• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Koyun kırkmanın koyunlar için faydaları nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık 7 yıldır koyun kırkma işi yapan Mehmet Tekin koyunları kırkmanın, gelişimleri için önem arz ettiğini belirterek, kırkma işleminin makinelerle yapılmasının daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Tekin, koyunların yünlerinin ise geri dönüşüm fabrikası olmadığından il dışına götürdüklerini, bunun ise maliyetinin yüksek olduğunu dile getirip yünlerin çöpe atıldığını aktardı.  

Küçükbaş hayvanların kırkma işini yapan Mehmet Tekin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Besiye alınan hayvanlar makineyle kırpıldığında daha faydalı oluyor"

7 yıldır küçükbaş hayvan kırkma işi yapan Mehmet Tekin, "Eskiden makasla kesim yapılıyordu. Makasla yapılan işlemde yaralanmalar olup zaman kaybı da oluyordu. Besiye alınan hayvanlar makineyle kırpıldığında daha faydalı oluyor. Makineyle yapılan işlemde yaralanmalar olmadığı gibi kesim de düzgün oluyor. Makasla bir haftalık olan işlemi bizler makineyle bir günde bitiriyoruz." dedi.

"Besi hayvanı için kırkma işleminin mevsimi yoktur"

Tekin, kırkma işleminin hangi mevsimlerde yapıldığı konusunda, "Normalde bu işlem ilkbahar aylarında veya haziranda yapılır. Ama besi işlerinde bu işlem yılın 12 ayında da yapılabilir. Hayvanlar dışarda olmadığı, sürekli içeride olduğu için üşüme gibi bir ihtimalleri yok. Kapalı alanda hayvanın beslenmesi düzenli olduğu için soğuk etkisi yok. Ama meradaki hayvana kışın bu işlem yapılırsa hayvan soğukta ve yağmurda üşüyebilir." ifadelerine yer verdi.

Kırkmanın hayvanların gelişimindeki etkisi hakkında Tekin, "Kırkma işleminin hayvanın gelişiminde etkisi vardır. Hayvan ne kadar yünde kalırsa ne kadar kirlenirse o kadar gelişimini olumsuz etkiler. Hayvanların makineyle kırpılması daha temiz ve olup gelişimine de daha olumlu etkileri vardır." dedi.

"Yetkililerden yün için geri dönüşüm ve pazar alanı talep ediyoruz"

Tekin, "Yünle ilgili herhangi bir pazarımız yok, yünlerimiz çöpe gidiyor. Dışarda pazar var, oraya da buradan yükleyip götürme şansımız yok. Çiftçilerimizin de böyle bir şansı yok. Götürsek bile maliyetini karşılayamadığı için mecburen yünler çöpe gidiyor. Şu an elyaf ürünleri kullanıldığı için fabrikalar elyaf tercih edip yünü fazla kimse tercih etmiyor. Yetkilerden beklentimiz, çöpe giden yünlerin herhangi bir pazarı veya bir fabrikası olsaydı buradaki insanlar bu yünü çöpe değil de fabrikalara gönderip geri dönüşüme ve üretime katkı sunmuş olurlardı. Bu durum hem bizim hem de ülkemiz için bir kayıptır. Halbuki yün kullanmak daha sağlıklıdır." şeklinde belirtti. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir