• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Erbeyi, son zamanlarda süt ürünlerindeki artışın sebebi, bu artışın sebep olduğu durumlar ve süt ürünlerdeki pahalılığın düşürülmesi adına atılabilecek adımlar hakkında bilgiler verdi.

Süt ürünlerindeki pahalılığın yem fiyatlarının yüksek olmasına ve hayvan üretiminin düşmesine endeksli olduğunu belirten Erbeyi, çiftçilerin girdi maliyetlerinden hayvan yetiştirme sayılarında düşüş olduğundan, hayvanların süt ürünlerinden faydalanmaktan daha çok kesimhaneye gönderildiğini ifade etti.

Erbeyi, "Malumdur ki son zamanlarda vatandaş ve çiftçilerin mağduriyet yaşadığı problemlerden biri olan süt ürünleridir. Özellikle şu an peynir, bir kilo kırmızı et ile eşdeğer durumda olmuş. Başta hayvancılığın kullandığı yem fiyatlarının artışı söz konusudur. Buna istinaden çiftçi artık köyünde, tarlasından, hayvancılık yapamadığından süt veren hayvanlar, kesime gidilip süt verimi değil de et ürünü bölümüne, mezbahaneye yönelme zorunluluğu oluşuyor. Bu da ülkemizdeki süt veren hayvanların azalması demektir. Azalmasıyla beraber tabii ki yoğurt fiyatını, peynir fiyatını da etkiliyor. Vatandaşın sofrasına giden süt ürünlerinin de artışına sebebiyet veriyor." şeklinde konuştu.

Girdi maliyetlerinden hayvan sayısının düşüşe geçtiğini aktaran Erbeyi, "Çiftçi, bir yandan tarlasında, köyünde, ahırda hayvanları orada besleyip gerçek anlamda kazanmak istediği halde maalesef hayvan üreticileri çiftçilerimiz girdi maliyetlerinden ve yem fiyatlarının artışından üretim yapamıyor ve neticede çaresizce kesimhaneye göndermek zorunda kalıyor.  Durum bundan ibarettir ve gittikçe de bu sıkıntılar artacak. Çünkü hayvan sayısı azalıyor." dedi.

Erbeyi, hayvan yetiştirme oranların düşmesiyle beraber süt ürünlerinde de ciddi oranda düştüğünü belirterek, "Kepek yonca saman, sap, arpanın besin anlamında önemli olan bu girdi maliyetlerin yükselmesi o hayvan üretimini yapan vatandaşımızın çiftçimizin üretim yapmama durumu oluşturuyor. 10 ineği olan bir vatandaşın, bugün 2-3 ineğe düşürdü. Çünkü artık onu besleyecek gücü kalmamıştır. Süt veren büyük ve küçük baş hayvanlarda azalmadan sütte, yoğurtta ve peynirde fiyatların yükselmesiyle beraber vatandaşın sofrasında bu ürünlerin pahalıya gitmesine sebep oluyor. Peynirin hem tarım kredi kooperatiflerde hem diğer marketlerde artışı göz önündedir." ifadelerini kullandı.

Üretimin artması için devlet desteğinin yapılması hakkında vurgu yapan Erbeyi, "Bu gidişatın olumlu yöne dönüştürülmesi için tabii ki devlet desteğinin olmasıdır. Devlet desteği hem hayvan alımlarında yapılması hem de üretim yapan, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin ahır anlamındaki desteklerinin, alım anlamındaki desteklerin ve yem fiyatları desteklerinin olması lazım. Bunun yanında süt ürünlerinde devlet veya tarım bakanlığı tarafından desteklenmesi lazım. Bu ürünlerin vatandaşın sofrasına daha ucuz gitmesine sebebiyet kılabilecek güçte olan devlettir. Çünkü vatandaş, çiftçi bunu yapamaz." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)