• DOLAR 32.671
  • EURO 35.353
  • ALTIN 2473.85
  • ...
Dikkat! Tükettiğiniz üründe domuz kılı olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Öğrenmek mümkün

Herkesin en uğrak mekanları arasında marketler yer alır. Market raflarında yüzlerce hazır gıda bulunur. İnsanlar da neredeyse hazır gıdalara bağımlı yaşamakta. Peki bu hazır gıdaların dinimizce uygunluğunu biliyor muyuz? Haram veya helal olduğunu öğrenmek mümkün.

Bu kodlar önemli

Her üretilen hazır gıdanın bir köşesinde içindekiler bölümü yer alır. Bu bölümde gıdanın nelerden üretildiği tek tek kodlarıyla birlikte yazar. Bu kodlara ise tüketiciler çok yabancı kaldığından tükettiğinin dinine uygunluğu veya sağlığa zararları olup olmadığı bilememekte. Fakat her kodun bir anlamı var.

E kodlara dikkat

E kodlu katkı maddeleri üretildiği şeye göre sağlığa zararları veya dine uygunluğu bilinebilir. Kimi maddeler domuz kimiyse böcekten üretilebiliyor. Bu kodlar şu şekilde:

E120 karmin

Koşineal böceği olarak bilinen böcekten elde edilen kırmızı renkli renklendiricisi olan bir pigmenttir. Kırmızı rengi veren; böcekten elde edilen bir katkı maddesidir. Helal kabul edilmez.

Kullanıldığı alanlar

  • Süt ürünleri; kırmızı meyveli (çilekli, vişneli) sütler ve yoğurtlar
  • Et ürünleri; kırmızı et (sosis, salam, sucuk), deniz ürünleri, işlenmiş kanatlı ürünleri, surimi*
  • Şekerlemeler; meyve aromalı sakızlar, bisküvi, kek ve gofret ürünleri, reçel ve marmelat, jöle ve jelatinli ürünler, pasta ve fırıncılık ürünleri, süsleme ve kaplama maddeleri...
  • Alkolsüz aromalı ve kolalı içecekler
  • Hazır çorbalar, domates sosu, salça
  • Patlamış veya hacimlendirilmiş çerezler

E441 jelatin

Başlıca hammadde olarak domuz kemik ve yağları ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Genellikle yiyecek sanayisinde yiyeceklerin dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Domuzdan veyahut da diğer hayvanların da helal kesilmemesi halinde helal değildir.

Nerede kullanılır

  • Jelleşme ajanı: Jöleli tatlılar, etler, şekerlemeler, et sosları
  • Yapı sağlayıcı: Lokum, koz helvası, kremalar, sufleler, fırın ürünleri
  • Bağlama Ajanı: Rulo etler, konserve etler, şekerlemeler, peynirler, süt ürünleri
  • Koloidal yapıyı koruyucu: Şekerlemeler, dondurmalar, buzlandırılan ürünler, donmuş tatlılar
  • Durultma ajanı: Meyve suları.
  • Film oluşturucu: Meyvelerin kaplanması, etler
  • Koyulaştırıcı: Toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri
  • İşlem yardımcısı: Tatlandırıcılar, yağ, vitamin ve renklendiricilerin mikroenkapsülasyonu
  • Emülgatör: Çorbalar, soslar, tatlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri
  • Stabilizör: Krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandırılan ürünler, kremalar, donmuş tatlılar
  • Yapışma ajanı: Şekerlemeler, et ürünleri
  • Köpürmeyi sağlayıcı: Şekerlemeler, kremalar, dondurmalar
  • Kristalizasyonu düzenleyici: Dondurmalar, buzlu ürünler, donmuş tatlılar.

 E920 sistein

Hamurun daha rahat açılması için kullanılır. Çi­n, Al­man­ya ve Ja­pon­ya­'da da üre­til­mek­te­dir. Ge­nel­lik­le ber­ber­ler­den top­la­nan in­san sa­çı ve do­muz kıl­la­rın­dan üre­ti­len L-sis­te­in ay­rı­ca kaz-ör­dek tüy­le­ri ve boy­nuz­dan da üre­ti­le­bil­mek­te­dir. Son za­man­lar­da ise mik­ro­bi­yal fer­man­tas­yon tek­no­lo­ji­si kul­la­nı­mı az da ol­sa baş­la­mış­tır. Fa­kat ne ya­zık ki, nis­pe­ten çok ucuz ol­ma­sı se­be­biy­le in­san sa­çı ve do­muz kı­lı en çok kul­la­nı­lan ham­mad­de­dir. 10 kg saç ve­ya kıl­dan yak­la­şık 1 kg sis­te­in el­de edil­mek­te­dir. Bu da helal kabul edilmez.

E904 şellak

Birçok çikolata, gazlı içecek ve meyvelerde yüzey parlatıcı olarak kullanılır. Böcek salgısından imal edilir ve yapımında alkol kullanılır. Helal değildir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir