• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Gaziantep'te
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeşitli programlara katılmak üzere Gaziantep'te bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gaziantep Valiliği'ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Gaziantep Valisi Davut Gül ve il protokolü tarafından resmî törenle karşılandı.

Ziyarette gazetecilere açıklamalarda bulunan Tatar, Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir aşamada olduklarını ifade etti.

KKTC'nin tanınması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da tarihi adımlar attığını ifade eden Tatar, Kıbrıs'ta tek çözümün iki devletli siyaset olduğunu vurguladı.

KKTC'nin tanıtılması için aşama aşama devam eden bir çalışmanın olduğunu bildiren Tatar, "Bu yönde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Eylül 2022'de BM 77'nci Genel Kurulunda yaptığı tarihi konuşmada Kıbrıs halkı üzerinde uygulanan ambargo, izolasyon ve birtakım engellemelerin artık insan hakları ihlallerinin doruk noktasında ve bir zulüm niteliğinde olduğunu söyledi. Erdoğan, artık bunlara son verilmesi gerektiğini belirterek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıma çağrısını da uluslararası toplumla paylaştı. Bu bizim için önemli bir gelişme ve tarihi bir konuşmaydı. Sonrasında ise 11 Kasım'da Özbekistan'ın Semerkand kentindeki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'ne bizim gözlemci statüsü ile yaptığımız başvurunun yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük gayretleriyle ve oy birliği ile kabul edilmesi de büyük bir aşamaydı." dedi.

Son yıllarda KKTC'nin tanınması için büyük bir irade ortaya konulduğunu ifade eden Tatar, "Esas itibarıyla siyasetimizin temel dayanağı Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa iki devletin iş birliği ile olabileceğidir. Eskiden uluslararası farklı ilişkiler ve baskılarla ve iyi niyetimizle federal temelli bir anlaşma için müzakereleri yürütmüştük ama artık şu ortaya çıktı ki AB oyunlarıyla bizleri Türkiye'den ve adadan koparmak için yapılan farklı senaryolar ve birtakım tuzaklar dolu tehlikeli süreçler yaşanmaktaydı. O nedenle o dönemler bize göre geride kalmıştır. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle iki devletli siyaset yeni siyasettir. Kıbrıs'ta bir çözüm olacaksa bu iki devletli bir çözüm olacaktır. Yani kuzeydeki devlet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve güneydeki devlet Kıbrıs Rum Cumhuriyeti şeklinde olmalıdır. İşin özü açık ve net budur. Bunu bütün uluslararası toplumla paylaşıyoruz. Onlar da bize hak veriyor ama 'anlaşmak için Güney Kıbrıs'ın onayı lazım' diyorlar. Ama ortada bir haksızlık var. Güney Kıbrıs haksızlıkla bütün Kıbrıs'ın hükümetiymiş gibi hem BM'nin tam üyesi olmuş hem de tek taraflı olarak çok büyük bir haksızlıkla AB'ye alınmışlar ve orada denge tamamen bozulmuş." ifadelerini kullandı.

Tatar, Kıbrıs'ta tek çözümün iki devletli siyasetle mümkün olacağını ve bu durumun Türkiye'nin bekası için de önemli bir durum olduğunu ifade etti.

Tatar, "Şimdi biz bu iki devletli siyasetle dengeyi tekrar istikrar ve dolayısıyla Türk-Yunan dengesinin Doğu Akdeniz'de korunabilmesi bakımından hem Kıbrıs Türkleri hem Kıbrıslı Rumlar aynı zamanda da Türkiye Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz'de, mavi vatanda hakkımızı hukukumuzu hem enerji hem hidrokarbon hem güvenlik konularında hem mavi vatanda hem göklerde, hava sahasında koruyacağız. Dolayısıyla burada çok önemli bir siyaset vardır. Sadece Kıbrıs Türklerinin değil Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini ve bekasını da ilgilendirecek bir güvenlik meselesidir." diye konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir