• DOLAR 32.549
  • EURO 35.346
  • ALTIN 2467.314
  • ...
Tarihte bugün: 10 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1198: Endülüslü Müslüman filozof, âlim, fakih ve kelamcı İbn-i Rüşd vefat etti. Endülüs İslam Medeniyyeti’nin sembol ismi haline gelen İbn-i Rüşd, doğu ve batı ilimlerini, İslam ve Eski Yunan Felsefesini, aklî ve naklî ilimleri kendinde toplamış bir kişiliktir. Onun ölümünü Endülüs’te doğan ilim ve irfan güneşinin batışı olarak yorumlayanlar olmuştur. Aristo’yu kendi zamanına ve sonraki asırlara taşıyan ve tanıtan kişi olarak da İbn-i Rüşd hem doğu, hem de batı tarafından bilinen ve takip edilen bir âlimdir. (İbn-i Rüşd vefat etti)

 

1898: İspanyol-Amerikan Savaşı sonrasında; imzalanan Paris Barış Antlaşması’yla Küba, İspanya’dan bağımsızlığını kazandı. (Küba, İspanya’dan bağımsızlığını kazandı)

 

1948: Birleşmiş Milletler Meclisi, İnsan Hakları Beyannamesi’ni kabul etti. Türkiye İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne kabul oyu verdi. Bununla beraber birçok ülke gibi Türkiye de beyannamenin gereğini yerine getirmedi ve uzun yıllar insan hakları ihlâllerinde ilk sıralarda yer aldı. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun Haziran 1948’de hazırladığı ve birkaç değişiklik yapıldıktan sonra 10 Aralık 1948’de, BM Genel Kurulu’nun Paris’te yapılan oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiridir. Birleşmiş Milletler dünya çapında ve çoğu kez devletler eliyle işlenen insan hakları ihlâlleri karşısında etkili kararlar alamamakta ve bu sözleşmeler kâğıt üzerinde kalmaktadır. (İnsan Hakları Beyannamesi kabul edildi)

 

1988: Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in veto ettiği Öğrenci affı ve üniversitelerde giyim kuşamın serbest bırakılmasına dair yasa, Meclis’te tekrar kabul edildi. Yasa, üniversitelerde başörtüsüne izin veriyordu. Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal etmiş ve iptalin gerekçesi, yıllardır tüm kanun ve hakların üzerinde değerlendirilip başörtü zulmüne dayanak kılınmıştır. (Öğrenci affı ve üniversitelerde kıyafet serbestliği)

 

2004: Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin resmi rakamı bini geçti. Irak’ı işgal altında tutan ABD, halkın beklenmedik direnişiyle karşılaşmış ve Vietnam’dan sonra en yüksek kaybını vermişti. Bunun verdiği şokla ABD, Irak’ta tam bir canavara dönüşmüş ve sivil-asker ayırımı yapmadan tarihin en büyük katliamlarından birini gerçekleştirmiştir.  (Irak’ta ölen Amerikan askerleri)

 

2014: ABD Senatosu, CIA’nin 11 Eylül Saldırıları sonrası kullandığı sorgu tekniklerini anlatan raporunu açıkladı. Rapora göre CIA hiçbir uluslararası yasaya dayanmadan; yakaladıkları esirlere cinsel tehditler, suda boğulma hissi, dar alanlarda uzun süre bekletme ve daha birçok rahatsız edici işkenceler yaptı. CIA, Beyaz Saray tarafından yasaklanan sorgu tekniklerini kullanmaya devam etse de tüm bu işkencelere rağmen ‘bir tane bile kritik istihbarat’ elde edemedi. Ayrıca CIA, siyasetçiler ve Senato’ya rapor ettiklerinden çok daha ileri düzeyde sorgu teknikleri uyguladı.  (CIA’nin sorgu teknikleri raporu)

 

2014: Batı Şeria’da Filistinli aktivistlerin zeytin ağacı diktiği bölgeye terör rejimiordusunun saldırması üzerine çıkan arbedede, Filistin Birlik Hükümeti bakanlarından Ziyad Ebu Ayn hayatını kaybetti. (Filistinli bakan Ziyad Ebu Ayn hayatını kaybetti)

 

2014: PKK ve uzantıları, Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde, Kutlu Doğum Siyer Sınavı Standı’na saldırdı. (Kutlu Doğum Siyer Sınavı Standı’na saldırı)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir