• DOLAR 34.615
  • EURO 36.353
  • ALTIN 2972.924
  • ...
Tarihte bugün: 7 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1917: ABD, 1914’te başlayan Birinci Dünya Savaşı’na dâhil oldu ve Avusturya-Macaristan’a savaş ilan etti. İşgalci ABD’nin bu savaşa geç katılmasının birçok sebebi vardı. Bu sebeplerden en önemlisi ise ABD’nin bloklar arasında meydana gelen savaşta kazananın yanında yer almak ve de savaşlarda her iki bloğa silah satmak istemesiydi. Savaşan iki blok da zayıflayınca ABD’ye kolay yem oluyorlardı. ABD de her dediğini yaptırabiliyordu. (ABD, Avusturya-Macaristan’a savaş ilan etti)

1918: Fransızlar, Antakya’yı işgal etti. Uzun süre Antakya’da hâkim olan Fransızlar, hem Türkiye’nin hem de Antakyalıların devamlı itirazı üzerine 1937 yılında buranın yönetiminden çekilmiş ve Hatay Cumhuriyeti kurulmuştur. Daha sonra yapılan bir referandumla Türkiye’ye katılma kararı alınmış ve Antakya/Hatay, bir il olarak Türkiye’ye bağlanmıştır. (Fransızlar, Antakya’yı işgal etti)

1925: İstiklal Mahkemesi Erzurum’da çalışmalarına başladı. Şapka Kanunu’na karşı protesto yapan halkın yargılanmasına başlandı ve aralarında bir kadının da bulunduğu birçok kişi idam edildi. Şapka Kanunu’nun ilan edilmesinden sonra tüm memlekette olduğu gibi özellikle Erzurum’da da büyük infialler ve protestolar olmuştu. Hükümet de halkın bu itirazlarını büyük bir güç ve şiddet kullanarak bastırmış ve Erzurum’da bir ay sıkıyönetim ilan edilmişti. (İstiklal Mahkemesi Erzurum’da çalışmalarına başladı)

1988: Ermenistan’da 6,9 şiddetinde bir deprem meydana geldi: 25,bin’in üzerinde kişi öldü, 15,bin’den fazla kişi yaralandı, 400 bin kişi evsiz kaldı. Gümrü Depremi olarak da adlandırılan Spitak Depremi, o tarihte Sovyetler Birliği bünyesinde bulunan Ermenistan’ın Spitak bölgesinde yerel saatle 11.41’de meydana gelen 7,2 büyüklüğünde bir sarsıntıdır. Ermenistan Hükümeti, deprem sonrası normal yaşama dönüş için destek vermeyi öneren yabancı yardım ekiplerinin ülkeye girmelerine izin verdi. Bu, Sovyetler Birliği tarihinde kurtarma çalışmalarına yabancı ülke ekiplerinin ilk kez katılması anlamına geliyordu. (Ermenistan’da depre; 25 bin ölü)

2004: ABD yanlısı eski kral Zahir Şah’ın taraftarı Hamid Karzai, ABD işgali altındaki Afganistan’da devlet başkanlığı görevine getirildi. (Hamid Karzai Afganistan’da devlet başkanı oldu)

2012: Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal, 11 yaşında çıktığı Filistin topraklarına 45 yıl sonra döndü. Büyük bir coşkuyla karşılanan Halid Meşal, Gazze’ye indiğinde önce şükür secdesi yaptı. Gazze’de halka hitap eden Halid Meşal: “Bugün benim üçüncü doğumum. Allah bana ikinci doğumu ‘büyük zaferle’ yaşattı. Büyük zaferin ardından Gazze’deyim. Bu benim üçüncü doğum günüm. Bütün Filistin kurtarıldıktan sonra bana yeni bir doğum günü yaşatırsınız İnşaallah. O zaman dördüncü doğumumu da yaşayacağım. Daha sonra Kudüs’e de gideceğiz, Hayfa’ya da gideceğiz İnşaallah” dedi. (Halid Meşal 45 yıl sonra Filistin’de)

2014: 10 milyon Uygur Müslümanının yaşadığı Sincan Özerk Bölgesi’nde 24 Mayıs’ta bir pazar yeri ile tren istasyonuna düzenlenen saldırıların ardından tutuklanan 17 Müslüman ile ilgili komünist Çin mahkemsie kararını açıkladı. Mahkeme, şüpheli olarak gördüğü 8 Müslümana idam cezası, 5 Müslümana da ertelenmiş idam cezası verdi.  (Çin’de 8 Müslümana idam cezası)

Bu haberler de ilginizi çekebilir