• DOLAR 34.416
  • EURO 36.201
  • ALTIN 2953.174
  • ...
Osmanlı Türkçesi de neymiş?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Osmanlı Türkçesi, başta Arapça ve Farsça olmak üzere pek çok dilden büyük ölçüde faydalanmış Türkçedir. Aslında günümüz Türkçesinden tek farkı Kur’an alfabesinin kullanılıyor olmasıdır. Günümüz Türkçesi hakkında sitemlerde bulunan Yazar Dursun Gürlek şunları dedi: “Osmanlı Türkçesi; Türkçe, Arapça, Farsça kelimelerden oluşan zengin bir lisandır. Unutmayalım ki Osmanlıca imparatorluk dilidir. İngilizler İngilizcede çok fazla kelime bulunmasından dolayı övünürler. Biz neden övünmeyelim? Osmanlıca da övünülmesi gereken bir lisandır. Şu an maalesef 200-250 kelime ile konuşuyoruz. Oysa eskiden 3000-5000 kelime ile konuşuyorduk. Siz 3000 kelime ile konuşamıyorsanız Fuzuli’yi, Baki’yi, Kâtip Çelebi’yi anlayamazsınız.”

Mesele mezar taşı değil

 Mezar taşı okumak işine indirgenmemesi gerektiğini söyleyen Gürlek, “Kâtip Çelebi’nin eserlerini okuyup anlayıp zevkine varabilmek için mükemmel Osmanlıca bilmek gerekiyor. Bugün Osmanlıca öğrenmenin gereğini kabir taşlarına kadar indirgediler. Dedelerinin mezar taşlarını okuyabilmek için. Doğrudur ama sadece bundan ibaret değildir. Mezar taşlarında şiir vardır, fıkra vardır, ölüm doğum tarihleri vardır, edebî sanatlar vardır ve yazı güzelliği vardır. O başlı başına bir ilim.” İfadelerini kullandı.

 Osmanlı Türkçesini neden öğrenelim?

1.Sebep: Divan şiiri

İçerdiği hikmetli sözlerden, temas ettiği halk hikayelerine ve efsanelere kadar içerisinde hayatlarımıza dair her şeyi bulacağınız şiirlerdir. İnsanı daha ahlaklı olması için insanı ve hakikati anlatır bu şiirler.

  1. Sebep: Dil kıvraklığı

Osmanlı Türkçesinde bugün kullanılmayan birçok kelime var. Üstelik bu kelimelerin de birçoğu Osmanlılara has. Bu kelimeler ifade gücünü artırır.

  1. Sebep: Düşünce kıvraklığı

Dil düşünce yapısını etkiler. Kıvrak bir dile sahip olunduğunda kıvrak düşünceler üretilir.

  1. sebep: Dil zenginliği

Osmanlı Türkçesi sahip olduğu kelime haznesi itibariyle kişiyi donanımlı kılar. Soyut ve somut kelimeler açısından farklı eş anlamlı sözcüklerle ifadeye kuvvet kazandırır.

  1. Sebep: Dil öğrenmede kolaylık

Osmanlı Türkçesi Arapça ve Farsça dillerinden beslendiği için zengin bir dildir. Osmanlı Türkçesi öğrenildiğinde kelime haznesi genişler. Kelime haznesi geniş birinin diğer dilleri öğrenmesi daha basittir.

6.Yazma kolaylığı sağlar

Latin harfleri soldan yazılır. Arap harfleri ise sağdan yazılır. Soldan yazmak fıtri olduğundan yazma işi hem daha hızlı hem de daha rahat olur.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir