• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Yaban hayatına geniş kapsamlı koruma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2013-2014 av sezonunda, ülkemizde yaşayan 460 kuş türünden 429'unun, 162 memeli türünden ise 155'inin avlanmasının yasak olduğunu bildirdi.

 

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Merkez Av Komisyonu'nun 2013-214 sezonu için avına izin verilecek ve korunacak türleri belirlediğini kaydetti.

 

Türkiye'nin 162 memeli, 460 kuş, 716 balık ve 141 sürüngen türünden oluşan çok zengin bir faunaya sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, "Türkiye'nin yüzölçümü, dünya yüzölçümünün yüzde 0,1'ine tekabül etmesine karşın, dünyada bulunan balık ve memelilerin yüzde 2,9'u ülkemizde yaşıyor. Avrupa'da 500 kuş türü olduğu gerçeği düşünüldüğünde, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin ne denli önemli olduğu çok daha açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Ayrıca, milyonlarca göçmen kuşun kullandığı üç ana göç yolundan ikisinin ülkemizden geçiyor olması da bu önemi bir kat daha artırıyor." dedi.

 

Sadece 7 memeli ve 31 kuş türü avlanabilecek

Ülkemiz yaban hayatının bütün bu niteliklerini dikkate alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, 12 memeli ve 134 kuşu av hayvanı olarak belirlediğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, 2013-2014 av sezonunda ise sadece 7 memeli ve 31 kuş türünün Merkez Av Komisyonu Kararları doğrultusunda, yerli avcılar tarafından avlanmasına izin verildiğini açıkladı.

 

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu türler dışındaki bütün kuş, memeli ve sürüngenlerin ise Bakanlık tarafından büyük bir titizlikle koruma altına alınmış durumda olduğunu vurguladı.

 

Günlük ve sezonluk avlanma limitleri belirlendi

2012- 2013 sezonunda avlanmasına izin verilen türlerde günlük avlanma limiti de uygulanacağını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu sınırın memeliler için türlere göre değişmek üzere günlük 1 ile 2, kuşlarda ise yine türlere göre değişmek üzere günlük 1 ile 15 arasında değiştiğini bildirdi. Bazı türlerde yılda toplam 6'yı geçmeme gibi özel şartlar olduğuna da işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca avlanmasına izin verilen türler için toplam kota belirlendiğini, bu kotayla ulaşıldığında av sezonunun resmi kapanma tarihinden önce de olsa sona erdirileceğini kaydetti.

 

Avlanma sezonunun bölgelere ve türlere göre değişmek üzere

Ağustos'tan itibaren kademeli olarak başlayacağını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kasım'dan itibaren yine türlere ve bölgelere göre değişmek üzere kapanış sürecine geçileceğini ifade etti. En geç sezon başlangıcının Ocak 2014, sezon bitişinin de Mart 2014 olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sezon ve belirlenen türler dışında avlanmaya tazminat, idari para cezası, avda kullanılan araç ve silahlara el koyma cezalarının uygulanacağının altını çizdi.

 

60 bin TL'ye varan ceza

Tazminat tutarlarının hayvan başına 50 TL ila 60 bin TL arasında değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, idari para cezalarının da 60 TL ila 4 bin 393 TL arasında değiştiğini, kanunda belirtilen durumlarda iki katına kadar da uygulanacağını belirtti.

 

Avın kontrollü şekilde uygulandığında tabii hayatın istikrarlı bir şekilde devamını sağladığına işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, avlanma hakkının elde edilebilmesi için avcılık belgesi ve avlanma izin kartı alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

 

Avcılığın ilk şartının yaban hayatına saygı olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "İdeal avcı; avcılığın sürdürülebilirliği için her şeyden önce avın varlığının sürdürülmesi gerektiğini bilen, bunun için de avda yasalara, vicdana ve avcılık etiğine uygun davranılması gerektiğinin bilincinde olan şahıstır. Yaban hayvanlarının tabii hayat ortamıyla beraber korunması, tabiat dostu avcılar ile mümkündür." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir