Ankaralılar: Yetkililer kamu kaynaklarının israfının önüne geçmeli
Türkiye’de en büyük israfın "kamu kaynaklarının israfı"ndan kaynaklandığını belirten Ankaralılar, yetkililerin israfın önüne geçmesi gerektiğini söylediler.
İsrafın önlenmesi için yetkililere çağrıda bulunan Ankaralılar, İLKHA muhabirlerine, kamu kaynaklarının israf edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdiler.
Özelde Ankara'da, genelde ise Türkiye’de kamu yararına yapılmış tesislerden atıl durumda olanlar ve yapıldıktan sonra sahipsiz bırakılmış tesisler tepkilere neden oluyor.
İsraf edilen tesislerin başında Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük eğlence parkı Ankapark geliyor. Sincan Sinan Şamil Sam Spor Kompleksi, bitirildiği halde faaliyete geçirilmedi. Hacı Bayram Camii yanındaki “Ulus Kültür Merkezi, Kapalı Çarşı, Dolmuş Durakları” projesinin 2018’de hizmete girmesi beklenirken kaba inşaatı bitirilmiş halde bekletiliyor. Şehir planlamasında vatandaşın istifadesine sunulmayan devasa askeri araziler de halkın tepkisine neden oluyor.
Kamu malını israf eden belediyeler, atıl yerler, tamamlanmayan projeler, her yıl yeniden yapılan yol ve kaldırımlar gibi sözde çalışmalarla halktan alınan vergilerin çarçur edildiğine dikkat çeken Ankaralılar, yetkililerden israfın önüne geçmesini istiyor.
“Belediyeler parayı projelerde çarçur ediyorlar”
Belediyelerin yarım kalmış projelerinin israf olduğunu, bu israfın fakirlere yardım olarak kullanılabileceğini vurgulayan Gülperi Çimen, "Belediyeleri seçimlerde kaybediyorlar, onun yerine gelenler önceki projeleri yarım bırakıyor. Yarım kalan birçok proje var. Mesela Ankapark yapıyorlar sonra onu yarıda bırakıyorlar. Vatandaşlar olarak bizim söylemlerimiz bir şeyi değiştirmiyor. Herkes bildiğini yapıyor. Ama fakirler var, garibanlar var, onlara o paralarla yardım edilse daha iyi olur. Belediyeler parayı gereksiz projelerde çarçur ediyorlar." dedi.
“Kamu israfı millete mal oluyor”
Yarım kalan projelerin çoğunun eski belediyelerden kalma olduğunu belirten Hüseyin Tıkaç, "Sonuçta kamu malı, bunlar milletin malıyla yapılan şeyler. Devlette de devamlılık esas. Yetkililerden önce toplum bu israfı eğitimle düzeltecek ki gelecek nesil bu konuda duyarlı olsun. Şimdi sen 'yukarıdan israf önleyelim' desen de aşağı yapmadıktan sonra bir şey değişmez. Devamlılık da olmaz. Onun için mümkün mertebe gençlere ve topluma bu eğitimi aşılamamız lazım. Kamu zararları sonuçta bizden çıkacak. Bunları hesap etmeden bir yere varamayız. Devletin, belediyelerin ve kurumların hepsinin beraber fikir birliği yapması gerekir. Çünkü biz o kadar zengin bir toplum değiliz. İsrafı denetlediğimiz zaman da kaynakları başka yerlerde kullanabiliriz. Doğruyu bulalım, israftan kurtulalım. Hayat pahalılığı var diyoruz. Neden? Düzensizlikten. Bu şehrin gelişeceği belliydi. O zaman otoparkı da ona göre düzenlemek lazım." şeklinde konuştu.
“Yarım kalan projelerin belediye tarafından tamamlanması lazım”
Beledilerin yarım kalmış projeleri hakkında değerlendirmede bulunan Mustafa Yılmaz, "Yarım kalan projelerin yeni gelen belediye yönetimi tarafından tamamlanması lazım. 'Devlette devamlılık vardır’ derler ya, benim bildiğim de budur." ifadelerini kullandı.
Yarım kalmış projelerin görüntü kirliliği oluşturduğunu ifade eden Nadiye Ertürk, "Projeler yarım kalırsa inşaatlar, Ankara’mız açısından görüntüyü bozar. Bunların yarım kalması illaki kul hakkına girer. Bizler zengin insanlar değil, kıt kanaat geçinen emekli insanlarız." şeklinde belirtti. (İLKHA)