• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Araçta değiştirilmesi zorunlu olan uygulama ve parçalar nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'de uzun yıllardır oto tamir ustalığı yapan Fıfat Bilben, araçların kış ayında yapılması gereken tetikleri ve değiştirilmesi gereken zorunlu parçalar hakkında bilgi vererek, idare edilebilecek parçaların olduğunu, değiştirilmesi zorunlu parçaların da olduğunu belirtti.

Araçta kışlık bakımın yapılması gerektiğine dikkat çeken Bilben,yazın bırakılan kalın yağdan ince yağa dönüştürülmesi gerektiğini belirterek kışlık bakımda araçlarda yapılması gereken bakım ve onarımları sıraladı.

LPG'li araçlarda ayarların yapılması gerektiğini, dizel araçlarda ise piston sayısına göre ısıtma bujisinin bulunması gerektiğini söyleyen Bilben, araçlarda yoğun kar alan bölgeler olmaması halinde de kış lastiğinin takılmasının daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Kışın yapılması gerek bakım ve onarımları aktaran Bilben, "Aracın kışlık bakımlarında yazın bırakılan kalın yağdan ince yağa dönüştürülmesi gerekiyor. Sileceklerin muhakkak değişmesi gerekiyor. Çünkü içindeki kauçuk maddesi olduğu için ezilmeden dolayı camı tam silmez. Ondan sonra arabalara bırakılan suyu cam suyu yerine normal antifirizli cam suları bırakılması gerekiyor. Arabada bulunan su donma derecesine geldikten sonra bloglarda üst kapaklarda, radyatörlerde donma yaptığı için suyu boşaltıp yerine antifiriz bırakılması gerekiyor. En aşağı da -30 derece bırakılması lazım. Çünkü üstüne su ilave edildiği zaman her bir litrede ortalama 5-6 derece düşüyor." ifadelerini kullandı.

"Aracınızda çok karlı bölge olmasa bile kış lastiği kullanmanız daha sağlıklı olacaktır"

LPG ve dizel araçların bakım şekillerine değinen Bilben, "Antifiriz ölçümü yaptırdıktan sonra eğer araç LPG'li ise LPG ayarlarını muhakkak yaptırın. Eğer araç dizel ise aracın dizelde çalışmasına göre piston sayısına göre araçta ısıtma bujisi bulunmaktadır. Isıtma bujisi de sabahları araç ilk çalıştığı zaman araç soğukken direkken ısıtıp daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bunun yanında LPG ayarını, ateşleme sisteminin kontrol ettirilmesi lazım. Aracınızda muhakkak çok karlı bölge olmasa bile kış lastiği kullanmanız daha sağlıklı olacaktır." şeklinde konuştu.

Araçlarda değiştirilmesi zorunlu olan parçalar konusuna da değinen Bilben, "Bizim meslekte değişebilir parçalar vardır. Radyatörden örnek verilmesi gerekirse eski araçlarda bakır radyatör kullanılırken bakır radyatörler tekrardan lehim şeklinde yapılabiliyordu. Ama şu anki yeni çıkan araçların hepsi üstü kauçuk olduğu için hiçbir şekilde yapılmıyor, değiştiriliyor. Zaten ortalama her tamircide yapılabilir parçaları tekrardan tamir edip takıyor ama değişmeyen parçaların da muhakkak değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü yapınca tekrardan hem ekstra bir işçilik verilmiş olunuyor hem de aracı sıkıntıya sürüklüyor." ifadelerine yer verdi.

"Maske kirlendiğinde nasıl değiştiriliyorsa filtrenin de değiştirilmesi gerekiyor"

Bilben, "Değiştirilmesi zorunlu olan parçalar olarak; yağ filtresi, hava filtresi muhakkak değiştirilmesi lazım. Yağ filtresi insanlardaki böbrek sistemi düşünülürse aynı sistem devam ediyor yağ filtresinin içinde. Hava filtresi ise bildiğimiz üzere hepimiz pandemiden çıktık. Maske nasıl kirlendikten sonra muhakkak değiştirilmesi gerekiyorsa aracında maskesi hava filtresidir. Ondan sonra klimayı veyahut kaloriferi açtığımız zaman içeriye rahatsız edici bir koku geliyorsa muhakkak polen filtresi diğer ismiyle klima filtresi muhakkak değişmesi gerekiyor." şeklinde sıraladı.

Bilben, araçlarda değiştirilmesi zorunlu olmayan parçaları da aktararak, "İdare edilebilir parçalar da şöyle bir şey var, ön düzende sıkıntı olduğu zaman amortör kepleri çok çok yıpranmamışsa zorunlu olmadan geçici bir parça takılarak da idare edilebiliyor. Ondan sonra zerotlar, rot mili, rot başı gibi parçalar genellikle idare edilebiliyor veyahut hani daha çok ses çıkarmaya başladıktan sonra değişiyor. Zorunlu olarak mecburen değişiyor." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir