Siirt halkı: Asgari ücret artışının ardından zamlar olmamalı
Asgari ücret artışıyla birlikte zamlarında peşi sıra geleceği endişesini taşıdıklarını belirten Siirt halkı, asgari ücret zammının enflasyonun üstünde olması gerektiğini ama bunun yanında fiyat artışlarının yaşanmaması gerektiğine dikkat çektiler.
Asgari ücret zammında kritik haftaya girildi. Komisyonun ilk resmi toplantısı bu hafta çarşamba günü, ikinci toplantısı ise 14 Aralık'ta yapılacak.
En geç yılın son haftasında ise 2023 asgari ücretinin netleşmesi bekleniyor. Seçimin en geç Haziran 2023’te gerçekleşecek olması ve yüzde 85’teki enflasyona doğrudan ve dolaylı etkileri nedeniyle asgari ücrete yapılacak fiyat artışları yakından izleniyor.
İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) hükümeti ise Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, temsil ediyor.
İşçi kesiminin beklenti çıtası haklı olarak çok yüksek. Hayat pahalılığının erittiği alım gücünün yerine konması doğal istek haline gelmiş durumda. İşveren kesimi de yüksek maliyet baskısı ve talep azlığı gibi sorunlarını öne sürerek makul bir ücret zammı için bastırmakta.
“Hem işçi hem de iş vereni memnun edecek rakam 9 bin liradır”
Daha önceden işçilik ve patronluk dayaptığını, bu nedenle hem işçi hem de iş verenin de düşünülmesi gerektiğini ifade eden Hüseyin Türkdoğan, “Asgari ücret 9 bin liradan aşağı olmaması gerekiyor. 9 bin lira olsa hem iş veren hem de işçi memnun kalır. 2 nüfuslu olan bir aile 9 binden aşağı alırsa geçimini çok zor sağlayacaktır. Siirt’te bin 500 liradan aşağı kira yok, yaşanacak bir evin kirası ise 2 bin 500 liradan aşağı değil. Ekmek, elektrik, doğalgaz faturaları da hesaplandığında 9 bin ancak yetecektir.” dedi.
“Fiyatlar yükselmese sabit kalırsa 9 bin lira iyidir”
Kiraların başını alıp gittiğini ve enflasyonun da çok yüksek olduğuna dikkat çerken Veysel Çelik, “İnsanlar çaresiz, asgari ücretin 10 bin lira olması işçiyi kurtarmıyor. Enflasyonun düşmesi bu krizin de geçmesi lazım. ‘Gözlerimin ışıltısına bakar mısınız.’ diyen bir bakan vardı. Ben gözlerinin ışıltısında bir şey göremiyorum. Bir market, ürünü 5’e diğeri 10’a satabiliyor. Halk, fiyatların altında eziliyor. Asgari ücret en fazla 9 bin lira olacak ama enflasyon yine de başını alıp gidecek. Fiyatlar yükselmese, sabit kalırsa 9 bin lira iyidir.” şeklinde konuştu.
“Daha asgari ücret artmadan fiyatlar yükselmeye başladı”
Asgari ücretin abartısız bir şekilde 13 bin lira olması gerektiğini savunan Fesih Taşkın, “Doğalgazı olmayan bir evin kirası bin 500 lira, doğalgazlı bir ev olsa, bir de 2 çocuğu da varsa, kira, elektrik, doğalgaz, su gideri en az 7 bin liradır. Mutfak masrafını da hesaplasan 3 bin lira, aylık masrafı 10 bin lira, 3 bin lira da kenara koyamayacaksam neden yaşıyorum bu ülkede. Fiyatlar sabit, zamlar olmasa şu anda 9 bin yeterli olacaktır ama fiyatlar artacak, daha asgari ücret artmadan fiyatlar yükselmeye başladı.” şeklinde konuştu.
Yaşam standartlarına bakıldığında asgari ücretin 10 bin liranın altında olmaması gerektiğini ifade eden Muhammed Bora, döviz kurunun son 3 yılda 6-8 liralardan 18 liraya yükseldiğini asgari ücretin 15 bin lira olması gerektiğini ama 10 bin lira dahi verilmesine razı olduğunu söyledi.
“Asgari ücret artışının ardından zamlar olmamalı”
2018 yılında 2 bin lira olan asgari ücretle bin 400 lira olan tam altın alınabileceğini ama şuanda 5 bin 500 olan asgari ücretle 7 bin 750 olan tam altın alınamadığına dikkat çeken Yunus Gündüz, “10 ay da hesaplarsak 60 bin lira, 10 yıl hesaplasak 600 bin lira kaybım var. Bu gidişattan hiç memnun değilim. Asgari ücretin yükselişi ile beraber zamların gelmesi, millete bir etkisi olmuyor. Simit şu anda 5 lira. 4 öğrencisi olan bir aile 2 bin lira sadece sabah kahvaltısına harcıyorsa o aile geçinemez. Asgari ücret 9 bin lira olursa ardından zamlar gelmemeli.” diye konuştu.
“Asgari ücret her yerde uygulanmıyor ki 20 bin olsa ne yazar”
Asgari ücretin artmasına rağmen çoğu yerde uygulanmadığından şikayet eden Şemsettin Şeker, “2 bin 500 lira maaş alıyorum. Asgari ücret 20 bin lira dahi olsa bir anlam ifade etmiyor. Sabahtan akşama nöbet tutuyorum asgari ücret alamıyorum. Bir teneke yağ 600 lira olmuş. Ben olsam asgari ücreti 20 bin lira yaparım, bütün gençlerin de işsizliğini sona erdiririm.Şu anda büyük bir işsizlik var, bu nedenle hırsızlık ve uyuşturucu artmış durumda.” ifadelerini kullandı.
Kiraya ekmeğe zam gelse asgari ücret 20 bin lira da olsa boştur
Bütün gençlerin işsizlik nedeniyle Avrupa ülkelerine gitmeyi hayal ettiğini belirten Hasan Efe, “Kendi ülkemizde 10 yıllarca da çalışsak bir ev veya bir araba sahibi olamıyoruz ama Avrupa’da birkaç yıl çalıştığınızda gelip kendi ülkenizde ev veya araba alabiliyorsunuz. Asgari ücret 9 bin lira olsa iyi olur ama zam yapılmaması kaydıyla; o zaman insanlar geçinebilir. Kiraya, ekmeğe ve birçok ürüne zam gelse asgari ücret 20 bin lira da olsa boştur.” ifadelerini kullandı.
Ülkenin yaşam durumuna bakıldığında asgari ücretin 15 bin liranın altında olmaması gerektiğini savunan Fehmi Kurt, elektrik, doğalgaz, ev kirası hesaplandığında ve özellikle doğu bölgesinde ki ailelerin nüfus oranı hesaplandığında 15 bin liranın da yeterli olmayacağını iddia etti. (İLKHA)