Dr. Çatlı: Özellikle pandemi ile beraber hepimiz dijitalleştik
Gerek cep telefonu gerekse wifi aracılığıyla hanelerin yüzde 94'ünün internet kullandığını belirten Dr. Mehmet Çatlı, dijital dünyaya fazla dalmadan doğru internet kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu.
TÜİK'in araştırmasına göre gerek cep telefonu gerekse wifi aracılığıyla hanelerin yüzde 94'ünün internet kullandığı tespiti yapıldığını belirten Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Çatlı, doğru internet kullanımı ve zamanın israf edilmemesi için meşguliyetin sınırının ne olması gerektiğini İLKHA muhabirlerine değerlendirdi.
Özellikle pandemi ile beraber hepimizin dijitalleştiğini söyleyen Çatlı, “İnternette kullandığımız zaman korkunç boyutlarda yükseldi. Pandemi öncesi bu boyutlarda değildi. Yani bunun temel sebebi olarak önce pandemi girdi hayatımıza, daha sonra dijital eğitim. Şimdi pandemi sonrasıyla beraber eğitimci olduğumuz için görüyoruz. Bunu öğrencilerimizden de görüyoruz. Ciddi bir dikkat dağınıklığı, internete ciddi bir şekilde bağımlılık arttı ve bununla ilgili de çalışmaları var. Doğru kullanmak ve en önemli vurgu da zaman. 'Boş şeylerden yüz çeviriniz' düsturu var üstümüzde. Biz internet kullanımında en çok bizim dikkat etmemiz gereken konu bu aslında.” dedi.
“Aslında dijitalleşmenin amacı insan hayatını kolaylaştırıp zamanını fazlalaştırmaktı”
Devamında Çatlı, “Hangileri boş, hangileri boş değil. Yani bu düstur çok önemli. Neden? Zaman çok kıymetli ve çok değerli. Aslında dijitalleşmenin amacı insan hayatını kolaylaştırıp zamanını fazlalaştırmaktı. Fakat gözlemlerimiz, okumalarımız yani yaptığımız akademik çalışmalar çerçevesine baktığımızda bu artan zaman insanlar çok verimli kullanmadı. İnternet eğlencelerinin, sosyal medya kullanımının falan artmasıyla beraber insanların aileden, aile içi iletişimden kopmaları, okumaya zaman ayırmamaları ve merak duygusunun azalması eklenebilir. Bu anlamda bence temel düstur boş şeylerden yüz çevirmemiz lazım. Ve gerçekten samimiyetle söyleyebilirim ki birçok şey boş. Yani internette özelikle sosyal medyadaki birçok şey, kamplaşmalar, gruplaşmalar, yanlış haberler üzerine yapılan atışmalar vesaireler maalesef günümüzde şu an insanların büyük bir kısmı zamanını bununla öldürüyor. Ve bu da gerçekten insan olarak kalabilmek adına doğru bir yaklaşım değil. Yani sınırlamak gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
“Zamanın boşa harcanması anlamında boş şeylerden yüz çevirmek gerekiyor”
Bilinçli bir şekilde teknolojiden nasıl istifade edilebileceğini kendisi üzerinden anlatan Çatlı, “Ben eve gittiğim zaman yüzde 90 oranında telefonumu kapatan birisiyim. İlk cep telefonu çıktığı zaman da tavrım aynıydı, bugün de aynı. Yani seçiyorum, bir akademisyenin maillerime bakıyorum, günlük işlerimi yapıyorum, makale tarıyorum. Yani bu anlamda avantajım var. Amerika'daki bir kütüphaneye girip bir konuyu araştırma şansım var, orada bırakmak gerekiyor. Neden? Dışarıda güneş var, ağaçlar var, çiçek var, kuşlar var, insanlar var. Yani bunları da gözden kaçırmamak lazım. Eve gittiğimde de bir ailem var. Onlara vakit ayırmalıyız. Bunlar tercihler. Yani ümit ediyorum ki insanlar bunu fark ederler. Zaman çok kıymetli. Zamanın boşa harcanmaması anlamında boş şeylerden yüz çevirmek gerekiyor ve o şeylerini de insanlar biliyorlar aslında.” diye konuştu. (İLKHA)