• DOLAR 35.376
  • EURO 36.459
  • ALTIN 3004.1
  • ...
Uzmanlar: Düzenli diş fırçalaması hem dişi hem de diş etlerini korur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerektiğini belirten diş hekimleri, diş fırçalama alışkanlığının henüz bebek yaştan itibaren kazandırılması gerektiğini söyledi.

Diş fırçalamasının önemini anlatan Diş Hekimi Sevim Şen, yaptığı açıklamada, diş temizliğinin insan için önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

Özellikle çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurgulayan Şen, çocuklarda ortalama 6 aydan sonra dişlerin çıktığını ve 3 yaş civarında ise tamamlandığını aktardı.

Çocukların 6 aydan sonra diş fırçalama alışkanlığı kazanmasında ebeveynlere büyük bir sorumluluk düştüğünü dile getiren Şen, emzirme ve ek gıda verildikten sonra gece yatmadan önce çocukların dişlerinin temizlenmesi gerektiğini kaydetti.

Bir yaşından sonra gelişimlerine göre fırçanın tamamen çocuklara verilip ebeveynle beraber kontrollü bir şekilde dişlerin fırçalatılmasının daha doğru olabileceğini belirten Şen, bu sürecin çok önemli olduğunu söyledi.

Sevim Şen

"Dişler gece yatmadan önce fırçalanmalı"

Hastaların ortalama 4-5 yaştan sonra diş kliniğine ilk adımını attığına dikkat çeken Şen, şöyle devam etti:

"Genelde 3 yaşından sonra klinik ziyaretlerini öneriyoruz. Önemli olan çocukta ağız ve diş sağlığı konusunda gerekli bilgileri yaparak diş fırçalamayı nasıl sevdirebilir şeklinde olmalıdır. Ağız ve diş sağlığı haftasında okullarda eğitimler veriliyor ama biz ebeveynler üzerinde de verilmesini öneriyoruz. Peki, günde kaç kere ve ne sıklıkta diş fırçalamamız lazım, ya da doktorumuza gitmeliyiz? Fırçalama alışkanlığı özellikle hem yetişkinler hem de çocuklar için gece yatmadan önce uygulanmalıdır."

"Bir diş bir organ kadar değerlidir"

Günde en az iki defa dişlerin fırçalanması gerektiğini ifade eden Şen, "Dişlerimizi fırçalamazsak ne gibi durumlarla karşılaşırız? Maalesef çok şeye maruz kalacağız. Çocuklukta ise erken süt dişlerinin çekimleri ve yerine gelecek olan daimi dişlerin yerine oturmaması belki çene ile ilgili problemler ileriki yaşlarda diş eksikliğine bağlı çenede gıcırdatma, kaslarda ve eklemlerde yaşanacak sorunlar oluşabilir. Diş eksikliğini tabi ki istemeyiz ama ilk şartımız düzenli diş fırçalaması ile hem dişimizi hem de diş etlerimizi koruyabiliriz. Tabi fırçalamayla beraber beslenme alışkanlıklarımız ve gerekli doktor ziyaretleri de bu kapsamın içindedir. Bizim için bir diş bir organ kadar değerlidir." dedi.

İbrahim Çapar

Bir diğer diş hekimi İbrahim Çapar ise ağız ve diş sağlığının en önemli noktalarından birinin diş bakımı olduğunu söyledi.

Özellikle dişlerde oluşan çürüklerin tedavi edilmediği takdirde diş çekimine kadar gidilebildiğine dikkat çeken Çapar, diş fırçalamanın önemine işaret etti.

Diş çürüklerinin çoğu yemek artıklarından kaynaklandığını vurgulayan Çapar, düzenli diş fırçalamayla bunun önüne geçilebildiğini kaydetti.

"6 ayda bir diş hekimine kontrol amaçlı gidilmesi gerekiyor"

Diş fırçalama alışkanlığının henüz küçük yaştan itibaren kazanılmasının önemli olduğunu dile getiren Çapar, şunları söyledi:

"Süt dişleri tamamlandıktan sonra çocukta diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerekiyor. Çocuklar için ilk başlarda florürsüz diş macunu öneriyoruz ve ilerleyen süreçte florlu diş macunu kullanarak çürüklerin önüne geçilebilir. Sabah ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması gerekiyor. Bu şekilde sağlıklı bir ağız hijyenine sahip olunabilir. Düzenli fırçalamayla beraber 6 ayda bir diş hekimliğine kontrol amaçlı gidilmesi gerekiyor."(İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir