İmam-Hatip Şimşek: İlim öğrenmek her Müslümana farzdır
İslam dininin en ehemmiyet gösterdiği konulardan biri olan okuma ile ilgili önemli konulara değinen İmam-Hatip Necmeddin Şimşek, ilim öğrenmenin her Müslüman kadın ve erkek üzerine farz olduğunu belirtti.
İlim hakkında önemli tavsiyelerde bulunan ve örnekler veren İmam-Hatip Şimşek, ilmin hak ile batılı, şer ve iyiliği birbirinden ayırt eden bir nur olduğunu vurguladı.
Kur'an ve hadislerde ilme verilen öneme değinen Şimşek, "İslam ilme büyük önem veriyor. Kur'an-ı Kerim'de de Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın hadislerinde de İslam'ın ilme verdiği önemi vurgulanıyor. Allah Teâlâ, 'bilenlerle bir bilmeyenler bir olur mu? bilmiyorsanız zikir ehline sorun' buyurmuştur. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam da 'beşikten mezara kadar ilim öğrenin' ve 'İlim, Çin'de bile olsa gidin öğrenin' hadisleri Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın ilme verdiği önemi gösteriyor. İlim; küfrü, sapıklığı aydınlatan, ortadan kaldıran ışıktır. Hakkı, iyiliği ortaya çıkaran nurdur. Onun için Allah Teâlâ zaten Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'a Kur'an-ı Kerim'i gönderirken oku emriyle gönderiyor bu da Müslümanların ilme çok önem vermeleri gerektiğini dile getiriyor." şeklinde belirtti.
Günümüz toplumunda okuma oranının azaldığına dikkat çeken Şimşek, "Ama maalesef dinimiz okumayı emrettiği halde okuma oranımız azalmış. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam o kadar ilme, okumaya yazmaya önem veriyor ki Bedir'de esir tutulanlar okuma yazma biliyorsa, Müslümanların çocuklarından ve gençlerinden 10 kişiye okuma yazma öğretmeleri şartıyla onların fidyesiz, bedelsiz salı verileceğini dile getiriyor. Müslümanlar ne zaman ki ilimle iştigal ettiler, ne zaman ki ilme önem verdiklerini ortaya koyduklar gerçekten de dünyanın hâkimi oldular. Ama ne zaman ki ilimden uzaklaşıldı, ilimle dünya elde edilmeye çalışıldı o zaman zaten her şeyden mahrum bırakıldık." ifadelerini aktardı.
"Zaman ilim ve fen devridir"
Şimşek, "Üstat Bediüzzaman, 'zaman ilim ve fen devridir. Yani kim dünyaya hükmetmek istiyorsa, kim dünyada güçlü olmak istiyorsa ilme ve fenne sarılması lazım' diyor. Şu anda da en büyük silah, en büyük beceriyi ilim olmuş. Bundan dolayı biz Müslümanlara düşen çok okumak, çok yazmaktır. Çünkü insanoğlu ölünce amel defteri kapanır. 3 kişi hariç bunlardan biri de insanlara fayda sağlayacak ilim bırakan kişidir. İslam ilimle cehalete savaş açmış, cehaletin ortadan kalkması için gayret sarf etmiş ve gerçekten cehaleti yakıp yerine ilmi inşa edince medeniyetler kurmuş ama ne zaman ki ilimden uzaklaşmış ilmi bir kenara atmış ise tam tersi cehalet baskın çıkmış, cehalet baskın çıkınca da İslam aleminin hâli ve gençlerinin durumu ortada. Bundan dolayı bize düşen tekrar Kur'an ı Kerim'in emirlerini yerine getirmektir. Zaten ilim öğrenmek her, Müslüman kadın ve erkek üzerine farzdır." dedi.
"Elimizden geldiği kadar Kur'an-ı Kerim'i okuyup okutacağız"
Şimşek, Kur'an-ı Kerim'i okuyup okutmanın önemi ve Peygamber Efendimizin ilme verdiği ehemmiyeti aktararak, "İslam bir uygulama dinidir. Öğrendikten sonra ancak uygulanabilir. Elimizden geldiği kadar Kur'an-ı Kerim'i okuyup okutacağız. Madem ki bizim Peygamberimiz bir öğretmendi, bizim Peygamberimiz ilme bu kadar önem veriyordu bize düşen Peygamber Aleyhisselam'ın sünnetini yerine getirmek, ilme gerektiği kadar önem vermektir. Gerçekten biz de bunu başarabilirsek ancak bu şekilde kurtuluşa erişebiliriz. Hatta 'dünya saadeti isteyen ilim öğrensin, ahret saadeti isteyen ilim öğrensin hem dünya hem ahret saadetini isteyen tekrar ilim öğretsin' diye çok güzel dile getirilmiş. Biz de madem ki dünyada da ahrette de mutluluk ve saadet istiyorsak ilme gerektiği önemi vermemiz lazım." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)