• DOLAR 32.654
  • EURO 35.386
  • ALTIN 2476.115
  • ...
Uzmanından sürücülere uyarı: Kış lastiği hayati önem taşıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’da, kış öncesi trafikte herhangi bir sorun yaşamak istemeyen sürücüler, kış lastiği taktırmak için lastikçilerin yolunu tutmaya başladı.

Trafik kazalarının önüne geçilebilmesi ve güvenli sürüş için yılda iki defa lastik değişimin yapılması gerektiğine işaret eden oto lastikçiler, araç lastiğinin önemine değindi.

Batman'daki oto lastik firması yetkilisi Şehmus Altıok, İLKHA muhabirine, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşmesiyle kışlık lastiklerin mutlaka takılması gerektiğini söyledi.

Yazlık lastiklerin soğuk havalarda ve buzlanmalarda yol tutuş özelliğini kaybettiğine vurgu yapan Altıok, bu durumun kazalara sebebiyet verdiğini, sürücüler için birçok risk oluşturduğunu belirtti.

Şehmus Altıok

"Can güvenliği açısından kış lastiği mutlaka takılmalıdır"

1 Aralık itibarıyla ülkenin her ilinde kışlık lastik uygulamasına geçildiğini anımsatan Altıok, "Özellikle ticari ve diğer gruplarda zorunluluk arz etmektedir. Bazı şehirlerde, kar yağmayan bölgelerde binek araçlarda bu husus göz ardı edilse de özellikle ısı derecesi 7 derecenin altına indiğinde kışlık lastiği mutlaka takılması gerekmektedir. Çünkü can güvenliği açısından yazlık lastikler, 7 derecenin altına düştüğünde buzlanmalarda ve soğuk havalarda yol tutuş özelliğini kaybetmektedir. Kış lastiği bu konuda çok önemlidir. Hem cezai müeyyidesi var." dedi.

"Yaz lastiği kışın kazaya sebep olabilir"

Sürücüler için kış lastiğinin hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Altıok, şöyle devam etti:

"Kışlık lastiği zamanında takılmadığı durumlarda cezai sorumluluğun dışında, yazlık lastikler yol tutuş özelliklerini kış şartlarında kaybetmesinden dolayı araçların kayma riski söz konusu oluyor ve devrilme riski olabiliyor. Yazlık lastikler özellikle buzlanma dönemlerinde araçlara kazaya sebebiyet vermektedir. Bunun için kışlık lastik uygulamasına zamanında geçilmesi gerekmektedir."

"Kazaların en büyük nedeni kış aylarında yazlık lastik kullanılmasıdır"

Kış lastiklerinin soğuk iklim koşullarına daha dayanıklı olduğunu belirten Altıok, "Özellikle buzlu yollarda yol tutuş avantajı sağlamaktadır. Daha rahat bir sürüş konforu sağlamaktadır. Sürücüler mutlaka yazlık ve kışlık uygulamasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Sadece ceza durumundan dolayı lastik değiştirmemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü cezanın dışında can güvenliği daha önemlidir. Kazaların en büyük nedeni kış aylarında yazlık lastik kullanılmasından kaynaklanıyor. Çünkü kışlık uygulamasında yapılacak olan maddi külfet ileride oluşabilecek büyük kazaların önüne geçen en büyük etkenlerden biri olur." diye konuştu.

Hasan Çelik

"Can güvenliğim için lastik taktırmaya geldim"

Aracına kışlık lastik taktıran sürücü Hasan Çelik ise şunları söyledi: "Buraya kışlık lastiklerimi takmaya geldim. Can güvenliğimizi almaya geldik. İnsan önce kendi tedbirini alması gerekiyor, sonra Allah'ın takdirine bırakması gerekiyor. İnsan her zaman, her işte tedbirini alması gerekiyor. Kış lastiği gereklidir. Çünkü can güvenliği bizim için her zaman daha önemlidir. Maliyet ise her zaman ikinci planda olmalı. Kardeşlerimize tavsiyemiz kışlık lastiklerini zamanında takmalarıdır."(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir