Eğitimci Nurkaya: Unutkanlığın en büyük sebebi teknoloji karşısında fazla zaman geçirmektir
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, uyku bozuklukları, vitamin eksikliği ve depresyonun unutkanlık nedenleri arasında olduğunu belirten uzmanlar, son zamanlarda artan teknoloji bağımlılığının da unutkanlığa sebep olduğunu belirtiyorlar.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Eğitimci Rehber Öğretmeni Dudu Nurkaya, “Unutkanlık yediden yetmişe her yaşta görülebilen bir durum olduğunu belirterek, unutkanlığın tamamen hastalık demek doğru değildir.” dedi.
Son zamanlarda unutkanlığın çok yaygınlaştığını belirten Eğitimci Nurkaya, unutkanlığın birinci sebebinin teknolojiyi çok aktif ve yaygın bir şekilde kullanmaktan kaynaklandığını belirtti.
“En büyük unutkanlığın sebebi teknoloji karşısında zaman geçirmiş olmamızdır”
Unutkanlığın altında yatan birçok sebep olduğunu söyleyen Nurkaya, “Unutkanlık fiziksel veya psikolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır. Beynimizde bir kısa süreli bir de uzun süreli olmak üzere iki tane bellek vardır. İlk aldığımız bilgi bizim beynimizde kısa süreli bellek tarafından karşılanır. Eğer biz bu bilgiyi işlemezsek, hayatta kullanmazsak, şifrelemezsek ve kodlamazsak bu bilgi kısa süre içerisinde unutulur. Eğer biz bu bilgiyi öğrendiğimiz bir telefon numarası kodlarsak şifrelersek uzun süreli belleğe gönderirsek bu bilgiler unutulmaz. Bilgilerimizi kullanmadığımız takdirde unutulmaya maruz kalacaktır. Son zamanlarda çok yaygınlaştı çevremizde 'çok unutkanım, tamamen aklımda çıkmış' gibi cümlelerle çok karşılaşıyoruz. Sebebi teknolojiyi çok aktif ve yaygın kullanmaktır. Cep telefonu, tablet, bilgisayar karşısında uzun süreli zaman geçirerek radyasyona maruz kalıyoruz. En büyük unutkanlığın sebebi teknoloji karşısında zaman geçirmiş olmamızdır.” diye belirtti.
“Yaşam kalitemizi biraz daha artırmamız gerekiyor”
Yüksek kaygı düzeyi, stres ve depresyonun en büyük unutkanlık sebepleri olduğuna dikkati çeken Nurkaya, “Hayatımızı daha kaliteli yaşamak istiyorsak, kaygı ve stres hususundan biraz daha kendimizi uzak tutup yaşam kalitemizi biraz daha artırmamız gerekiyor. Unutkanlığın en büyük etkenlerinden birisi tiroit bezlerinin yeterli çalışmaması, B12 vitami eksikliği, folik asit ve vitamin eksiklikleri de unutkanlığın en büyük sebeplerdendir. Kafa travmaları bazı ilaçların uzun yıllar tüketimi de unutkanlığı tetiklemektedir.” dedi.
“Kitap okumak unutkanlığı yenmeye yardımcı olur”
Unutkanlık hastalığı eğer nörolojik değilse, kendi yaşam standartlarını biraz daha kaliteleştirerek unutkanlığın önüne geçilebildiğini söyleyen Nurkaya, “Eğer nörolojik bir etki varsa, nöroloji doktoru tarafından bazı test ve tetkiklere tabi tutularak gerekli ilaç ve donanımlarla unutkanlığın önüne geçilebilir. Unutkanlığı nasıl yeneceğiz? Kitap okumak unutkanlığı yenmeye yardımcı olur. Ne kadar çok kitap okursak o kadar çok bilgi öğreneceğiz. Bilgi öğrendikçe zihnimiz aktif hale gelecek ve unutkanlığı aşmış olacağız. Unutkanlığın önüne geçmek için bulmaca çözmek, sürekli düşünme ve zihnimizi sürekli aktifleştirmemiz lazımdır. Hafızayı güçlendirici oyunlar oynamak ve birçok akıl-zekâ oyunları vardır. Ailemizle bu oyunları oynayarak hem unutkanlığı yenebilir hem de hafızamızı güçlendirebiliriz. Teknolojiyle vakit geçirmektense arkadaşlarımızla sohbet edip güzel vakitler geçirip unutkanlığın önüne geçebiliriz.” diye konuştu. (İLKHA)