• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Kızıltepeli pamuk çiftçileri dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Kızıltepe'ye bağlı Kayapınar (Tahtok) köyünde pamuk eken çiftçiler hem gübre ve mazot fiyatlarından hem de elektriğin sık kesilmesinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

 

Çiftçilerden Hüseyin Karatay, "Buğday mahsulünü biçtikten sonra 5-6 toprağı dinlendiriyoruz. Nisan'ın 15'inden sonra pamuk ekimine başlıyoruz. 10-12 günde bir suluyoruz. İlaçlamasını yapıyoruz. 11. ayın 15'inden 12. aya kadar mahsulümüzü topluyoruz "dedi.

 

Elektrik sorununa da değinen Karatay, "Mesela bir kuyunun trafosu 250'lik, biri 100'lük, biri de 50'liktir. Parası adil gelmiyor. Tarım Bakanımız bununla ilgilensin. Ya trafo başına yâda dönüm başına dağıtsın" diye konuştu.

 

Çiftçi Mahmut Karatay ise "Eskiden pamuk ekimi yaptığımızda elektrikte sıkıntı yoktu. Şimdi elektrik kesimi sıkıntı oluşturuyor. Eskiden pamuğu elle topluyorduk, kârı yarı yarıya düşüyordu. Dallarda pamuk kalıyordu. Şimdi ise makinelerle topluyoruz zayiatımız azalıyor." İfadelerini kullandı.

 

Pamuk, mısır ve buğday ektiklerini fakat ektikleri mahsulün para etmediğini belirten çiftçi Şerif Karatay da, "3 ton buğday satıyoruz, 1 ton Gübre alıyoruz. 4 ton mısır satıyoruz, 1 ton gübre alıyoruz. 1 buçuk ton pamuk satıyoruz, 1 ton gübre yapıyor. 1 ton gübre 1400 TL'dir. Mazotun litre fiyatı 4 TL'dir. Buğday bu yıl 620 ile 650 TL arasında satıldı. Tabii ofise versen 720 TL'ye satılıyor. Oda parası peşin değil. Ürünü topladığımızda biçerci, gübreci, ilaççı ve tohumcu hepsinin gözü çiftçinin cebinde. Hepsi borca alınmış, tabi onlarda haklarını istiyorlar. Hep başa baş çıkıyoruz. Başbakan'dan isteğimiz şudur; gübre ve mazotu ucuzlatsın, zarar etmeyelim. Birde elektrik sorunumuz var. Kuyu başı 30-40 bin TL para geliyor " şeklinde konuştu.

 

Çiftçi Muharrem Karatay da, "Pamuğun sulaması, ilaçlaması yapılsa ve otları temizlense bir dönüm başı 600 kilo pamuk verebiliyor. Elektrik sıkıntımız var, yazın kesinti yapılıyor. Aldığımız duyumlara göre elektriğimizi turistler için Karadeniz bölgesine veriyorlar. 12 ayın dokuz ayında sıkıntı yok. Yazın 3 ay boyunca sıkıntı yaşanıyor. Tamda mahsul zamanı, oda bizi sıkıntıya sokuyor. (Mehmet Aslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir