Endodonti Uzmanı Gülmez: Sağlıklı bir diş için etkili fırçalama gerekiyor
Sağlıklı dişlere sahip olunması için yapılması gerekenleri anlatan Endodonti Uzmanı Hafize Kılıç Gülmez, günde en az iki sefer ve iki dakika olacak şekilde dişlerin fırçalanması gerektiğini belirterek aksi halde çürük oluşumunun engellenemeyeceğini söyledi.
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görevli Endodonti (kanal tedavisi) Uzmanı Hafize Kılıç Gülmez, "21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla İLKHA muhabirine, ağız bakımıyla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı temel bilgileri anlattı.
Diş fırçalama önerilerinde bulunan Endodonti Uzmanı Gülmez, fırçalama işleminin ağzın dört kadranını da fırçalayacak şekilde olması gerektiğini belirtti.
Hafize Kılıç Gülmez
Hastaların sadece ön bölgeye odaklandığını, arka dişlerin ise istenilen şekilde fırçalanmadığı için ağızda gıda birikiminin oluştuğunu vurgulayan Gülmez, bu durumun çürük oluşumuna neden olduğuna işaret etti.
Sağlıklı dişler için mutlaka etkili bir fırçalama yapılması gerektiğini ifade eden Gülmez, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
"Diş fırçalama kişiye kaliteli bir yaşam sunuyor"
Diş fırçalamayla beraber ağız içindeki plak birikiminin de önlenmesinin çürük oluşumunu da önlediğini dile getiren Gülmez, "Bununla beraber hasta çok daha kaliteli bir hayata sahip oluyor. Diş çürüğüyle beraber çürük ilerlediğinde ağrı oluşur ve hasta bu ağrıyla bize şikâyete geliyor. Kanal tedavisine gidiyoruz, kanal tedavisi olmazsa diş çekimine gidiyoruz. Diş çekimine gidildiğinde bu sefer hasta çiğneme fonksiyonundaki kalitesini kaybediyor. Bundan dolayı hastalara ağız fırçalamasını, oral hijyen eğitimini vermeye, onun önemini anlatmaya çalışıyoruz." dedi.
"Yemek ağızda gıda biriktiriyor"
Yemek yedikten sonra çürüğün oluşumunu engellemek için dişlerin fırçalanması gerektiğini kaydeden Gülmez, "Yemek yedikçe ağızda gıda artıkları birikiyor. Gıda artıkları biriktikçe plak birikimi, plak birikimiyle beraber zamanla orada mine dokusu çözülmeye başlıyor ve çürük oluşmaya başlıyor. Bunu önleyebilmek açısından yemek yedikten sonra dişlerimizi fırçalarsak çürük oluşumunu önleriz." diye konuştu.
"Fırçalama iki dakikadan az olmamalı"
Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki sefer dişlerin fırçalanması tavsiyesinde bulunan Gülmez, şöyle devam etti:
"Dişler 2 dakika olacak şekilde fırçalanmalıdır. 2 dakikadan az olan fırçalamalarda etkili bir temizlik olmadığından dolayı çürük oluşumunu engelleyemiyoruz. Fırçalama işlemi 2 dakikada ağzın dört kadranını da fırçalayacak şekilde olması gerekiyor. Hastalar sadece ön bölgeye odaklandığı için ön tarafları fırçalıyor, arka taraflar o şekilde kalıyor ve orada gıda birikimi oluyor. Ondan dolayı da çürük oluşumu devam ediyor. Etkili bir fırçalama gerekiyor. Ara yüz temizliği de gerekiyor."
"Diş temizliği 6 aylıkken başlanılmalıdır"
Çocuklarda da diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini belirten Gülmez, "Halk arasında 'süt dişi çürüse de sıkıntı değil, ne de olsa arkasından daimi dişi gelecek' diye bir algı var. Ama şunu bilmiyorlar: Süt dişi çürük olan bir bireyin ilerde daimi dişlerinde de çürük oluşumu çok daha fazla. Ondan dolayı süt dişlerini de sağlıklı bir şekilde idame ettirirsek yetişkin olduğunda daimi dişleri de aynı şekilde devam edecektir. 6 aylıkken diş temizliği başlamalıdır. Ebeveynler her akşam yatmadan önce ağızlarına uygun bir fırçayla çocuğunun dişlerini fırçalayıp temizliği daimi ettirmelidir." ifadelerini kullandı.
Hastaların sadece ağrı olduğunda hastaneye geldiklerini söyleyen Gülmez, hastaların ağrı olmadan bile 6 ayda bir diş hekimlerine gidip muayenelerini yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.(İLKHA)