıyoruz."

Siirt'in Eruh İlçesinde geçmişte halkın kendi temizliği için ürettiği Bıtım sabununun köylüler için ekmek kapısı haline geldiğini belirten Eruh Halk Eğitim Merkezi Müdürü Seyfettin Çelik, piyasada çokça fazla atık yağlardan sahte bıttım sabunu üretildiğine dikkat çekti.

Sahte bıtım sabunu ile orijinal bıttım sabunu arasında ki farkın nasıl anlaşılabileceğine dikkat çeken Çelik, orijinal bıttım sabununun suyun dibine batmadığını söyledi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir