• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Ekranlar bizi içlerine alıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekran bağımlılığı nedir?

Ekran bağımlılığı küçük yaşlardan itibaren bile gözlemlenebilen, özellikle küçük çocuklarda ebeveyn tarafından çocuğu oyalamak, yemek yedirmek veya sakin durmasını sağlayabilmek gibi sebeplerle çocuğun ekran karşısına oturtulması ile başlayabilen, televizyon, bilgisayar, telefon ya da tablet gibi her türlü ekrana olan bağımlılıktır.

Pek çok yaştan insanın sorunu

Ekran karşısında aşırı zaman geçirme, sık sık ekranı kontrol etme, gerçekten bir şey ile meşgul olunmasa bile ekran karşısında bulunma, ekran karşısında harcanan zaman nedeniyle günlük görev ve sorumlulukları yerine getirmeme, duygusal ve ruhsal anlamda gerileme, sosyal çevreden uzaklaşma ile dış dünyaya olan ilgi ve merakı kaybetme gibi belirtileri olan ekran bağımlılığı, bugün pek çok yaştan insanın sorunu haline gelmektedir.

Bağımlı olduğumuz nasıl anlaşılır?

Uzun süre ekran başında durmanın yarattığı fiziksel, sosyal ve ruhsal sorunları da hisseden bireyin bu rahatsızlıklara rağmen kendisini ekran önünden alamaması, bağımlılığın en açık işaretlerinden biridir.

Çocuklukta ekran bağımlılığına dikkat!

Özellikle ekran bağımlılığının küçük yaşlarda gözlemlendiği durumlarda bu soruna ek olarak, konuşmada, fiziksel becerilerin gelişiminde ve sosyalleşme süreçlerinde gecikme, bilişsel bozukluklar, yaratıcı düşünmenin gelişememesi, sosyal dünyaya adaptasyon güçlükleri gibi problemler de eşlik edebilir.

Uzmanlar özellikle çocukların ekranla aralarında en az 20 cm mesafe koymaları gerektiğine dikkat çekiyorlar. Aynı zamanda ekran başında kalındığı müddet boyunca gözlerin az kırpılmasından dolayı sorunlar meydana çıkmakta olduğunu bunun için de sık sık gözleri dinlendirmeyi hatırlamak gerekiyor.

Alınabilecek bazı tedbirler

·         Telefonların ve sosyal ağların bildirimlerini kapatmak.

·         Belli bir saatten sonra başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere bu aletleri kapalı konuma getirmek.

·         Aile ya da arkadaşlar ile geçirilen sosyal zamanları arttırmak ve bu zamanlarda televizyon gibi aletleri kapalı konuma getirmek.

·         Yatak odasında televizyon, bilgisayar gibi aletler bulundurmamak.

·         Cep telefonunu özellikle geceleri bulunulan odadan farklı bir yere götürmek.

(Kaynak: Siberay)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir