• DOLAR 32.874
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2451.15
  • ...
Ekin ve Nesil Derneği Başkanı: Eşler adalet çerçevesinde iş ve görev almalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekin ve Nesil Derneği Başkanı Zeynep Şen Sayımlar, ailede eşler arasında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Ailenin çok sağlıklı kurulması ve insan varlığın doğasına uygun bir şekilde seyretmesi gerektiğini belirten Sayımlar, dolayısıyla eşlerin adalet çerçevesinde iş ve görev alması gerektiğinin altını çizdi.

Kadın, erkek ve aile müessesesinin çok önemli olduğunu belirten Sayımlar, "Bunun çok sağlıklı kurulması ve insan varlığın doğasına uygun bir şekilde seyretmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugünkü tartışmalarda çok sağlıksız yönler görüyorum. Kadın ve erkek bir hayatı paylaşmak üzere sözleşiyorlarsa ki sözleşmedir. Mecelle 'nikah bir akittir ki' diye başlar. Yani 'bu dünya hayatını biz birlikte yaşayacağız, birlikte yürüyeceğiz, çoluk çocuk sahibi olacağız, çocukları büyüteceğiz. Hayatın yükünü de rahmetini zahmetinde birlikte paylaşacağız' içerikli bir akittir. 'Öldükten sonra da birbirimizin mirasçısı olacağız.' Bunun sebep ve sonuçları böyledir. Dolayısıyla eşler adalet çerçevesinde, nihayetinde iki kişi bile birbiriyle yüzde yüz eşit değil. Güçleri farklı, anlayışları farklı, becerileri farklı. Kadının anne olması dolayısıyla yükü çok ağır. Dolayısıyla adalet çerçevesinde iş ve görev almak gerekiyor." dedi.

"Yüklenen sorumluluklarda, nimetin ve külfet dengeli olması lazım"

Erkek ve kadının gücü oranında iş bölümü yapmaları gerektiğini vurgulayan Sayımlar, "Bu toplumdan topluma değişir. Bir Arap toplumuyla Türk toplumu veya bir Avrupa'daki insan için iş ve güç gibi her şey farklıdır. Dolayısıyla bunu, insanlar iyi niyet çerçevesinde ve gerçekten geçinmeye de kararlılar ise hoşgörü, adaletle ve güzellikle belirleyebilirler. Belirlenemeyen şeylerde bu kültür değişimleri yaşanıyor şu anda. Belirlenemeyen hususlarda da çokça istişare edilmesi lazım. Vahiy ne diyor ona çokça dikkat edilmesi lazım. Vahyin insana, kadına, erkeğe ve aileye bakışıyla ilgili Hazreti Peygamber örneğine de dikkat ederek yeniden bir kontrol gerekiyor. Yeniden okumalar gerekiyor. Ailede, kimseyi üzmeyecek kadar yük yüklenmelidir. Yüklenen sorumluluklarda nimetin ve külfet dengeli olması lazım. Yani biri kadın diye layüsel olmadığı gibi erkek diye de layüsel olmamalı." ifadelerini kullandı.

"Kadın ve erkeğin geçinmesini ve huzurunu zorlayan kültürel dayatmalar var"

Sayımlar, eşlerin Allah'ın kulu olarak sevgi, saygı ve hürmet zemininde yaşayabileceğini belirterek, "Bu karşılıklı olduktan sonra, çözüm üretmesi Müslümanlar için daha kolaydır. Aklın yolu birdir. İnsanın doğası rol paylaşımı konusunda aynı şeyleri söyler. Yani nihayetinde iki kişi bir araya geldiğinde iki tane de iş varsa herkes kendisine uygun olanı bilir. Onu kolayca karar verebilmeleri lazım. Kadın ve erkeğin geçinmesini ve huzurunu zorlayan kültürel dayatmalar var. Bunların yeniden gözden geçirilmesi ve insanın huzurunu bozan, İslam'a aykırı olan şeylerin şöyle bir elenmesi lazım." şeklinde konuştu.

 

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir