• DOLAR 34.568
  • EURO 36.28
  • ALTIN 2993.967
  • ...
Bitlis halkından yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi yapılar için yetkililere çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yok olmaya mahkum edilmiş medeniyetlerin beşiği olan Bitlis'in tarihi yerleri, görenlerin içini burkuyor.

Bir yandan Dere Islah Projesiyle tarihi doku ve köprüler gün yüzüne çıkarılırken, mahallelerde bulunan yüzlerce tescilli tarihi ev yok olmakla karşı karşıya.

Her geçen gün geçmişinden soyutlanan kentte yaşayan vatandaşlar, yetkililerin duyarsızlığından yakınıyor.

Yıkılan ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mahallelerdeki tarihi yapıları inceleyen HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Cengiz Karakaya, yok olmaya terk edilen tarihi yapıların, "bürokratik hantallığın" kurbanı olduğunu belirtti.

“Tarihi yapılarla ilgili halktan yoğun şikayetler alıyoruz”

Tarihi yapıların bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirten Karakaya, “Özellikle son yıllarda tarihi yapılarla ilgili vatandaşlardan yoğun şikayetler alıyoruz. Halkımızın talebi üzerine mahallelerde bulunan tarihi yapıları gezdik. Maalesef birçoğu yıkılmış, geri kalanlarda yıkılmayla karşı karşıya. Aynı şekilde tarihi yapıların bulunduğu yerler insanlar yol olarak kullanıyor. Bu da insanlar için büyük tehlike.” dedi.

“Bu mağduriyet giderilmeli”

Halktan yoğun şikayetler aldıklarını dile getiren Karakaya, “Bu biraz da bürokratik hantallıktan kaynaklanıyor. Ev sahipleri, yapılması için ilgili kurumlara başvurduklarını söylüyorlar. Restore edilmediğinden yakınıyorlar. Tarihi yapılar olduğundan dolayı ev sahiplerinin dokunmasına da müsaade edilmiyor. Burada bir mağduriyet var.” ifadesini kullandı.

“Madde bağımlılarının kullanım alanı haline gelmiş”

Yıkılmış veya terk edilmiş tarihi yapıların madde bağımlıların kullanım alanı haline geldiğinin altını çizen Karakaya, şunları kaydetti:

“Buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Buna bir an önce önlem alın. Bürokratik engeller aşılıp, bu yapılar aslına kavuşturulmalı. 200-300 yıllık yapılardır. Bugün Mardin ilinde bulunan tarihi yapılar, restore edilerek korunabiliniyorsa, Bitlis’imizde bulunan 500-600 tane tarihi yapının restore edilmesi zor değildir.”

“Tüm çabalarımıza rağmen somut bir adım atılmıyor”

Tarihi evinin korunması için yaptıkları tüm girişimlerin sonuç vermediğini dile getiren vatandaşlardan Osman Gökçür, yetkililere çağrıda bulundu.

Gökçür, “Evim tarihi eserdir. Şu an yıkılmayla karşı karşıya. Yıllardır dile getiriyorum. Kültür Müdürlüğüne, Kültür Bakanlığına, Van Anıtlar Kuruluna başvuruda bulundum. CİMER’e bildirdim. Gelip bakıyorlar ama şimdiye kadar bir gelişme yok. Mahalle sakinleri için de tehlike oluşturuyor. Buradan yol geçiyor, insanlar bu yolu kullanıyor, çocuklar okula gitmek için bu yolu kullanıyor. Herhangi bir insanın üzerine yıkılması halinde bunun sorumluluğunu kim yüklenecek? Ya burayı restore etsinler ya da yıksınlar. Tarihi yapı olduğu için biz dokunamıyoruz, gelip de yapmıyorlar. Bu tarihe yazık değil mi?” diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir