• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ankaralılar, başıboş köpek sorununa çözüm bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de son zamanlarda kontrolden çıkan başıboş sokak köpeklerin barınaklarda koruma altına alınması konusu gündeme gelirken Ankaralılar, bu sorunun ciddi bir şekilde çözüme kavuşmasından yana olduklarını ifade ettiler.

Saldırgan sokak köpeklerin saldırısına özellikle çocuk ve kadınlar daha çok maruz kalıyor. Ancak kimi zaman mağdur sadece kadın ve çocuklar olmuyor neredeyse toplumun her kesiminden mağdur olanlar oluyor.

Köpeklerin sürü psikolojisiyle hareket ederek saldırması sonucunda köpek mağdurları ya kaçarken bir aracın altında kalıyor ya köpekler arasında kalarak vücudunda çeşitli yaralar alıyor ya da hayatı boyunca unutamayacakları bir psikolojiye girmelerine neden oluyor.

Neredeyse Ankara'nın tüm sokakları mesken edinen köpekler Ankaralıların korkusu haline geldi. Sürü halinde gezen başıboş köpekler, özellikle okula giden çocuklarda ve erken saatlerde işe giden insanlarda tedirginliğe neden olurken İLKHA muhabirlerine konuşan Ankaralılar, gün geçtikçe büyüyen sokak köpekleri sorununa belediyelerin bir çözüm bulunmasını istiyor.

"Devletin her şeye gücü yetiyorsa sokak köpeklerine de gücü yetsin"

Sedat Aşk

Devletin sokak köpekleri için bütçesi ve yeri olduğunu belirten Sedat Aşk, "Devletin sokak köpeklerini güzel ve sıcak bir yere götürüp aşını vermesi lazım. Sokak köpeklerine sahip çıkmaları lazım. Devletin her şeye gücü yetiyorsa sokak köpeklerine de gücü yetsin. Çoluk çocuk yaralanıp ölmesin. Yetkililere ve milletvekillerinin hepsine sesleniyorum. Dışarıdaki köpeklere bir yuva imkanı sunsunlar. Kapalı bir alan ile yemeğini, aşını verebilirler. Devlet bunu yapabilir. Milletvekilleri bunlara hiç çözüm bulmuyorlar. Bir insan öldükten sonra nasıl geri getirilecek? Mesela bir çocuk sabah saatlerinde köpeğin saldırısına uğrasa bu çocuğu nasıl geri getirebilirsin?" dedi.

"Belediyeler sokak köpeklerine bir çare bulması lazım"

Yeter Göğebakan

Sabah saatlerinde dışarı çıkmaktan korktuklarını ifade eden Yeter Göğebakan, "Torunum var, sabah onu okula ben götürüyorum. Çok tedirgin oluyoruz. Sokağa çıkarken köpeklerden sıkıntı yaşıyoruz. Belediyeler sokak köpeklerine bir çare bulması lazım. Buna hakları var, bir çaresini bulacaklar." ifadelerini kullandı.

"Bir köpeğin kılına zarar geldiği zaman verdiğimiz tepkiyi, köpeklerin mağduru bir çocuğa veremiyoruz"

Ali Tarık

Sokak köpeklerinin bir toplum sorunu haline geldiğinin altını çizen Ali Tarık, şu ifadelere yer verdi:

"Bazı kesimlerin hayvan sevgisi tabi ki mutlu edici, o da bir candır. Allah yaratmış. Sevmek lazım ama hayvanlara gösterdiğimiz sevgiyi çocuklarımıza göstermiyoruz. Aileler böyle, benim gördüğüm bu. Bunlara belediyelerin tedbir alması lazım. Başıboş hayvan dolu. Bir köpeğin kılına zarar geldiği zaman verdiğimiz tepkiyi, köpeklerin sokaktaki çocuğa zarar verdiği zaman o çocuğa veremiyoruz. Ne yazık ki böyle bir kültür geliştirdiler. Bence bu yanlış. Dengede tutmak lazım."

"Hayvana değer veriyorsak da insana saldırmasını engelleyebilecek bir şeyler yapmamız lazım"

Mehmet Gökçek

Hayvana verilen değerin insana verilmediğini söyleyen Mehmet Gökçek, "Hayvanı sevelim ama insandan daha değerli mi? Burada da en büyük problem bu. Benim gençlik dönemimde küçük kardeşime bir köpek saldırıyordu. O köpeği, ben boğup öldürmek de istedim. Ama yapmadım. Niye yapalım? Birileri o köpeği besliyor, apartmanın önüne geldiği zaman yem veriyor. Sen beslediğin için iyi davranan köpek, bir gün bir çocuk onu sevmeye eğildiğinde çocuğa saldırabiliyor. Köpek de her şeyi bilmek zorunda değil. Köpek mamasını yerken çocuk ona yaklaşıyor, elini uzatıyor, tutup ısırıyor. Bu sorunun çözümünü bulmak lazım. Çözüm, bir hayvana insandan daha fazla değer vermeyeceksin. Hayvana değer veriyorsak da insana saldırmasını engelleyebilecek bir şeyler yapmamız lazım. Nedir? Sen hayvana yem veriyorsun, alıştırıyorsun kendine ama sadece sana alışıyor bir başkasına değil. Bu konuda da hayvanlara iyi niyetli davrananların da bilinçlenmesi lazım. Bunu belediyeler yapacak. Bununla ilgili hayvanları koruma alanı, bir geniş bir alan yaratılabilir. Mesela kış geldi, insanlar doğalgazını açıp ya da battaniyenin altına girip ısınabilir. Ama köpekler neyin altına girecek, neyle beslenecek? Bugün su koysan su pisleniyor, yemek koysan; yemek yağmurdan dolayı yerinde durmuyor. Ne yapmak lazım? Sokak köpeklerine yaşam alanları sunmak lazım. Bu Allah'ın bize verdiği ve başımızdan atmamamız gereken özel varlıklar." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir