• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Batman Barosu Lice olayını kınadı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Barosu Başkanlığı Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı.

 

Baro Başkanlığından yapılan açıklamada, 28.06.2013 günü Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol yapımına yönelik protestolarda güvenlik kuvvetlerince göstericilere ateş açılması sonucunda bir kişi yaşamını yitirirken, 9 göstericinin de yaralandığı hatırltılarak, "Bir kişinin yaşamını yitirmesi ve 9 kişinin de yine ateşli silahla yaralanmış olması bile 'arbede', 'kaza' gibi olayı örtmeyi amaçlayan açıklamaları tekzip eder niteliktedir" denildi.

 

Baro çadırların ateşe verilmesi ile molotof ve ses bombası kullanımını görmedi!

Bir hakkın kullanımı sırasında, bu hakkın yasal sınırları aşılmış olsa bile, kolluk kuvvetlerinin müdahale şeklinin ve araçlarının belli ve meşru sınırlar içinde olması gerektiği ileri sürülen açıklamada, "Hiçbir gerekçe kamu gücünü kullananların hukuksuzluğunu meşrulaştırmaz. Unutulmamalıdır ki, bölgemizde yıllarca meşru eylemlere karşı yaşam hakkından gösteri özgürlüğüne kadar birçok hak ve özgürlüğün ihlali ile sonuçlanan müdahaleler olmuş, bu ihlaller konusunda etkili soruşturma yapılmamış ve sorumlular yargıdan bağışık tutulmuş, korunmuştur. Maalesef bu tutum sorunu derinleştirmiş ve büyütmüştür" uyarısı yapıldı.

 

Kamu gücünü kullananların gösteri ve yürüyüş hakkı ile ortaya konan tepkilerin aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu kabul etmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Hastalıklı pratiklerden, anlayışlardan sıyrılmalıdır. Dün Lice'de meydana gelen hukuksuzlukla, yakın zamanda meydana gelen toplumsal olaylardan ders çıkarılmadığı anlaşılmaktadır" ifadesi yer aldı.

 

Açıklamanın devamında, toplumun barışa dair güçlü iradesi ve beklentisine uygun bir soruşturma beklentisi olduğuna dikkat çekilerek, "Meşru bir hakkın kullanımının bu denli bir hukuksuzluk ve şiddetle engellenmesi karşısında ortaya konacak iradenin toplum nezdinde barışa dair samimiyetin ölçüsü olacağını hatırlatmak istiyoruz" denildi.

 

Açıklama, "Batman Barosu olarak Lice'de, kamu eliyle yaşam hakkına, vücut bütünlüğüne ve gösteri ve yürüyüş hakkına yönelik saldırıları kınıyoruz" şeklinde sonlandırıldı. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir