• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ağız ve diş sağlığını korumak için nelere dikkat etmeliyiz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Diş Sağlığı Haftası münasebetiyle tavsiyelerde bulunan Diş Hekimi Seyhan Acar, Diyabet, kanser, Kardiyovasküler hastalıklar, sindirim hastalıkları, solunum hastalıkları, birçok hastalığın temelinde ağız sağlığı ve diş hijyeninin önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız, dış ortama açık olması ve besinlerle teması gibi sebeplerle mikroorganizmaların üremesi için oldukça elverişli bir ortam olduğuna dikkat çeken Acar, düzenli, doğru ve etkili ağız ve diş bakımının yapılmadığı durumlarda ağız içerisindeki dokularda ve dişlerde oluşan hastalıkların kişilerde sağlık sorunlarına sebep olabileceğine dikkat çekti.

"Birçok hastalığın temelinde ağız sağlığı ve diş hijyeni önemli bir rol oynuyor"

Diş fırçalamanın sağlık açısından çok önemli olduğunu ifade eden Acar, "Sindirim ağızda başlıyor ve yaşamınızın devamı için beslenmenin önemi çok büyük, bu nedenle vücut bütünlüğünün sağlanması için ağız hijyeninin önemi büyük. Diyabet, kanser, Kardiyovasküler hastalıklar, sindirim hastalıkları, solunum hastalıkları, birçok hastalığın temelinde ağız sağlığı ve diş hijyeni çok önemli bir rol oynuyor. Ağız sağlığı, diş eti, diş sağlığı ne kadar düzgün olursa hem psikolojik hem de fizyolojik olarak daha sağlıklı bir durum ortaya çıkar." dedi.

"Ağızdaki bakterileri yok etme anlamında misvağın etkisi var"

Misvağın içerdiği mineraller açısından ve ağızdaki bakterileri yok etme anlamında büyük bir etkisinin olduğuna dikkat çeken Acar, "Dişlerimizin lifli bir yapısı olduğu için fiziksel olarak da mekanik olarak da diş temizliğine yardımcı oluyor. Dilin üzeri, damaklar, dişlerin aralarının temizlenmesi için misvak kullanılabilir. Bunun dışında herhangi bir yan etkisi, vücuda da bir zararı yok. Bu nedenle pratikte misvak kullanımını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazanılır bunun için neler yapmak gerekir?"

Diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması için ailenin örnek olması gerektiğine dikkat çeken Acar, "Çocuklar genelde aileyi örnek alır. Ebeveynler dişlerini düzenli fırçalayacak ve bunu da çocuklara telkin edecek. Tabi ki çocuklar da görerek dişlerini fırçalayacaklardır. Onun dışında belirli motivasyon sağlanması gerekiyor. Bu konuda biz hekimlere, medya ve okullara büyük görevler düşüyor. Diş fırlamanın önemi, etkili diş fırçalama yöntemleri anlatılmalı. Bu şeklide alışkanlık kazandırılabilir." dedi.

"Erken çocukluk çürükleri konuşma bozukluğu ve özgüven eksikliğine neden olur"

Diş sağlığının çocuklukta başladığının ve erken çocukluk döneminde oluşan çürüklerin ilerleyen dönemlerde problemlere sebep olacağını ifade eden Acar, "Dişler çıktıktan sonra aylık düzenli kontrol, düzenli ve etkili diş fırçalaması birçok problemin engellenmesini sağlar. Erken diş kaybı, özellikle erken çocukluk çürükleri hem konuşma bozukluğu hem özgüven eksikliği hem de beslenme problemlerine sebep olur. Bu nedenle çocuklarda ilk süt dişi olduğu düşünülmeden diş çıkar çıkmaz etkili ve düzenli bir fırçalama sağlanmalı. 6 ayda bir veya yılda 2-3 kere düzenli diş hekimine gidilmeli." tavsiyesinde bulundu.

"Ülkemizde fırçalama sıklığı ve alışkanlığının düşük olduğu bilinen bir gerçek"

Toplumumuzun büyük bir çoğunluğunda dişleri düzenli fırçalama bilinci olmadığına dikkat çeken Acar, "O düzeni oluşturma, Etkili fırçalama konularında hastalarımız maalesef bilinçsiz kalıyor. Özellikle ülkemizde fırçalama sıklığı ve alışkanlığının düşük olduğu zaten bilinen bir gerçek. Bunu dışında çürüklere erken müdahale yok. Çürükler ilerlediğinde, ağrı ve iltihaba sebep olduğunda hastalar hekimlere başvuruyor ve biraz iş işten geçmiş oluyor. Bizler çocuklarımıza fırçalama alışkanlığını dişler çıktıktan sonra hemen kazandırırsak hem gelecekleri için hem de toplumun ağız sağlığı için doğru bir şey yapmış oluruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir