• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Kimler zatürre ve grip aşısı olmalıdır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soğuk havaların gelmesi ile birlikte artış gösteren grip ve zatürre vakaları, sebep olduğu komplikasyonlardan ötürü hayatı tehdit edebiliyor. Bu noktada alınabilecek en büyük önlem, bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor.

Grip ile zatürre riskinden ve ağır komplikasyonlarından korunulabilmesi noktasında aşıların büyük rol oynadığının altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan, grip ve zatürre hastalıkları ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Grip de zatürre de her yaştan bireyde görülebiliyor. Ancak bazı kişilerin, bu iki hastalık açısından daha yüksek risk altında bulunduğunu belirten Özdoğan, risk altında olunan durumları şu şekilde sıraladı:

Pnömokokal hastalık açısından:

2 yaş ve altındaki kişiler,

65 yaş ve üzerindeki kişiler,

Alkolizm,

Kronik akciğer, kalp, böbrek, karaciğer hastalığı, diyabeti ya da HIV enfeksiyonu bulunanlar,

Kohlear implant,

Beyin omurilik sıvısı (BOS) sızıntısı olanlar,

Kanser, solid organ nakli veya bağışıklık sistemini zayıflatan başka bir durum veya ilaç kullananlar,

Nefrotik sendrom,

Orak hücre hastalığı ve diğer hemoglobinopatiler,

Dalağı alınmış ya da dalak fonksiyon bozukluğu olan kişiler,

Sigara kullanımı

Grip açısından:

65 yaş ve üzeri kişiler,

Belirli kronik tıbbi durumları (astım, diyabet veya kalp hastalığı gibi) olan herhangi bir yaştaki kişiler,

 Gebeler,

5 yaşından küçük çocuklar,

Hastalıklarından korunmanın en önemli yolu aşılar

Grip ve zatürre hastalıklarından korunmanın en önemli yolunun aşılar olduğunu belirten Özdoğan şu açıklamalarda bulundu: "Aşılar, pnömokok hastalığını önlemenin en iyi yoludur. Toplum arasında zatürre aşısı olarak da bilinen iki tür pnömokok aşısı mevcuttur, bu aşılar kişinin zatürre dışındaki diğer pnömokokal hastalıklardan da korunmasına yardımcı olur. Ayrıca geçmişte pnömokok hastalığı geçirilmiş olsa bile, kişilerin zatürre aşısı uygulaması önerilir. Grip olmak pnömokok hastalığına yakalanma olasılığını artırdığından, her yıl grip aşısı olmak da çok önemlidir. Grip aşısının griple ilgili hastalıkları, hastaneye yatış ve hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi grip komplikasyon riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca grip aşısı, kronik kalp hastalığı olan kişilerde bazı kardiyak olayların daha düşük oranları ile ilişkilendirilmiştir. Her iki aşı da farklı bir bölgeye uygulanmak koşuluyla aynı anda yapılabilir"

Bu kişiler grip aşısı olmamalı!

 Özdoğan, grip aşısı olmaması gereken kişileri ve sebeplerini şu şekilde açıklayarak sözlerine son verdi:

"6 aylıktan küçük çocuklar, grip aşısının herhangi bir bileşenine karşı ciddi, yaşamı tehdit eden alerjisi olan kişiler grip aşısı olmamalıdır. Yumurtaya veya aşının içindeki maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olan kişiler, Guillain-Barré Sendromu geçirmiş kişiler, henüz tanısı konulmamış ya da tedavisi yapılmamış orta-ağır herhangi bir hastalığı olan kişiler ise grip aşısı yaptırmadan önce mutlaka sağlık uzmanıyla konuşmalıdır." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir