• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dijital ekrana bakarken göz sağlığı nasıl muhafaza edilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dijital ekranlara ne sıklıkla bakılması gerektiğine değinen Mustafa İçli, dijital ekranın zararları ve görme bozukluğuna karşı ne gibi tedbirler alınması gerektiğini İLKHA muhabirlerine değerlendirdi.

Teknolojinin gelişmesiyle, insanların bilinçsiz bir şekilde teknolojiyi kullanmasından dolayı göz sağlıklarında ciddi oranda bozulmalar oluştuğuna dikkat çeken İçli, “Gerek Dünya Sağlık Örgütü olsun, gerek Türkiye'deki Yeşilay kurumumuz olsun ve bütün uzmanların yaptığı araştırmalar neticesinde artık telefon, tablet ve bilgisayar kullanım oranı bebeklere kadar düştüğü için küçüklükten beri çocukların gözleri bozuluyor. Düşünün insanlar bir meşguliyet için dahi olsa her çocuğuna telefon ve tablet veriyor. Saatlerce telefonun veya tabletin üzerinde olduğu için ekranda zararlı ışınlara maruz kalınıyor. Bu ışınlara maruz kalınmasından dolayı çocuklarda görme bozuklukları meydana geliyor ve yaş ilerledikçe bu göz numaraları daha fazla artıyor. Bu nedenle bilinçsizce kullanılan internet ve sosyal medya kullanım oranımızı gözden geçirerek göz sağlığımızı etkilemeyecek şekilde bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir.” dedi. 

“Tablet ve telefon kullanılması gerekiyorsa zararlı ışınları önleyici gözlüklerin kullanılması gerekiyor”

Teknolojinin bilinçsiz bir şekilde kullanıldığını söyleyen İçli, “Teknolojik aletleri bilinçsizce kullandığımız için aslında çocuklara süre kısıtlaması getirmemiz gerekiyor. Çocukların, hele hele bebeklik döneminde 2 yaşa kadar kesinlikle bilgisayar, tablet ve telefonla iletişiminin olmaması gerekiyor. 2 yaşından sonra dahi olsa eğer tablet ve telefon kullanılması gerekiyorsa zararlı ışınları önleyici gözlüklerin kullanılması gerekiyor. Mavi ışık filtreli gözlüklerin kullanılması gerekiyor. Bunun yanında ekrana çok yakın olmaması gerekiyor. Televizyon olsa dahi en az 2 metre mesafede, olması gerekir imkan varsa aslında daha uzak bir yerde olması gerekiyor. Çünkü direk göze temas ediyor. Çocuklar okula gidiyorlar, okulda ders yapıyorlar, öğretmen ders veriyor, ödev veriyor, 'gidip araştırın' diyor, internete bağımlı hale geliyor ve bu nedenle saatlerce ekran başında vakit kaybediyorlar. Bu nedenle gerek çocuklar gerekse yetişkinler olsun yani ders ve ödev yapılırken dahi internetin çok az bir şekilde kullanılması lazım. Kullanılsa dahi bu zararlı ışınları filtreleyen gözlüklerin kullanılması gerekiyor. Tablet ve bilgisayar ekranına dahi bu filtrelerin uygulanması gerekiyor. Koruyucu kılıf olarak bunlar piyasada bulunuyor. Bunlar kullanırlarsa daha az bir şekilde bu zararı atlatabilir, göz sağlığını daha iyi koruyabiliriz.” uyarısında bulundu.

“Dijital ekrana bakma süresi yaş gruplarına göre değişiyor”

Son olarak İçli, “Dijital ekrana bakma süresi yaş gruplarına göre değişiyor. Çocuklarda dediğimiz gibi bebeklik döneminde kesinlikle hiç kullanılmaması gerekiyor. Çocuklarda 2 ile 6 yaş arası günde en fazla 1 saat ebeveynlerinin kontrolünde olması lazım. 6 ve 18 yaş arası çocuklarda da sadece okul için günde en fazla 2 saat o da belli aralıklarlaolabilir. Tabi yetişkinlerde bu oran çok daha fazla. Genelde iş ortamında bilgisayar ışınlarına maruz kalıyorlar bu nedenle her bir saatte bir gözlerin dinlendirilmesi gerekiyor. Bir saat ışığa maruz kaldığınız zaman en az bir 10 dakika elinizi yüzünüzü yıkayabilir veya temiz bir hava alınabilir. Toplamda baktığınızda bir kişinin en fazla bir günde mecburiyetten dolayı 4 saatten fazla ekrana bağımlı kalmaması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir