• DOLAR 34.245
  • EURO 37.944
  • ALTIN 2923.69
  • ...
Cizre'de nehirden çıkartılan kum tehlike saçıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Cizre ilçe merkezinden yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta İpek Yolu'nun karşısında nehrin içinden çıkartılan kum gittikçe nehir yatağının genişlemesine ve uluslararası İpek Yolu'nun zarar görmesine yol açıyor.

Özel hafriyat şirketlerinin Kato kepçeler ile nehirden günde yaklaşık 15 ila 20 kamyon arası kum çıkartmaları hem su dengesinin bozulmasına, hem de su yatağının genişleyip İpek Yolu kenarında toprak kaymasına yol açtığı belirtildi.

Durumdan şikâyetlerini dile getiren vatandaşlardan Metin Yakan, "Uzun zamandır bu görünen özel hafriyat şirketleri Dicle Nehri kıyısından kum çıkarıyorlar. Çıkarılan bu kum belki insanların ihtiyacını gideriyor ev yapımında, ama zararı karından büyük. Neden mi? Öncelikle nehir yatağında dengesizlik meydana getiriyor. Çıkarılan yerlerde küçük girdaplar meydana geliyor. Çocuklarımız yazın serinlemek için bu nehre giriyorlar. En kötüsü boğulma tehlikesi meydana gelebilir. Göründüğü gibi İpek Yolumuz tam da nehrin yapışığındadır. Kışın eriyen bütün karlar ve yağan yağmurlar bu nehirde toplanıyor. Nehir öyle korkunç bir şekilde coşuyor ki, ne malum birden ipekyolu üzerinde toprak kayması meydana getirsin. Gerçekten de yetkililerden bir şey yapmalarını istiyoruz. Bir an önce bu kum çıkarma işine bir son versinler. Buradan belediyemize sesleniyorum. Sizin onayınız ile çıkartıyorlar ama mantıklı düşünün. Su önceden ipek yolu kenarına çok uzak düşüyordu ama şimdi bakın nasılda tam dibine gelmiş. Bu İpek Yolu'ndan günde kaç bin araç geçiyor. Buna bir çözüm bulun." Şeklinde konuştu

(Muhammed Müldür - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir