• DOLAR 34.644
  • EURO 36.479
  • ALTIN 2923.872
  • ...
Şanlıurfa'da kış aylarının vazgeçilmez yemeği: Tirit
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin yöresel lezzetleri ve yemek kültürü ile isminden söz ettiren Şanlıurfa'da, özellikle kış aylarında çokça tüketilen Tirit, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor.

Şanlıurfa'ya has Tirit Çorbası, gerek hazırlanması ve gerekse de sunumu ile Anadolu'da yapılan diğer Tirit yemeklerinden ayrılıyor. Tirit'in içerisine konulan safran bitkisi "antibiyotik" özelliği ile yemeğe hem lezzet hem de şifa katıyor.

Yaklaşık 12 saat boyunca pişirilen kuzu eti, kemik suyu, lavaş ekmeği ve sunumda ise sarımsaklı yoğurt, yeşilbiber ve limon ile mideleri şenlendiriyor.

Tiritin Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (sallallahu aleyhi ve sellem) döneminden gelen bir gelenek olduğunu vurgulayan İbrahim Halil Çoban, Tirit geleneğini 50 yıldır sürdürdüklerini ifade etti.

Tiritin vücuda faydalarını anlatan Çoban, Tiritiin Şanlıurfa'ya has bir lezzet olduğunu söyledi.

Çoban, kışın en çok tüketilen yemeklerden biri olan kelle ve paçaya da değindi.

"Tirit geleneğini 50 yıldır sürdürüyoruz"

Tirit yemeğinin günümüzde nadir olarak yapıldığını belirten Çoban, "Urfa'da Tirit, Peygamber Efendimizin zamanından beri devam etmiş bir gelenektir. Tirit, günümüzde pek çok yerde yapılmayan nadir bir yemek türüdür. Küçük esnaf olarak Tirit geleneğini 50 yıldır sürdürüyoruz." diye konuştu.

"Et pişirilip didiklenir"

Tiritin yapımı hakkında bilgi veren Çoban, "Tirit yapımından bir gün önce lavaş ekmekler doğranır. Daha sonra et pişirilip didiklenir. Daha sonra tabağın altına önce doğranmış lavaş ekmek ve üzerine didiklenmiş eti koyuyoruz. Daha sonra tabağa etin kendi suyunu ve isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurdu döküyoruz." şeklinde konuştu.

"Tirit, genellikle kış aylarında tüketiliyor"

Tiritin en çok kış aylarında tüketildiğini ifade eden Çoban, "Tirit bağışıklık sistemine iyi gelir. Zinde tutar. Tirit Peygamber Efendimizin yemeğidir. Tirit her türlü hastalığa iyi gelir. Tiritin faydaları saymakla bitmez. Tirit, genellikle kış aylarında tüketiliyor. Özellikle Ocak, Şubat ve Mart aylarında tüketiliyor. Sabah 5'ten öğleye kadar satılıyor. Öğle vaktine kadar kalmıyor. Her sabah 5'te hazırız. Urfa'ya gelen misafirlerimiz Tirit yememişse Urfa'ya gelmiş sayılmaz. Tirit, Urfa'ya özgü bir yemektir. Urfa'nın örf ve âdetinin yemeğidir." dedi.

"Tirit, kelle ve paça vazgeçilmez yemeklerdir"

Kışın en çok tüketilen yemeklerden olan kelle ve paçanın bağışıklığa iyi geldiğini ifade eden Çoban, "Kelle ve paça bize kasaptan gelir. Kelleyi temizleyip kazanda kaynatırız. Kaynadıktan sonra çıkarıp kelleyi yine temizleyip soğumaya bırakırız. Soğuduktan sonra doğrayıp tezgâha koyarız. Kelle ve paça, bağışıklık sistemine ve bütün hastalıklara şifadır.  Kelle ve paça, kış aylarında rağbet görüyor. Müşteriler Aralık ile Mart aylarında kelle ve paça yemeye geliyor. Kelle ve paça, yazın tüketilmeyen ama kışın da vazgeçilmeyen bir yemektir. Kış aylarında genellikle mercimek çorbası, tirit, kelle ve paça vazgeçilmez yemeklerdir." diye konuştu. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir